avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Trecere la plata TVA - PFA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Trecere la plata TVA - PFA

Buna ziua,

Sunt un PFA la norma de venit care va depasi in curand limita plafonului de scutire Am cateva intrebari legate de trecerea la TVA.

Cum trebuie sa procedez? Eu voi factura in luna aprilie o suma in urma careia voi depasi limita. Ca sa ma inregistrez ca platitor de TVA este suficienta depunerea declaratiei 070 pana la data emiterii facturii? Cum trebuie completata? Este suficienta bifarea in sectiunea E paragraf 1.6?
Alte acte sunt necesare?

Mentionez ca am un singur contract de prestare servicii pentru o firma din strainatate (UE) la care lucrez la sediu (in Belgia). Firma este platitoare de TVA. Nu imi este clar conform carui paragraf din Codul Fiscal voi fi scutit de TVA. Stiu in principiu ca intre tarile din Uniunea Europeana daca ambele sunt platitoare de TVA atunci TVA este 0 in Romania. Dar pentru ca prestez serviciile in Belgia se schimba situatia? Eu am gasit doar Art. 133 din Norme alineat 6 din care inteleg ca locul prestarii serviciilor este Belgia deci sunt scutit de TVA in Romania.
(6) Un contract global reprezintă un acord de afaceri care poate acoperi toate serviciile prestate către o persoană impozabilă. Pentru serviciile prestate în baza unui astfel de contract global, care urmează să fie utilizate în mai multe locuri, locul de prestare este considerat în principiu locul în care beneficiarul şi-a stabilit sediul activităţii sale economice. În situaţia în care serviciile care fac obiectul unui astfel de contract sunt destinate a fi utilizate de către un sediu fix şi acest sediu fix suportă costurile respectivelor servicii, locul prestării acestora este locul în care se află respectivul sediu fix.

Este corect ca daca locul prestarii serviciilor nu este Romania atunci operatiunea este scutita de TVA?
Imi puteti spune va rog conform carei norme ma incadrez la scutirea de TVA?

Multumesc anticipat pentru ajutor,
Aurel
Cel mai recent răspuns: alexberi , utilizator 03:38, 3 Noiembrie 2010
Mai intai as avea o intrebare: Veti trece de plafonul de scutire in acest an (= ati emis in acest an, 2010 facturi in valoare mai mare de 35000 Euro la cursul de aderare)?

Pentru a depune declaratia 070, veti avea nevoie de o copie de pe certificatul de inregistrare fiscala.

Daca va declarati platitor de TVA inseamna, in mod evident, ca NU sunteti scutit de TVA, insa puteti sa facturati fara TVA, cu mentiunea "scutit cu drept de deducere" (daca locul prestarii este sau este considerat a fi in Belgia). Am avut o situatie similara cu ocazia unui control fiscal pentru rescuperarea TVA la o firma, unde firma respectiva a prestat servicii de informatica unei firme straine din EU -- in acel caz (dupa o lunga discutie si studierea paragrafelor corespunzatoare) s-a stabilit, ca locul prestarii este considerat a fi in EU/strainatate (exista un contract incheiat intre furnizor si prestator in limba engleza).

Din pacate nu stiu pe de rost norma, pe baza caruia firma respectiva era indrituita sa factureze fara TVA, dar daca gasesc ceva, o sa comunic.

Nu am depasit plafonul inca. Insa valoarea contractului meu se modifica incepand cu luna aprilie si stiu ca voi depasi limita cand voi emite factura pentru luna aprilie pe 1 mai 2010.
acum cum facturati firmei din belgia?
ca regula generala, deveniti platitor de tva incepand cu 1 a lunii urmatoare celei in care depuneti cererea de inregistrare.
cererea de inregistrare se depune in maxim 10 zile de la sfarsitul lunii in care se atinge/depaseste plafonul.
Multumesc pentru raspunsuri.
Deci avand in vedere ca voi depasi plafonul pe data de 1 mai 2010 cand voi emite noua factura pentru serviciile prestate in luna aprilie, pana pe 10 iunie pot sa depun cererea de inregistrare.

Ma puteti ajuta cu normele din Codul fiscal conform carora m-as incadra la facturarea fara TVA? Dupa cum inteleg acest lucru lasa loc la interpretari...
eu v-am intrebat ceva la care nu mi-ati raspuns.
in acest moment, cum facturati catre firma din belgia?
v-ati inregistrat in scopuri tva conform art 153^1 pentru prestari intracomunitare de servicii?

Alte discuții în legătură

Depasire plafon antispam antispam Buna ziua tuturor. Din cate am inteles, in cazul unui PFA care presteaza servicii intracomunitare, in momentul in care se depaseste plafonul de incasari de ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit, intracomunitar, declaratii robilix robilix buna ziua am un pfa cu norma de venit, neplatitor de tva deoarece prestez servicii si in tarile UE am depus cererea pentru cif de tva, eu ramanand ... (vezi toată discuția)
Societate neplatitoare tva Kozan Erika Kozan Erika O societate comerciala romana neplatitoare de TVA presteaza servicii IT catre o societate platitoare de TVA intracomunitara.Cum se va intocmi factura din pct. ... (vezi toată discuția)