avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi

Noua lege a avertizorilor și interdicția represaliilor contra angajaților. Reguli, riscuri și recomandări

Eveniment online cu lectori

Dată eveniment

18 Mai 2023

Invitați

Moderatori

În contextul Legii Whistleblower (Legea nr. 361/2022, privind avertizorii de integritate), angajatorii, în special, se pot face vinovați de măsuri luate cu titlu de represalii contra angajaților care au făcut raportări privind fapte ce reprezintă încălcări ale legii în mediul profesional.

Riscurile sunt mari deoarece angajatorii care „se răzbună” față de angajații-avertizori vor trebui, dacă măsurile sunt contestate în instanță, să dovedească faptul că măsurile luate, de la caz la caz, nu au legătură cu raportarea și au fost luate în alt context ori s-au bazat pe alte considerente.

Conferința va oferi companiilor o perspectivă corectă asupra regulilor care trebuie urmate atunci când se stabilesc canale de raportare, dar și asupra celorlalte elemente deosebit de importante care conturează noua reglementare: ce este contextul profesional despre care vorbește legea, cine sunt facilitatorii, persoanele terţe care au legături cu avertizorul în interes public şi care ar putea să sufere represalii într-un context profesional, care sunt represaliile menționate de lege.