avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi

Curs practic: Aplicarea obligatorie a sistemului e-Factura din 2024. Cum ne pregătim?


Dată eveniment

29 Ianuarie 2024

Invitați

  • Mirela Paunescu - Consultant fiscal, auditor financiar, expert contabil și conf. univ. dr. la ASE București

Moderatori

Începând cu 1 ianuarie 2024, toate companiile din România sunt obligate să se alinieze unui nou standard de administrare fiscală: raportarea electronică a tuturor facturilor prin sistemul RO e-Factura. Practic, de la începutul acestui an, e-Factura devine obligatorie în orice tranzacție B2B, pentru toate persoanele impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA. Mai mult chiar, din 1 iulie, acest mod de facturare electronică cu raportare în e-Factura devine singura variantă acceptată la nivel național pentru emiterea și comunicarea documentelor de plată între operatorii economici.

În acest context, orice companie trebuie să gestioneze în următoarele luni - până cel târziu în 30 iunie 2024 - un amplu proces de tranziție de la modalitățile tradiționale de facturare către noul standard obligatoriu, sancțiunile de neconformare fiind semnificative atât pentru emitenții de facturi, cât și pentru beneficiarii lor. Această schimbare majoră căreia companiile trebuie să îi facă față rapid impune o pregătire eficientă și imediată pentru adaptarea proceselor interne și implementarea tuturor cerințelor e-Factura.

Cursul susținut de Mirela Păunescu, un specialist cu renume în analiza, aplicarea și interpretarea legislației fiscale din România, este gândit ca un instrument de orientare pentru a ajuta participanții să înțeleagă mai bine ce presupune sistemul e-Factura, entitățile obligate să îl folosească, implicațiile utilizării sale și alte aspecte practice. Pe parcursul a 5 ore, vom analiza legislația relevantă, procesul de implementare și gestionarea facturilor în contextul noilor reglementări.