In momentul de fata, singurele zile nelucratoare prevazute de Codul Muncii sunt:
- 1 si 2 ianuarie - duminica si luni ;
- prima si a doua zi de Pasti – in 2012, aceste zile sunt 15 si 16 aprilie, respectiv duminica si luni;
- 1 mai – in 2012, 1 mai este intr-o zi de marti;
- prima si a doua zi de Rusalii – in 2012, aceste zile sunt 3 si 4 iunie, respectiv duminica si luni ;
- Adormirea Maicii Domnului – 15 august 2012 este o zi de miercuri;
- 1 decembrie – in 2012, Ziua Nationala se celebreaza intr-o zi de sambata;
- prima si a doua zi de Craciun - 25 si 26 decembrie 2012, respectiv marti si miercuri.
Asadar, daca excludem 1 si 2 ianuarie, care au trecut deja ne mai raman noua sarbatori legale, care ar trebui sa fie zile libere pentru angajati.
Totusi, din cele noua zile de sarbatoare ale anului 2012, doar sase sunt zile din timpul saptamanii, restul fiind in zile de week-end, cand salariatii care lucreaza luni pana vineri sunt oricum liberi.
Nu trebuie sa uitam nici ca prima zi de Pasti si prima zi de Rusalii sunt intotdeauna duminica, astfel incat a doua zi de Pasti si de Rusalii vor fi mereu zile de luni nelucratoare.
Daca adaugam si 2 ianuarie 2012, care a "picat" intr-o zi de luni, in acest an, cei care lucreaza de luni pana vineri se vor bucura in total de 7 zile libere impuse de lege, din cele 11 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii.
Situatia din 2012 este, totusi, mai buna decat cea din 2011. Anul trecut, din cele 11 sarbatori legale doar 5 au fost zile din timpul saptamanii, si anume: a doua zi de Pasti (25 aprilie - luni), a doua zi de Rusalii (13 iunie - luni), Adormirea Maicii Domnului (15 august – luni), a doua zi de Craciun (26 decembrie – luni).
In schimb, in 2011, 1 mai si prima zi de Craciun au fost in zile de duminica, iar 1 si 2 ianuarie s-au sarbatorit sambata si, respectiv, duminica.
Nu uitati! In prezent, 24 ianuarie nu este zi libera, deci se lucreaza normal. Acelasi lucru este valabil si pentru 30 noiembrie, aceasta fiind de asemenea, in momentul de fata, o zi lucratoare.
Atentie! In plus fata de sarbatorilele legale mentionate, conform Codului Muncii, adeptii diferitelor culte religioase legale mai beneficiaza de “doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine".