În prezent, singurul ajutor de stat pe care îl mai pot cere angajatorii este cel oferit prin mecanismul Kurzarbeit, valabil până la 9 iunie 2022. Totuși, în cazul acestei indemnizații de maximum 75% din salariul de bază brut aferent orelor de reducere a programului de lucru pe care firma o cere de la stat nu există obligația de menținere a relațiilor de muncă cu respectivii salariați cărora li se micșorează timpul de lucru.
Nici în cazul mecanismului decontării șomajului tehnic, care a fost reglementat ultima dată prin OUG 2/2022 și care nu mai este aplicabil în prezent, nu există obligația menținerii relației de muncă.
În schimb, în cazul anumitor subvenții pe care angajatorii le-au primit pentru încadrarea în muncă a unor persoane din grupuri vulnerabile există prevăzută această obligație de păstrare a relațiilor de muncă. Nerespectarea ei duce la recuperarea în integralitate a sumelor de către instituțiile care le-au oferit.
Mai exact, este vorba de unele subvenții prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, precum și de cele din Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și Legea nr. 335/2012 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior.
Pentru angajarea pe durată nedeterminată a absolvenților, a șomerilor în vârstă de peste 45 de ani, a celor care sunt unicii susținători ai familiilor monoparentale, sunt șomeri de lungă durată sau tineri NEET (persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională), angajatorii pot primi de la agențiile județene de ocupare a forței de muncă (AJOFM) câte 2.250 lei/lună pentru fiecare astfel de persoană încadrată în muncă, timp de 12 luni.
Această subvenție vine cu obligația de menținere a relației de muncă timp de 12 luni.
În cazul recrutării persoanelor cu dizabilități, indiferent că sunt absolvenți sau nu, angajatorii pot primi aceeași sumă de bani pentru aceeași perioadă. Diferența apare în perioada pentru care sunt obligați să mențină raporturile de muncă, respectiv 18 luni.
Angajatorii sunt obligați, în cazul oricărei subvenții prezentate anterior, să restituie în întregime sumele primite, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României (BNR) în vigoare la data încetării contractului, dacă contractul de muncă încetează înainte de trecerea celor 12, respectiv 18 luni, din următoarele motive:
acordul părților;
- ca urmare a constatării nulității absolute a contractului individual de muncă;
- ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcția ocupată de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate;
- concediere pentru necorespundere profesională;
- concediere pentru motive care nu țin de persoana salariatului (desființarea postului).
Angajatorii care au încheiat un contract de stagiu, potrivit prevederilor Legii 335/2013, primesc, la cerere, pe durata derulării contractului de stagiu de o sumă de 2.250 lei/lună. Dacă angajatorul încetează, la inițiativa sa, contractul individual de muncă al stagiarului, este obligat să restituie sumele primite plus dobânda de referință a BNR.
Situația este similară și pentru angajatorii care încadrează în muncă ucenici, pentru care primesc 2.250 lei/lună, pe durata derulării contractului de ucenicie. Dacă contractul încetează ca urmare a acordului părților, a constatării nulității absolute a contractului de muncă sau ca urmare a desființării postului, angajatorul este obligat să restituie toate sumele primite de pe urma acestui salariat din partea AJOFM.
În cazul tuturor acestor subvenții, fondurile sunt acordate de AJOFM-uri doar pentru perioadele în care contractele de muncă sunt active, nu suspendate, cu excepția perioadelor de incapacitate temporară de muncă, respectiv concedii medicale.