ACCES PREMIUM
De ce premium?
e-Factura: Cum trebuie comunicate, între firme, facturile pentru produse riscante, conform ANAF
Comunicarea între firme a facturilor pentru vânzarea de produse riscante trebuie să se facă în funcție de cine este înregistrat sau nu în sistemul e-Factura, așa cum reiese dintr-un ghid publicat recent de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Articolul continuă mai jos
Discuții practice LIVE
Participă la webinariile și conferințele avocatnet.ro
Practic, vorbim, în primul rând, de situația în care
cel puțin unul dintre contribuabilii implicați într-o relație B2B nu este înregistrat în sistemul e-Factura. În acest caz, factura electronică pentru produse riscante trebuie raportată în e-Factura, dar în paralel trebuie transmis un exemplar al facturii și partenerului/ilor comercial/i (teoretic, în modalitatea agreată între părți în prealabil).
„În cazul în care cel puțin una dintre părțile implicate în tranzacție nu este înregistrată în Registrul RO e-Factura (adică fie furnizorul, fie beneficiarul, fie ambii), este obligatorie transmiterea facturii conform art. 319 din Codul fiscal (regulile generale de comunicare a facturilor - n. red.), factura transmisă în sistemul RO e-Factura conform prevederilor art. XXXVII alin. 1 din OUG 130/2021 (obligația de raportare a facturilor în e-Factura pentru produse riscante - n. red.) având doar rol de raportare”, scrie în
ghidul ANAF privind folosirea e-Factura.
În al doilea rând, vorbim de situația în care
toți contribuabilii implicați într-o relație B2B sunt înregistrați în sistemul e-Factura. În acest caz, facturile pentru produse riscante circulă între părți direct prin intermediul sistemului e-Factura, astfel că nu trebuie comunicate în paralel prin vechea modalitate agreată de partenerii comerciali.
„În situația în care atât furnizorul, cât și beneficiarul au optat pentru utilizarea sistemului RO e-Factura și au fost înregistrați în Registrul RO e-Factura, facturile electronice emise atât pentru produse cu risc fiscal ridicat, cât și pentru alte bunuri/servicii, vor fi transmise, conform OUG 120/2021, doar prin sistemul RO e-Factura între cele două persoane impozabile”, scrie în ghidul citat.
La această a doua situație, autoritățile au clarificat și că nu este nevoie ca părțile unei relații B2B să stabilească contractual că facturile se comunică direct prin sistemul e-Factura. Practic, acest lucru reiese direct din legislație și nu este nevoie de o înțelegere specială între contribuabilii vizați.
„Nu este necesar ca între părți să se încheie acte adiționale privind utilizarea facturilor electronice și transmiterea prin sistemul RO e-Factura, având în vedere faptul că atât OUG 120/2021, cât și actele normative emise în temeiul prevederilor acestei ordonanțe de urgență, care reglementează sistemul RO e-Factura și factura electronică, nu prevăd o astfel de procedură”, este subliniat în document.
Sistemul e-Factura a devenit operațional opțional, în relația B2B, de la 1 aprilie 2022, însă
numai pentru produsele riscante din punct de vedere fiscal. De la 1 iulie 2022, însă, s-a trecut la obligativitatea folosirii sistemului pentru produsele riscante.
Ghidul publicat recent de ANAF conține
mai multe clarificări punctuale utile pentru contribuabili.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.