În sectorul construcțiilor vom avea, din 2023, cel mai mare salariu minim în vigoare: 4.000 de lei, cu o treime mai mare decât cel stabilit și acordat în ultimii doi ani. Practic, începând cu veniturile lunii ianuarie, salariul minim în sectorul construcțiilor, adică în cazul companiilor care au angajați care lucrează în cadrul vreuneia dintre activitățile enumerate prin codurile CAEN din art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, este de 4.000 de lei, iar asta indiferent dacă veniturile din aceste activități nu sunt foarte mari sau sunt zero în unele luni și indiferent dacă sunt sau nu eligibili angajatorii pentru aplicarea facilităților fiscale (constau în scutirea de impozit, de contribuția la sănătate și în aplicarea unei cote reduse a contribuției la pensii - 21,25%).
Referitor la aceste facilități fiscale, care sunt legate de acordarea salariului minim special (dar nu și invers), în sensul că o condiție de acordare a facilității e acordarea minimului special pentru fiecare angajat eligibil, e bine de știut că anul 2023 aduce o modificare ce nu ar trebui ignorată.
Prin OG nr. 16/2022 s-a decis ca, începând de la 1 ianuarie, sfera de aplicare a facilităților fiscale să se rezume doar la contractele de muncă, iar nu și la alte raporturi similare, precum e cazul contractelor de mandat, cazul zilierilor, ucenicilor ș.a.m.d., dar și la activitatea prestată în România doar. Iată, mai jos, o comparație a textului de lege în vigoare până la 31 decembrie cu textul în vigoare din ianuarie 2023:
„persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) - (3), în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii” |
„persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfăşurată în România, în baza contractului individual de muncă, până la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii”
|
Atenție! OUG 168/2022 prevede chiar în mod expres că neacordarea minimului de 4.000 de lei se sancționează, conform Codului muncii, cu amendă de la 300 de lei la 2.000 de lei. Totodată, pentru diferenţele de obligaţii fiscale rezultate ca urmare a recalculării contribuţiilor sociale şi impozitului pe venit se percep dobânzi şi penalităţi de întârziere.
Cele trei condiții pentru aplicarea facilităților fiscale în domeniul construcțiilor:
|
Aplicarea facilităților fiscale din construcții nu se face raportat la toate veniturile din contractele de muncă încheiate de salariat, astfel că dacă obține venituri din salarii sub 10.000 de lei la fiecare angajator, iar toate celelalte condiții sunt bifate de acesta din urmă, atunci facilitățile fiscale se vor aplica la fiecare angajator (pragul de 30.000 de lei a fost micșorat de trei ori prin OG 16). Totodată, facilitățile se pot aplica și contractelor part-time.
Iar, dacă tot suntem aici, merită să reamintim și că angajații din construcții pot primi salarii nete mai mici de la o lună la alta. Cum așa? Din cauza unei modificări făcute prin aceeași OG 16, la condiția privind cifra de afaceri. Pe regulile vechi, determinarea procentului de 80% se făcea, pentru firmele deja existente la începutul de an curent, în baza cifrei de afaceri din anul anterior. Executivul a schimbat regula în așa fel încât, pentru aceste firme, să conteze numai cifra de afaceri din anul curent. Asta înseamnă că cei care desfășoară și activități în alte domenii se pot trezi că facilitățile fiscale le sunt accesibile „pe sărite”. Automat, asta se traduce în salarii nete fluctuante pentru angajați.