Practic, autoritățile vor, prin intermediul acestei noi taxe către Fondul pentru mediu, să stimuleze companiile care introduc pe piață sticle nereutilizabile să facă eforturi pentru a atinge obiectivele anuale de returnare stabilite pentru SGR.
OUG nr. 96/2023 a apărut vineri în Monitorul Oficial și prevede datorarea de către operatorii economici, începând cu 1 ianuarie 2024, a unei contribuții pentru introducerea pe piață de produse ambalate în ambalaje SGR, calculate astfel:
„1. pentru fiecare unitate de ambalaj nereutilizabil din metal pentru care nu au fost îndeplinite obiectivele minime anuale de returnare, contribuția este egală cu valoarea garanției prevăzute la art. 12 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 1.074/2021, republicată, cu modificările ulterioare;
2. pentru fiecare unitate de ambalaj nereutilizabil din sticlă și/sau plastic, după caz, pentru care nu au fost îndeplinite obiectivele minime anuale de returnare, contribuția este egală cu valoarea dublă a garanției prevăzute la art. 12 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 1.074/2021, republicată, cu modificările ulterioare;
3. plata contribuțiilor prevăzute la pct. 1 și 2 se efectuează în cazul neîndeplinirii obiectivelor minime anuale de returnare pentru diferența dintre cantitățile de ambalaje primare nereutilizabile corespunzătoare obiectivelor minime anuale de returnare prevăzute la art. 4 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1.074/2021, republicată, cu modificările ulterioare, și cantitățile de ambalaje validate în baza codului de bare ca fiind returnate în cadrul sistemului de garanție-returnare, conform art. 4 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.074/2021, republicată, cu modificările ulterioare;
Mai simplu spus, noua taxă, care va reprezenta fie echivalentul garanției de 50 de bani per ambalaj, fie dublul acesteia, va trebui plătită atunci când companiile nu reușesc să atingă obiectivele anuale de returnare a ambalajelor prin SGR. Plata contribuției se va face pentru diferența dintre cantitățile de ambalaje primare nereutilizabile corespunzătoare obiectivelor minime anuale de returnare și cantitățile de ambalaje nereutilizabile efectiv returnate.
- în 2024: 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal;
- în 2025: 75% sticlă, 80% plastic, 80% metal;
- începând cu 2026: 85% sticlă, 90% plastic, 90% metal.
Noua ordonanță prevede că operatorii economici, prin administratori, vor fi obligați să declare trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului de raportare, „cantitățile de ambalaje primare nereutilizabile, respectiv unitățile de ambalaje primare nereutilizabile, cât și cantitățile de ambalaje primare nereutilizabile folosite, returnate și gestionate de către aceștia.”
Raportările vor viza următoarele informații:
a) cantitățile de ambalaje primare nereutilizabile exprimate în kg, tip de material, respectiv în număr de unități de ambalaje primare nereutilizabile, raportate de operatorii economici în discuție ca fiind introduse pe piață;
b) cantitățile de ambalaje primare nereutilizabile exprimate în kg, tip de material, respectiv număr de unități, returnate conform HG nr. 1.074/2021;
c) cantitățile de deșeuri de ambalaje primare nereutilizabile exprimate în kg, tip de material, respectiv în număr de unități, încredințate de administratorul SGR (ReturRo) spre reciclare, respectiv cele care intră în instalații de reciclare.
Noua contribuție de mediu se va declara și se va plăti anual, prin intermediul administratorului SGR, până la data de 25 ianuarie a anului următor, iar metodologia de calcul va fi stabilită ulterior prin ordin de ministru. Asta înseamnă că prima contribuție va fi plătită până la 25 ianuarie 2025. Banii colectați astfel vor fi folosiți la dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor, pentru atingerea obiectivelor naționale în domeniu.
Aceeași ordonanță care a apărut vineri în Monitorul Oficial completează și Legea nr. 249/2015 cu câteva noi prevederi. Pe de o parte, operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate, cei care importă/ achiziționează intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/ consum propriu sunt responsabili pentru deșeurile generate de ambalajele primare, secundare și terțiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu excepția ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vânzare, a produselor au obligația, atunci când depun declarațiile la Fondul de mediu, să menționeze distinct în cadrul declarațiilor ambalajele primare nereutilizabile care se supun mecanismului SGR.
SGR urmează să devină operațional de la 30 noiembrie 2023. Mai precis, acesta vizează sticlele (din sticlă sau din plastic) și dozele (din metal) pentru băuturi alcoolice sau nealcoolice care au volume cuprinse între 0,1 și 3 litri. Sistemul presupune, în esență, că pentru fiecare recipient vândut unui consumator operatorii vor reține o garanție de 50 de bani, pe care o vor rambursa odată cu returnarea recipientului.