- Impozitul pe construcții revine din 2025, însă cu două cote diferite (0,25% sau 0,5%, după caz).
- Declararea impozitului se face până la 26 mai, iar plata se face până la 30 iunie și 31 octombrie.
- Cei care achită integral impozitul pe 2025 până la 26 mai beneficiază de o bonificație de 10%.
- prin aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii construcţiilor din contracte/acorduri sau alte acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosinţă cu titlu gratuit/închiriere în cazul construcțiilor aparţinând domeniului public/privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, deținute în baza unor contracte/acorduri prin care se constituie drepturi de administrare/ concesiune/ folosinţă cu titlu gratuit/închiriere;
- prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii nete a construcţiilor, în cazul altor construcții decât cele menționate mai sus.
Contractele/acordurile sau alte acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, încheiate după data de 4 aprilie 2025, trebuie să prevadă valoarea construcțiilor.
Totodată, un alt aspect fiscal relevant constă în aceea că nu se datorează impozit pe construcții pentru construcțiile care sunt scutite de impozitul pe clădiri sau taxa pe clădiri, reglementate la art. 456 din Codul fiscal.
Valoarea netă a construcțiilor reprezintă valoarea evidențiată în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor din care se scade valoarea contabilă cumulată a amortizării acestora.
De asemenea, important de reținut este faptul că, în situația în care, în cursul anului curent, se înregistrează operațiuni de majorare sau diminuare a valorii construcțiilor, impozitul pe construcții nu se recalculează. Aceste modificări sunt luate în considerare pentru determinarea impozitului pe construcții datorat pentru anul următor.
Entitățile care încetează să existe în cursul anului recalculează impozitul pe construcții aferent perioadei din an pentru care au existat, prin împărțirea impozitului pe construcții anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei din pentru care au existat.
Entitățile nou-înființate datorează impozit pe construcții începând cu anul înființării, iar impozitul pe construcții se determină luând în considerare construcțiile din patrimoniu și/sau din contractele de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, existente în a 30-a zi inclusiv de la data înregistrării contribuabililor, dacă această dată nu depășește ultima zi a anului înființării. În acest caz, impozitul pe construcții se recalculează pentru perioada cuprinsă între data înregistrării contribuabililor și ultima zi inclusiv a anului calendaristic/anului modificat, în care s-au înființat, prin împărțirea impozitului pe construcții anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei respective.
Contribuabilii care trebuie să plătească impozitului pe construcţii sunt obligaţi să calculeze şi să declare (prin D100) impozitul pe construcţii până la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul. Pentru impozitul pe 2025, termenul este 26 mai.
Impozitul pe construcţii se plăteşte în două rate egale - până la datele de 30 iunie, respectiv 31 octombrie inclusiv. Entitățile care au un an fiscal diferit de anul calendaristic au în vedere următoarele aspecte:
- calcularea și declararea impozitului pe construcții se efectuează până la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat;
- plata impozitului pe construcții se efectuează în două rate egale până în ultima zi inclusiv a celei de-a șasea luni a anului fiscal modificat, respectiv până în ultima zi inclusiv a celei de-a zecea luni a anului fiscal modificat.
Entitățile nou-înființate au obligația de a declara și plăti impozitul până la 25 ianuarie inclusiv a anului următor celui în care s-au înființat.
Entitățile care declară și plătesc anticipat impozitul anual pe construcții până la 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul, respectiv până la 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datorează impozitul, beneficiază de o bonificație de 10% din valoarea impozitului.