avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Activitate dejan

Activitate dejan

Bună ziuă, vă rog să- mi spuneți dacă in Romania se accepta dovadă de celibat in format electronic. Mulțumesc.
M-am interesat in alta parte si am inteles ca nu am nevoie de apostila.
Buna ziua, sunt cetatean Macedonean. In anul 2017 am divortat legal in Romania si acum as vrea sa ma recasatoresc. Mentionez ca locuiesc in Romania din 2004, am permis de sedere pe termen lung valabil pana 2026. Am fost la primarie sa ma interesez de acte necesare pentru casatorie. Mi s-a spus ca am nevoie de un certificat de nastere cu apostila (eu am unul fara), dar am verificat pe net si am gasit ca intre Romania si Macedonia exista un acord si ca nu e nevoie de apostila. De asemenea mi se cere pasaport valabil (al meu a expirat la inceputului anului). Pe net scrie ca e nevoie de un act de identitate, nu specifica ca e vorba de pasaport. Intrebarea mea este, AM NEVOIE DE APOSTILA PE CERTIFICATUL DE NASTERE SI DE PASAPORT VALABIL AVAND IN VEDERE CA LOCUIESC IN ROMANIA TIMP DE 16 ANI SI AM PERMIS DE SEDERE PE TERMEN LUNG ROMANESC? Va multumesc anticipat.
Discuție Re-casatorie
Buna ziua, am fost casatorit in 2000 cu o Romanca intr-o tara non-euro (eu fiind cetatean acestei tari), in 2004 ne-am mutat in Romania si in 2018 am divortat in Romania. Acum, as vrea sa ma recasatoresc si am avut nevoie de certificat de nastere. Am solicitat sa-mi trimita cineva din tara mea si astazi l-am primit. Pe el scrie ca am fost casatorit in 2000 cu numele sotiei, ceea ce inseamna ca acolo nu se stie de divortul meu. Intrebarea mea este, pot sa ma recasatoresc in Romania folosind acest certificat de nastere. Mentionez ca am act de divort si permis de sedere in Romania).
Buna ziua, sunt strain din R. Macedonia cu domiciliu in Romania (carte de rezidenta permanenta pentru membrii de familie valabila pana 2021) in jud. Tulcea. In momentul respectiv locuiesc in jud. Hunedoara (am doua case pe numele meu, una in Tulcea si alta Hunedoara) si as vrea sa fac scoala auto in jud. Hunedoara. A aparut problema ca pe cartea mea de rezindenta nu se poate pune viza de flotant si la politie din Deva mi s-a zis ca trebuie sa-mi schimb cartea de rezidenta pe jud. Hunedoara ca sa fac scoala. Eu nu as vrea sa-l schimb acum pentru ca exista posibilitate sa vand casa curand si atunci din nou va trebui sa schimb cartea (o schimbare costa in jur de 50 EURO).

Ma puteti ajuta daca exista vreo solutie sa fac scoala auto in jud. Hunedoara fara sa schimb cartea de rezidenta de la jud. Tulcea in jud. Hunedoara. Eventual sa fac scoala ca strain cu pasaportul ca am inteles ca acest lucru este posibil pentru cetatenii straini. Sau alta solutie daca exista

Va rog sa ma ajutati.

Multumesc.
Răspuns la discuția Carte de identitate 14 ani
Da, asta pare ca este singura solutia. Sotia mea nu vroia sa schimbe buletinul pentru ca in cazul acesta poate va fi necesar sa-si shimbe si permisul de conducere si alte acte si in cazul acesta cheltuielile se ridica mult mai mult dar in acest moment nu stam prea bine cu bani pentru ca am avut de renovat in casa.
Răspuns la discuția Carte de identitate 14 ani
Da, asta e cel mai simplu doar ca eu si sotia nu vroiam acum sa schimbam adresa de domiciliu pentru ca este posibil dupa un an (dupa ce copilul termina clasa a 8) sa ne intoarcem la Tulcea. Exista o alta posibilitate dar nu stiu daca este posibila si anume sa facem copilului buletinul la adresa din Tulcea dar nu cred ca e posibil sa facem acest lucru fara sa mergem acolo ceea ce ni se pare prea mult (sunt 1400 km dus-intors, chelteli mari si cateva zile pierdute la scoala) daca ar fi posibil sa facem o cerere in Hunedoara pentru un buletin cu adresa la Tulcea ar fi perfect dar nu cred ca este posibil.

Despre notar asta ne-a spus domnul de la politie ca ar fi posibil cu o procura de la notar. Nu stiu ce ar fi putut sa declaram, poate ca suntem de acord ca copilul nostru sa aiba adresa de domiciliu in casa noastra sau ceva de genul. Nustim, am spus doar ce ne-au spus de la politie.

Buna ziua,

Va rugam sa ne ajutati in privinta cartii de identitate a fiului nostru care implineste 14 ani pe data de 21 Octombrie. Problema noastra este ca avem doua locuinte, una in jud. Tulcea si celelalta in jud. Hunedoara. Noi in momentul acesta locuim in Hunedoara de 3 ani si copilul este aici la scoala din clasa a 6-a (acum este a 8-a). Eu si sotia mea avem buletine la adresa din Tulcea. Am fost la politie acum o luna ca sa ne informam daca copilul poate sa aiba buletin la adresa ale casei din Hunedoara chiar daca noi ca parinti avem la Tulcea. Ni sa spus ca se poate doar trebuie sa cerem de la primarie o adeverinta de locuinta. Astazi am fost la primarie ca sa cerem o adeverinta de locuinta si ni s-a spus ca copilul nu poate sa aiba buletin la adresa diferita de parintii. Deci am primit informatii diferite si nu stim cum sa procedam.

Deci vrem sa stim daca este posibil ca copilul sa aiba buletin la aceasta adresa din Hunedoara, mentionez inca o data ca el face scoala aici, chiar daca eu si sotia avem domiciliu oficial la Tulcea. Astazi la politie ne-au zis din noi ca se poate dar e posibil sa fie necesara o procura de la notar. Va rugam pentru explicatie.

Multumim

Dejan si Gabriela
Unde pot sa verific daca asemenea acord bliateral exista?
Buna ziua, sunt cetatean strain din tara nemembra in UE (fosta Iugoslavia). Vreau sa cumpar o casa cu teren si ma intereseaza ce spune legea la ora actuala. Precizez ca locuiesc in Romania cu sotia si copilul mai mult de 10, am carte de rezidenta permanenta pentru membrii de familie valabila pana la 2021. Deci intrebarea mea este daca sotia care e cetatean Roman trebuie sa fie prezenta la semnarea actelor și daca eu pot sa semnez actele. Ea in momentul acesta este la casa cea veche la aprox. 600 km de la locul unde vrem sa cumparam o alta casa. In cazul daca eu ca cetatean strain nu pot semna, ce putem face? Din cate stiu eu, inainte eu nu aveam dreptul sa semnez decat doar sotia mea ceea ce mi se pare ilogic in timp ce suntem castoriri, locuim in Romania (avem deja o casa) si indiferent cine semneaza, proprietatea oricum devine un bun comun intre amandoi soti.

Va multumesc pentru orice clarificare.