avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Activitate mam2008

Activitate mam2008

Va multumesc tare mult! :-*
Sarbatori fericite, va doresc!
Buna ziua!
Recent am vandut un apartament pe care l-am detinut ca proprietar - in baza unui contr. de V/C (inca din 1993). Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca dupa incheierea noului contr. de V/C la notar intre mine si viitorii proprietari, (forma autentica) vechiul contract detinut de mine pana la data vanzarii imobilului, (dec.2015) trebuie sa fie predat noilor proprietari? Daca da, care este temeiul legal in baza caruia (unde este stipulat) eu sunt obligata sa transmit noilor proprietari, (cumparatorului) originalul vechiului act de proprietate.? Daca nu, ce am de facut? Precizez ca, notarul nu a vrut sa mi-l restituie dupa verificarea originalului; ba mai mult, la solicitarea mea, el le-a predat noilor proprietari, spunand ca le revine lor. Nu sunt lamurita de ce, intrucat, acel document contine datele mele de la acea vreme, (nu ale lor) de pe vremea cand eu am cumparat pt. prima oara aceasta locuinta.
Va multumesc mult cu anticipatie, pt. raspuns!
Răspuns la discuția Pensionare Anticipata
Va multumesc mult de tot pt. raspunsul dvs punctual, Dle Valeriu Tudor!

Fiti amabil, ati putea cumva sa-mi indicati temeiul legal unde se regaseste metodologia de pensionare anticipata?
Buna ziua!
Respectuos va rog sa aveti bunavointa de a va apleca cu interes asupra unor chestiuni de procedura, pe care eu nu le-am gasit nicaieri.

Desi am studiat prevederile si normele de aplicare ale Lg.263/2010 actualizata, am cateva nelamuriri referitoare la procedura de pensionare anticipata, mai precis, ce se intapla in perioada cuprinsa intre data depunerii cererii cu documentele aferente si momentul intrarii in posesie a deciziei si anume:

-daca la data de 10 oct. 2014, (56 ani si doua luni) indeplinesc conditia de pensie anticipata (stagiul complet+8 ani) de ce mai trebuie sa lucrez pana cele 45-50 zile pana la emiterea deciziei?

-ce se intampla cu persoana in cauza daca dupa depunerea cererii la Casa de Pensii, se imbolnaveste intempestiv, (incapacitate temporara de munca) si sta in concediu medical pana la sosirea deciziei?

-daca pe parcursul anilor munciti exista goluri in cartea de munca, (un nr. de 7 zile concediu fara plata+12 zile neacoperite de contractele de munca - din momentul lichidarii si angajarii la alt loc de munca) se scad ele din vechimea totala?

-trebuie tinut cont de aceste zile (19) la stabilirea datei depunerii cererii de pensionare?
Ex:
-daca 56 de ani si doua luni inseamna 10 oct.2014, trebuie decalata aceasta data cu nr. de zile lipsa (19 zile) si apoi se poate depune cererea la Casa de pensii?

-daca salariatul in cauza mai presteaza munca din momentul depunerii cererii, pe tot parcursul celor 45+5 zile, (termenul legal de raspuns de la Casa) ce se intampla cu vechimea si veniturile realizate pe perioada aceasta, dupa sosirea deciziei de pensionare?

In speranta ca am reusit sa detaliez exact ceea ce mie nu-mi este clar, astfel incat Dvs sa puteti formula un raspuns punctual si cat mai complet, va multumesc mult cu anticipatie!

Astept cu mare interes un raspuns pertinent si profesionist.

Cu deoseibita stima, Maria.
Stimate domn.

Dupa somatia din 2007, firma a trimis reprezentantii si au remediat cauza infiltrarii apei.
De atunci si pana acum astfel de probleme nu au mai existat.

Inafara de proiectul privind executia lucrarii, toate celelalte documente sunt in posesia mea (in copie desigur).

Proiectul de executie nu mi l-a dat atunci cand, am obtinut setul de documente in copie ce vizau investitia.

Devizul de lucrari este unul general care se refera doar la costurile cu manopera-munca vie, inchirierea utilajelor, alte cheltuieli.

Contractul este unul in forma restransa care, nu detaliaza modul de executie a lucrarilor, ci doar din ce e facuta sarpanta si ce fel de lemn si tip tigla s-a folosit pt. realizare, termen executie, cost lucrare, raspunderi.

In memoriul intocmit de arhitect, pe langa multe alte cerinte si mentiuni, este stipulat cum ca: "nu vor fi afectate aerisirile iar golurile rezultate din diferentele de panta a invelitorii, se placheaza cu scandura"!!!

Pai, la acest moment (cu atat mai mult ca e canicula) chiar aerisirea este problema majora, toate mastile de aerisire facute de constructor cu 28 de ani in urma sunt obstructonate, aerul neputand sa circule ca odinioara, iar alte cosuri separat de cele initiale, cu ocazia acoperirii nu s-au facut!

Eu vreau sa rezolv cele doua probleme:

- Inchiderea/astuparea golurilor de acces in pod a pasarilor.
- Realizarea unui sistem de aerisire eficient, menit sa pemita circulatia si evacuarea celui din apartamente, fie prelungirea mastilor zidite initial, fie alte cosuri separate.

Firma s-a desfiintat din 2009.
Cine poarta raspunderea pentru cele doua aspecte nerezolvate corect la timpul lor?
Multumesc pt. sfat, insa eu doresc solutii concrete, rapide si care au la baza un temei legal, menite sa-si produca efectul cat mai curand posibil, nu sa ma plimb pe drumuri.

Poate nu stiti dar, la volumul dosarelor in lucru termene prevazute spre solutionare si competentele pe care le are Politia, n-am nicio sansa sa rezolv ceva.

Doresc referinte de la o persoana competenta; avocat, nu pareri personale ale tertelor persoane!
Respectuos va rog sa vedeti lucrurile d.p.d.v. juridic mai in profunzime, anume:

Ce valoare mai are acest document "cerificat de garantie = 40 ani", daca maine acoperisul cedeaza si produce paguba totala sau partiala?

Nu-mi imaginez ca azi fac o casa de la A la Z cu un antreprenor, cu documente, iar peste 3 ani peretii crapa, se fisureaza iar structura de rezistenta a acoperisului cedeaza la primul vant mai intens!

Certificatul de garantie cui mai foloseste?

Totusi, cineva se face raspunzator de realizarea neconforma cu standardele in constructii!
Practic, nu este onest, ca proprietar sa investesti intr-o lucrare si dupa 2 ani sa te trezesti in situatia de a nu avea cui cere socoteala!

O alta parte nevazuta a lucrurilor este aceea ca, nu de la inceput poti cunoaste viiciile si comportamentul in timp a unei lucrari, si atunci ce am de facut cand ele sunt descoperite, catre cine ma indrept cu plangere?

Va rog mult, insist chiar, sa emiteti pareri pertinente, (temei legal) cred ca exista proceduri in practica judiciara, nu se poate sa ramai pagubit!

De aceea va cer ajutorul.

Multumesc mult.
Buna ziua.

Locuiesc la ultimul nivel intr-un bloc cu 4 etaje din Timisoara, al carui acoperis a fost realizat de o firma in vara anului 2007.
Acesta firma SRL, a executat lucrarea de acoperis cu tigla in baza unui contract, incheiat cu Asoc. de Proprietari, (semnat de Presedintele As. ) lucrare de o calitate indoielnica, intrucat la 2 luni dupa terminare ne-a plouat in casa.
Atunci am somat firma prin executor judecatoresc sa remedieze viciile, si le-am am solicitat un certificat de garantie pt. lucrare, e drept ca a fost eliberat pe o perioada de 40 de ani.
Procesul verbal de Recepti e a lucrarii a fost semnat de 5 locatari solidari, ("cointeresati" la acea vreme) iar acum exista o mare problema:

1) - Executantul nu a facut niciun cos de aerisire prin acoperis, (totul e inchis ca intr-un balon) care sa evacueze mirosurile/sa asigure ventilatia in pod.

2) - Intre acoperisul din tigla si platforma, la baza acestuia, au lasat spatii goale, permitand astfel porumbeilor sa se adaposteasca in pod,.

3) - Ceea ce este mai grav e ca, de-a lungul timpului, acestia au depus o mizerie de nedescris, (plin de gainat) si din cauza caldurii, s-a dezvoltat un miros imposibil de suportat, afectand confortul proprietarilor de la etajul 4.

4) - Am sesizat in scris administratorul si presedintele blocului, insa nimeni nu ia nicio masura, au spus ca firma nu mai este si punct.

5) - Am verificat la Reg. Comertului pe site statutul acestei firme si am constatat ca figureaza radiata din aprilie 2009.

Intrebarea mea este urmatoarea:

Cui ma adresez pt. tragerea la raspundere in acest caz, pt. o lucrare executata necorespunzator daca Soc. antreprenoare nu mai exista?

In ce masura raspund solidar cei 5 locatari care au semnat P.V. de Receptie a lucrarii, acceptand un compromis ei nefiind de specialitate?

Conf. Lg.31/1990 a societatilor comerciale, pot fi trasi la raspundere asociatii ca persoane fizice dupa desfiintare sau lichidare SC?

Va multumesc mult, astept cu interes raspunsul Dv.
top dan a scris:

Perioadele de concediu medicual csunt asimilate vechimii in munca numai ca afecteaza valoarea punctului de pensie, deoarece nu s-a primit salariu ci o indemnizatie de regula 75% din salariu

.....Va rog!
Eu m-am referit strict la cazul pensiei anticipate, unde conf. Lg.19/2000, perioadele asimilate nu se iau in calcul la stabilirea vechimii, ci doar perioadele efectiv lucrate pt. care s-a datorat contributia CAS.
Asadar, doresc sa stiu concret, daca un CM suportat de angajator, (ex. 8 zile ) pt. care CAS datorat de asigurat s-a retinut din salariul brut al acestuia dupa formula: sal. minim/nr. zile lucratoare luna*nr. zile de CM*% CAS, respectiv 10,5% cat e acum, diminuiaza vechimea totala in munca la data implinirii a 55 ani-F, cu o vechime in cartea de munca la acea data de 40 ani?

Mai trebuie respectiva persoana sa astepte "8 zile" sau atatea cate a acumulat de-a lungul activitatii sale in care a fost bolnava, sau NU?

Va multumesc inca o data!