avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioadele de concedii medicale (prestatii pt.boala)!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioadele de concedii medicale (prestatii pt.boala)!

Buna seara.
Va rog sa-mi raspundeti la:

1)-Perioadele de concedii medicale de care a beneficiat un salariat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, de-a lungul activitatii sale, (exprimat intr-un nr. restrans de zile) conf. legii 19/2000 actualizata, se scad din vechimea totala acumulata in munca?
2)-In cazul persoanei care doreste sa solicite pensie anticipata la o anumita data (avand peste 40 ani cumulat munciti cu grupa cu tot si are varsta de 55 ani-Fem.) In ce fel este afectat deschiderea dreptului cu aceste perioade de incapacitate -CM?
Multumesc mult.
Astept cu interes raspunsul dv.
Cel mai recent răspuns: mam2008 , utilizator 11:52, 11 Noiembrie 2009
Perioadele de concediu medicual csunt asimilate vechimii in munca numai ca afecteaza valoarea punctului de pensie, deoarece nu s-a primit salariu ci o indemnizatie de regula 75% din salariu
Concediile medicale nu afecteaza vechimea in munca desi sunt situatii de suspendare a CIM.
Ce perioada lucrata in conditii de grupa are persoana respectiva?
Avand in vedere vechimea, verificati cu ce perioada se poate scade varsta standarde de pensionare. Poate indeplineste conditii pentru pensionare limita de varsta si nu anticipata.

Art.42 din L19/2000
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
Gabriel George Mocanu, Consultant resurse umane
top dan a scris:

Perioadele de concediu medicual csunt asimilate vechimii in munca numai ca afecteaza valoarea punctului de pensie, deoarece nu s-a primit salariu ci o indemnizatie de regula 75% din salariu

.....Va rog!
Eu m-am referit strict la cazul pensiei anticipate, unde conf. Lg.19/2000, perioadele asimilate nu se iau in calcul la stabilirea vechimii, ci doar perioadele efectiv lucrate pt. care s-a datorat contributia CAS.
Asadar, doresc sa stiu concret, daca un CM suportat de angajator, (ex. 8 zile ) pt. care CAS datorat de asigurat s-a retinut din salariul brut al acestuia dupa formula: sal. minim/nr. zile lucratoare luna*nr. zile de CM*% CAS, respectiv 10,5% cat e acum, diminuiaza vechimea totala in munca la data implinirii a 55 ani-F, cu o vechime in cartea de munca la acea data de 40 ani?

Mai trebuie respectiva persoana sa astepte "8 zile" sau atatea cate a acumulat de-a lungul activitatii sale in care a fost bolnava, sau NU?

Va multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot beneficia de pensie potrivit viitoarei legi a pensiilor? violeta panduru violeta panduru M-am nascut in 15.03.1956, am vechime in grupa 2 de munca de 22 ani9 luni si 15 zile, iar in grupa 3 de munca o vechime de 7 ani 10 luni si 27 zile. Va rog ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata nicoleta.ion55@yahoo.co.uk nicoleta.ion55@yahoo.co.uk Nascuta in 23 august 1955,vechime 24ani din care 9 ani ,nu stiu grupa,doar ca la un an se adauga 6 luni la pensionare. Intrebare: cand pot iesi la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta elet_mm elet_mm Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cand as putea sa ma pensionez pentru limita de varsta, daca sunt nascuta in 1958-13 Martie, am o vechime in munca de 26 ani, ... (vezi toată discuția)