avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Activitate adi19

Activitate adi19

Am avut concediu fara plata in anul 2013. Exista ceva specificat in legislatie referitor la distanta in timp intre cel fara plata si concediul de odihna din anul urmator sau se poate lua oricandin anul urmator? Lucrez in invatamant ca personal nedidactic(muncitor).
Lângă casa mea a funcţionat începând cu anul 2000 o terasa(mai mult local ordinar, în România îi spunem de fapt ,,bombă"), cu ai cărei proprietari am avut mai multe discuţii, eu având atunci şi copil mic. Acum ei demolează localul cu scopul de a construi altceva(zic ei un local cu linie de autoservire dar în ţara noastră se schimbă foarte repede profilul după ce a apărut construcţia). De vreun an umblă după noi, proprietarii imobilului vecin, pentru a le aproba să construiască însă am refuzat discuţia din start cunoscând ce fel de oameni sunt şi bineînţeles datorită problemelor avute în trecut. Locul de care vorbesc este şi lângă o şcoală generală, mai precis au avut până acum gard comun. Acum demolează, după cum am spus anterior însă prea puţini fac acest lucru fără să fie siguri că vor construi altceva. Spuneţi - mi vă rog, ce pot face dacă încep construcţia fără a mai cere de la mine aprobare , există vreo lege în acest sens care să - mi poată fi de ajutor ?
Sper că acest forum este bun pentru problema mea.
Lângă casa mea a apărut un restaurant, într-o fostă clădire a unui teatru de vară concesionată de primărie pentru ţ ani. Între peretele acestuia şi gardul desparţitor dintre noi sunt cam 3 m, gardul fiind construit la limita streşinii casei mele. Proprietarul restaurantului a amenajat la partea superioară a peretelui dinspre mine un fel de acoperis înclinat (pentru a mai putea depozita anumite lucruri lângă clădirea sa, fără grija că ploaia i le-ar deteriora), a cărei margine are proiecţia verticală cam la 20 -30 cm de gardul dintre noi. Problema este că:
-1. toamna, toată apa de la ploi care se scurge de pe acel acoperiş se scurge pe acoperisul casei mele si pe o parte din grădină(când plouă din cauza apei scurse de la vecin se face şanţ în pământ);
-2. iarna, e mult mai frumos; zăpada de pe acel acoperis cade pe acoperisul casei mele iar în grădină ieri, 20.02.2012, yăpada căzând mi-a rupt un vişin care era la cca. 2m de gardul despărţitor.
Am căutat să găsesc ceva referitor la o anume distanţă minimă impusă de lege dar am rămas dezamăgit.
Cum ma sfătuiţi să procedez în această situaţie ?(discuţia cu patronul restaurantului a ieşit din calcul)
lucrez cu contract de munca in mediul privat din iunie 2006. In octombrie 2009 am fost pensionata medical cu gr. 3, dar am lucrat in continuare la acelasi angajator cu jumatate de norma. Acum datorita unei situatii independente de mine, angajatorul vrea sa inchida total sau pentru o perioada firma si ne cere mie si colegei mele sa facem o cerere "pentru inchiderea cartii de munca". Cred ca aceasta se poate numi de fapt, demisie, dar nu vrea s-o numeasca asa ca sa nu ne dam seama ce ne cere de fapt. De mentionat e faptul ca si colega mea este tot pensionara, gr.3.
Va rog sa ma lamuriti daca puteti cu urmatoarele:
1) as avea dreptul sa primesc ajutor de somaj sau nu, daca sunt pensionara ?
2) acea cerere solicitata de patron, e ceea ce banuiesc eu, si daca da, nu mi-ar putea cauza probleme in situatia ca as gasi alt loc de munca ?
3) de ce ne cere acea cerere, nu ne poate concedia pur si simplu, ce are de castigat ?