avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Activitate zero

Activitate zero

Buna ziua,

in 2005 bunica mea mi-a vindut partea de teren agricol extravilan care dupa deces i-ar fi revenit mamei mele (cu acordul ei) prin contract de vinzare-cumparare. In acel moment eu eram casatorita, astfel incit in contractul de vinzare-cumparare e specificat ca fiind bun comun cu sotul meu. In 2010 insa am divortat, bunica a decedat. De toate formalitatile si taxele (inregistrare la cadastru, platire taxe si impozite) m-am ocupat exclusiv eu si parintii mei, anul trecut platind o suma foarte mare drept impozit pentru ultimii 5 ani cu penalitati.
Terenul este parcelat si o mica parte dat in arenda la APIA. Realitatea este ca acest teren, desi incadrat in diferite categorii (arabil, finete, livezi, vii) este un paragina, nu aduce nici un profit, decit costuri.
Intrebarile mele vizeaza 2 planuri:

1. ce modalitati exista pentru a renunta la acest teren (si ce costuri)?
-Il poate cumpara APIA?
-Pot sa il las ADS-ului?
-Donatie, act de renuntare la proprietate?
-Poate statul, ADS-ul, sa refuze renuntarea mea la proprietate?
Eu sunt la 200 km de teren, parintii sunt tot mai in virsta si nu se mai pot ocupa si nici nu sunt de acord sa mai plateasca taxe si impozite pt. el.

2. Fiind bun comun cu fostul sot (natura conflictuala si la divort si acum), acesta are pretentie la partea lui, desi l-a primit "pe tava" in momentul in care mi l-a vindut bunica si nu a participat financiar si nici altfel deloc la gestionarea lui. Initial a spus opusul, ca imi ramine mie tot, apoi ca cedeaza partea lui prin donatie fiicei noastre minore, acum ca isi revendica partea, dar fara sa plateasca vreun leu pt. asta.
-Trebuie facut partajul pentru teren? Care sunt costurile? (am inteles ca se poate fie la notar, fie in instanta).
- Poate fi el obligat sa participe la cheltuilele de partaj si sa restituie jumatate din taxele de impozit platite exclusiv de mine pina acum?
-Ce acte sunt necesare, cum se calculeaza valoarea terenului (grila), cit dureaza acest proces si ce mai trebuie facut dupa?
- Ce se intimpla daca nu ajung la nicio intelegere cu fostul sot, costurile rezulta a fi prea mari pt a fi suportate de mine, si eu nu mai platesc pe viitor impozitul integral (exceptind situatia in care exista o modalitate de a plati doar 1/2, adica partea mea)?

Va multumesc anticipat si sper sa primesc raspunsuri edificatoare.
Discuție Partaj
Buna ziua,

revin cu urmatoarele nelamuriri. Am incheiat divortul in septembrie, asteptam sentinta, urmind ca apoi sa facem partajul "amiabil", din cite am inteles eu, sub forma de tranzactie. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. CE inseamna si implica aceasta "tranzactie" facuta la notar in prezenta avocatilor si ce taxe implica? Apartamentul urmeaza a fi vindut, el a apartinut parintilor lui inainte de casatorie, dar imediat dupa, s-a incheiat contract de vinzare-cumparare in care amindoi suntem coproprietari, el desigur avind o cota mai mare decit mine, ca urmare a succesiunii dupa decesul mamei lui (raportul e undeva la 40% pt mine, 60% pt el).
2. In timpul divortul a instrainat masina si cheltuit banii. Am proces-verbal de la adm. locala ca masina a fost radiata. Eu nu am dreptul la cota parte din pretul obtinut din vinzarea masinii, si daca da, cum pot beneficia de aceasta?
3. In 2008 sotul a facut un credit pe 8 ani, pe numele lui, pt nevoie personale. In contract nu figurez nicaieri cu numele, am dus intr-adevar o adeverinta de salar pt a putea el obtine o suma mai mare. ACum mai sunt 6 ani de rate de platit iar pretentia lui e sa le impartim in mod egal. Avind in vedere ca suma creditata nu a fost cheltuita tot in mod egal, si ca acel contract e incheiat si semnat de el si banca, DAR exista undeva o clauza/observatie, ca banii sunt pentru nevoi personale si cf. codului familiei, in imposibilitatea platii ratelor, imprumutatul se obliga sa garanteze rambursarea creditului cu venituri provenite din orice surse, precum si ale sotiei, intrucit imprumutul serveste scopurilor comune ale casatoriei iar obligatiile devine comune. Intre timp noi am divortat, deci nu mai sunt sotia lui. Ma poate obliga la plata a jumatate rata lunara pe urmatorii 6 ani?
4. Tot in timpul casatoriei parintii mei au considerat de cuviinta sa treaca un teren de 4,5 ha al mamei pe numele nostru, in acel moment relatiile mele cu sotul fiind bune, fara a se intrevedea perspectiva divortului. Sotul are pretentia la jumatate din acel teren, primit "pe tava", iar eu nu sunt de acord. Pot impiedica acest lucru sau nu?
5. DE-a lungul casniciei parintii mei ne-au ajutat constant financiar la investitiile in imobil (amenajari etc.), dar din pacate nu pot dovedi asta cu chitanta. Practic sotul a avut apt. iar ce e in el, toate investitiile sunt facute de mine si parintii mei. Nu conteaza deloc astea la partaj, si ma refer aici in special la pretentia lui de a imparti ratele si terenul in mod egal si la faptul ca a vindut masina si folosit banii singur?
Si in fine, ce costuri implica un partaj si cum se poate incheia acesta cit mai rapid, fara a deschide actiune in instanta?
Presupun ca raspunsurile nu vor fi incurajatoare, dar m-ar bucura niste pareri avizate care sa ma ajute sa previn o "teapa" de genul celei inlesnite de avocat si mentionate la rubrica de evaziune si inselaciune.
Multumesc!
Multumesc pt. raspunsurile primite. M-au ajutat si descurajat in acelasi timp. Sansele mele sunt minime, daca nu chiar nule. In masura in care-mi permite sanatatea voi face o sesizare la garda financiara (in urma careia cel mult firma va primi o amenda, nu eu sa imi recuperez banii); plingerea pt. inselaciune nu vad sa aiba sorti de izbinda, avind in vedere ca nu au fost martori, iar avocatul poate nega, in plus are o familie de avocati in spate (sora avocat, mama procuror). Sentinta de divort va merge la el la birou, deci voi mai avea tangenta cu el.
In ce ma priveste urmeaza procedura de partaj, unde imi voi expune problema la sectiunea corespunzatoare.

P.S. Pe alta cale am primit urmatorul raspuns: Puteti face o plangere penala impotriva societatii pentru inselaciune. Martor poate fi considerat avocatul. Pe calea dreptului civil daca societatea nu este de gasit nu aveti cum sa va recuperati banii.

Multumesc inca o data. :(
prodiamant a scris:

Inteleg ca situatia nu v-a permis analizati bine toate implicatiile .
Dar cand ati auzit de la cei care v-au vandut produsele , ca nu e prea legal , nu s-a aprins un beculet rosu pe undeva???
Asta ar putea insemna : fie ca sunt furate, fie sunt interzise de lege , fie provin din comiterea unei infractiuni , eu asa as fi gandit.
Daca exista si numai teoretic aceasta posibilitate , dvs. ati putea fi acuzata de comiterea infractiunii de tainuire, sau de complicitate la vreo alta fapta grava.
Deci dvs. cu buna-stiinta ati consimtit sa intrati intr-o afacere despre care ati avut cunostinta ca nu e prea legala , si acum cautati o cale legala care sa reglementeze aceste raporturi:stunned:. Ma tem ca nu se poate.


Inteleg punctele de vedere expuse mai sus, dar nu sunt de acord cu ele. Nu a fost initiativa mea, eu am mers pe mina avocatului si chiar daca am avut rezerve, am zis ca nu e mai destept oul decit gaina, eu sunt specialist pe domeniul meu, el pe al lui, asa ca am avut incredere in modul lui de a gindi si actiona. Sigur ca mi s-a aprins un beculet, m-am gindit nu ca ar fi furate, ci probabil interzis de lege. Tainuire sau alta infractiune la ce? E aberant. Am acceptat DOAR pt. ca ma temeam pt viata mea si a copilului meu, repet. Cu atit mai mult cu cit eu am pb. grave cardiace, iar sotul era agresiv si purtator de arma. Fiind o persoana extrem de discreta, absolut nimeni nu a stiut ce se petrece la noi in casa. GReseala mea a fost: 1. faptul ca nu am stiut cit costa asa ceva dinainte, 2. faptul ca nici cind am vazut ca e vorba de un pix nu mi-am dat seama ca nu e valoarea lui 1200 euro. Discernamintul meu a functionat totusi in momentul in care am cerut chitanta si am intervenit imediat ce am observat ca nu aceasta e valoarea produsului si am apelat atit la avocat cit si la cel care mi-a lasat nr de tel din cei 2, sa facem returul, la doar 4-5 zile, dupa achizitionare. Nu sunt de acord cu supravegheri si inregistrari fara consimtamintul si acordul partilor, dar repet, avocatul dupa ce a analizat situatia domestica si modul de actiune al sotului, a sugerat asta. Iar eu am avut incredere.
Da, ma voi resemna in final, poate. Nu insa inainte de a epuiza caile legale. DEci nu cu buna-stiinta, ci cu buna-credinta am acceptat asta. Eu in nici un caz nu pot fi incriminata de ceva, altfel nu ar exista 2 dosare penale impotriva agresorilor mei (sotul si socrul). Iar deviza avocatului vizavi de dreptatea clientului pina la proba contrarie (lipsa banilor) imi lasa un profund gust amar in ce priveste justitia romana. CA si alte sisteme, cel legislativ, e la rindul lui lacunar in multe aspecte. :(
Buna ziua,
revin cu precizari pt ca se pare ca nu m-am exprimiat suficient de clar:
1. sugestia a fost a avocatului, lui i-am dat banii, in lipsa altor matori, 1200 euro, cu informatia ca pt acesti bani voi primi echipament de supraveghere video care sa sustina plingerea de agresiune verbala si fizica din partea sotului, dar fara martori. El urma sa negocieze pretul initial de 1300 euro, a negociat la 1200 euro.
2. peste o saptamina m-a sunat sa ne intilnim la el la cabinet cu cei de la firma care sa aduca produsul. Abia atunci am aflat ca produsul e de fapt un pix cu camera video si senzor de miscare si un ecuson. BAnii erau dati avocatului, care nu mi-a dat nicio hirtie pe acei bani.
3. nu exista contract vinzare cumparare pe produs, nici macar chitanta. La intilnire au venit doi tineri, mi-au aratat o carte de vizita a unei firme de securitate, mi-au explicat cum fct. produsul si dusi au fost. Cind am cerut chitanta au zis ca nu e prea legal.
4. nu am folosit pixul si ecusonul, nu exista inregistrari, produsul e in continuare nou nout. Data fiind teroarea psihica in care am trait, a apasa pe pix ca sa inregistreze presupune reactie si premeditare. Nu am fost in stare de asa ceva.
5. la citeva zile am aflat intimplator pe internet o reclama la un produs aproape identic la diferenta foarte mare de pret. Am sunat si am comunicat intentia de a returna produsul si a-mi primi banii inapoi insa cei de la firma au zis ca au platit deja furnizorului si daca nu imi convenea trebuia sa zic in trei zile, pe linga faptul ca avocatul stia exact despre ce e vorba. M-au tot aminat cu vorba, zicind ca poate se iveste alt cumparator la produs si atunci va fi posibil inapoierea pixului si recuperarea banilor. A fost o minciuna in fata, pe urma nu mi-au mai raspuns la telefon. Avocatul a facut pe nestiutorul, ca el nu a stiu ca atit costa, ca el s-a gindit la siguranta mea, si ca nu e informat cu privire la preturi. Nu exista, si se intelege ca nici el nu are, acte pt acel produs.
6. In ce il priveste pe sotul meu, cu care la momentul respectiv eram in divort (acum astept sentinta), a trebuit sa apelez la organele de politie pt lovire si alte violente, amenintare, el avind acum dosar penal. Nu stiu ce ar zice sa stie ca am luat teapa asta de 1200 euro, pt ca eu nu am facut nici un fel de inregistrare pe care sa o folosesc impotriva lui. Am fost de acord cu achizitionarea produsului pt ca ma temeam pt siguranta mea fizica si in ideea in care patesc ceva (el fiind purtator de arma) sa ramina un testimoniu a ceea ce a facut. CA absolvent de drept, poarte un razboi psihologic de cea mai joasa speta, fara sa lase urme incriminatorii si martori.
Deci, avocatul a sugerat, luat banii, si s-a spalat apoi pe miini. E clar evaziune fiscala in lipsa facturii/chitantei si e si inselaciune pt ca nu acesta e pretul real. Avocatul a fost partas la frauda.
Ce pot face eu? STiu ca nu prea multe sau mai deloc, dar e o suma destul de mare pt mine care sunt bugetara si o nedreptate peste care nu pot trece. DAca nu exista teroarea psihica in care traiam, sesizarile la politie si pb. mele de sanatate, nu as fi fost de acord in ruptul capului sa cumpar asa ceva. Am avut incredere in avocat. M-am invatat minte pe viitor sa nu mai am.
Multumesc pt. sugestii si astept in continuare altele.
Buna ziua,

ma confrunt cu urmatoarea problema: in luna martie am intentat actiunea de divort- intre timp s-a incheiat, astept sentinta- dar pe fondul terorii psihice si a agresiunii verbale si fizice, a lipsei martorilor care sa sustina plingerile mele (consemnate la politie de altfel), avocatul mi-a recomandat sa folosesc aparatura de inregistrare video care poate veni in sprijinul meu in cadrul procesului. Initial am crezut ca e vorba de o camera video instalata in casa, am fost de acord, am platit avocatului 1200 euro (fara martori) si cind am avut intilnirea cu cei de la firma de securitate, am constatat a era vorba de un pix cu camera video, hd de 8gb si senzor de miscare+ecuson cu camera video. N-am primit chitanta, nimic. La 5 zile am constatat intimplator pe internet ca exact acelasi produs cu aceleasi performante, costa 599 ron+ vreo 199 ecusonul. Am dat telefon cu rugamintea de a mi se returna banii si a inapoia produsul, dar am fost aminata si dusa cu vorba pina la a nu mi se mai raspunde la telefon. AVocatul dadea din colt in colt, ca nu ii poate obliga sa mi se returneze banii, ca i-am pierdut si sa ma resemnez. Nu ma pot resemna pt ca e vorba de 1200 euro, cu care mi-as putea rezolva problemele de sanatate ale mele si copilului.
Intrebarea mea e: Ce (mai) pot face? Nu am folosit aparatura, e nou nouta, nu am chitanta pe ea, iar firma (RSS) se pare ca e o firma fantoma sau oricum greu de localizat. La OPC daca merg fara chitanta, nu ma cred. La garda financiara daca merg, poate primeste firma cel mult o amenda. La politie, nu stiu. Vreau sa imi recuperez banii. Credeti ca exista o modalitate? Singurul martor a fost avocatul care a intermediat si sugerat de fapt intreaga actiune. Orice sugestie e binevenita.
Multumesc.