avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Activitate machis

Activitate machis

As dori sa stiu daca PFA are obligativitatea contributiei la pensie?
Fiul meu doreste să îşi înfiinţeze un PFA. Activitatea pe care el o desfăşoară este scrierea de articole pentru diverse seituri pe internet. Care este codul CAEN a unei asemenea activităţi ?
În luna noiembrie 2014 am organizat procedura de cerere de oferte pt. atribuirea unui Acord cadru - Asigurări RCA. S-a depus 2 oferte a căror valoare depăşea cu 10% preţul pretzumat de noi. La data de 15.12. 2014 am repetat procedura de cerere de oferte. Şi de această dată oferta financiară depăşea cu peste 10% preţul prezumat.
În această situaţie putem să demarăm o negociere fără publicarea ubnui anunţ de participare la care să invităm numai pe acei ofertanţi care au participat la cererea de oferte ?
Dacă şi de această dată preţul este mai mare decât pragul prevăzut pentru cererea de oferte puem încheia contractuzl ?
Ce se întâmplă în cazul în care refuză semnarea actului adiţional ? Dacă nu se prezintă la noul loc de muncă se poate trece la desfacerea disciplinară a CIM după câteva zile ( pentru absenţe nemotivate) ?
O companie de transport are 3 autobaze în acelaşi oraş.- autobuze, troleibuze şi tramvaie. Este posibilă mutarea unui conducător de autobuz de la Autobaza Autobuze la Autobaza Troleibuze ca şi conducător de troleibuz, fără acordul acestuia. Considerăm că prin această mutare nu sunt afectate cele 3 condiţii :
- locul muncii - munca în aceaşi societate.
- salariul ( nu i se modifică)
- felul muncii - categoria din permisul de conducere îi permite să conducă şi autobuze şi troleibuze.
Art.36 al.3 din OUG 195/2002 permite conducătorilor auto să folosească telefoanele mobile în timpul deplasării pe drumurile publice în cazul când acestea sunt prevăzute cu dispozitive tip "mâini libere".
Este legal ca o societate de transport să interzică printr-o dispoziţie de serviciu folosirea telefoanelor mobile de către cond.auto chiar dacă acestea sunt dotate cu acest dispozitiv ?
În anul 1986 printr-o decizie a Com.Ex. a cons.popular s-a transmis din administrarea Inspectoratului şcolar Judeţean în administrarea unităţii noastre un imobil pe baza unui proces verbal. În momentul în care am dorit să întăbulăm dreptul de administrare în cartea funciară nu am fost în măsură să prezentăm cartea tehnică, respectiv dovada existenţei clădirii..
În anul 1990 unitatea noastră s-a transformast în regie autonomă iar în anul 2013 în societate comercială iar valoarea reevaluată a clădirii respective( pentru care am plătit tot timpul impozit) a fost trecută în capitalul social..
Dorim întăbularea acestei clădiri. Ce putem întreprinde având în vedere faptul că nu deţinem decât aceea decizie de transfer a dreptului de administrare din 1986 ? }n CF este înscris doar terenul pe care s-a edificat imobilul.
Există posibilitatea legală ca un salariat să fie numit pe o funcţie de conducere "cu delegaţie". Menţionez faptul că în CCM se prevede posibilitatea ca un post vacant să fie ocupat de un alt salariat al unităţii până la ocuparea efectivă a acestuia ?
Codul muncii permite încheierea o trei contracte succesive pe durată determinată. Fiecare contract poate avea o perioadă de 12 luni. În cazul în care se încheie 3 contracte succesive, fiecare din ele având o durată de o lună,.după ajungerea la termen a celui de al treilea contract se mai poate încheia un alt contract pe durat[ determinată. În cazul în speţă este vorba de o persoană pensionată pentru limită de vârstă.
În caz de distrugere, infracţiune prevăzută la art.217 din Codul penal, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
În art.283 din C.pr.pen. se prevede că plângerea prealabilă trebuie să îndeplinească anumite condiţii printre care şi indicarea autorului faptei.
In cazul in speţă este vorba de sparcerea unui geam de la un autoturism. Autorul este necunoscut. Este suficient dacă indicăm în plâgere afresa unor martori ?