Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Recalificările fiscale - riscuri pentru companii. Lectori: EY România. Marți, 19 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Activitate dijmarescu

Activitate dijmarescu

A fost publicat in Monitorul oficial actul normativ privind interdictia cumulului pensiei cu salariu?

Multumesc!
Un salariat nu doreste sa comunice decizia de pensionare anticipata. Pot solicita Casei de pensii decizia si in baza ei sa incetez de drept CIM salariat?
Buna ziua,

Poate nu am formular eu corect speta.
Acorda cumva statul Roman romanilor care au lucrat sau lucreaza in strainatate beneficii in cazul in care revin in tara si se angajeaza (ca masura de incurajare a revenirii in tara a romanilor).

Nu faceam referire la someri.
Buna ziua,

Exista vreun act normativ in vigoare in baza caruia pentru romanii care au lucrat in strainatate, au revenit in tara si s-au reangajat se acorda anumite beneficii atat lor cat si angajatorului ?
Multumesc anticipat.
Buna ziua,

Revin cu o intrebare. Chiar daca este chemat pentru 1 zi, angajatorul este obligat sa ii acorde toate cele 5 zile de concediu suplimentar.

Multumesc.
Buna ziua,
Un salariat a fost chemat in data de 24.11.2016 de la ora 11:00 la Centru Militar Zonal cu Ordin de chemare pentru clarificarea situatiei militate.

Potrivit Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare (in vigoare de la 01.01.2007)
Art. 75
"Tinerii chemaţi la recrutare, recruţii şi militarii rezervişti care au calitatea de salariaţi şi sunt chemaţi la centrele militare pentru clarificarea situaţiei militare sau la unităţile militare pentru a participa la antrenamente/exerciţii de mobilizare au dreptul la concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile şi sunt plătiţi de angajator pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar."

1. Mai sunt in vigoare prevederile art. 75 din Legea mentionata?
2. Putem acorda salariatului zi/ore libere platite in ziua respectiva, fara afectarea concediului de odihna.

Multumesc!


Buna ziua,
Mai am o neclaritate:
cum pot interpreta conditia impusa de legiutor referitoare la "detinerea unei diplome acordate dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau...."?
Multumesc!
Buna ziua,

Pentru ca administratorii baze de date, analistii, inginerii de sistem in informatica, inginerii de sistem software, managerii de proiect informatic, programatorii, proiectantii de sisteme informatice, programatorii de sistem informatic sa beneficieze de scutirea de impozit pe veniturile din salarii, conform prevederilor Ordinului nr. 217/4172/1348/835/2015 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator, se pot lua in considerare si diplome de licenta din urmatoarele domenii:
- drept, filologie, teologie, inginerie (orice tip), limbi moderne aplicate,
- colegiul de 3 ani
- colegiu de 3 ani + studii de masterat ?

Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Avand in vedere prevederile art. 251 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii care stipuleaza faptul ca in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii - cine poate semna convocarea la cercetarea disciplinara prealabila a salariatului astfel incat sa nu se ridice in instanta problema de viciu de procedura?
Multumesc.
Buna ziua,

Va rog, cand se depune dosarul la Casa de pensii in vederea pensionarii pentru limită de vârstă fara reducerea varstei standard de pensionare: in ziua implinirii varstei prevazute de lege sau la o zi dupa?
De exemplu: barbatii pot depune dosarul de pensionare fara a se respinge la 65 de ani sau la 65 de ani si o zi.
Multumesc.