avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Activitate doacea86

Activitate doacea86

Buna,
S-a dat in chirie imobilul detinut de sot-sotie, dar contractul de inchiriere si declaratia de la ANAF e facuta doar pe numele sotiei.
Nu am stiut ca si sotul trebuie sa depuna declaratie la ANAF, pt cota parte ce o detine sau ca trebuie atasat la contract o declaratie la notar ca sotul renunta la partea lui de chirie, si ca veniturile sunt incasate de sotie.
Ce repercursiuni poate avea aceasta situatie din partea ANAF-ului, cum nu am depus ambii declaratia? Sau cum putem remedia pe lunile anterioare? Nu avem datorii la ei, totul e la zi si urmeaza sa refacem contractul doar pe unul dintre coproprietari.

Multumesc!
Bună,
Va rog sa ma sprijiniti cu urmatoarele:
Sot-sotie sunt proprietari la acelasi imobil, care este dat in chirie. Sotia nu este asigurata medical, si vrea sa treaca coasigurat la sot. Se poate face contractul de inchiriere doar pe sot, astfel încât sotia sa nu apara cu venituri si sa poata fi coasigurat?
Va mulțumesc!

Drum de servitute
Vreau sa cumpar o cabana, iar drumul de acces trece pe o alta proprietate, cu un drum de servitute(zice proprietarul). In extrasul CF al cabanei nu apare nimic in sensul ăsta(nu știu dacă ar trebui, nu ma pricep).
Ce acte ar trebui sa cer proprietarului sa ma asigur ca voi avea întotdeauna acces la acest drum si voi putea intra la cabana. Nu vreau peste ani sa ajung prin tribunale cu proprietarul acelui teren, in cazul in care el nu va mai permite accesul.(la cat is de interpretabile legile si de aplicate in Ro, ma astept la tot ce-i mai rau)
Mulțumesc
Vă rog frumos să-mi oferiți un răspuns pt. următoarea speță :
- sunt bugetară, lucrez 40 de ore pe săptămană în ture numai de noapte de la orele 22 seara la 6 dimineata începănd de duminică seara pană vineri dimineața (liber vineri și sambătă).Pt. aceasta beneficiez de 15 % la salariu ;
- dacă o zi liberă dată de guvernul Romăniei (1 mai, 1 iunie,etc) cade în timpul turelor mele de noapte se consideră zi libera pt mine (libere prevăzute în Codul muncii pt toți bugetarii) sau nu ?
Mulțumesc !
Buna,

Pot imprejmui cu gard si amplasa pe un teren EXTRAVILAN un cort de evenimente (loc de joaca copii/loc pt ateliere de creatie, cursuri)? Voi primi toate aprobarile necesare pt deschiderea afacerii?
Multumesc!
Bună,
O întrebare: angajată la stat, învățământ, lucrează de noapte, programul fiind de duminica seara pana vineri dimineața, între orele 22-6 spor 25%. E legal acest program de lucru, e suficient timpul de odihna? S-ar putea reduce programul de lucru în baza vreunei legi? Va mulțumesc mult!
Refuz curs Ajofm pe motive medicale
Imi puteți oferi o soluție la următoarea speță: persoana de 62 de ani, aflata în șomaj este trimisa la cursuri de formare de ajofm, însă nu poate participa din motive medicale serioase, plus ca urmează sa iasă în pensie. Ce ar putea sa facă? Mulțumesc anticipat!
Răspuns la discuția Nu se aproba demisia, civil MAPN
Dl Cornel, ce putem face dacă pctul de vedere al juristului instituției este ca demisia nu se aproba? Sa sesizam ITM ul? Sau ce putem face concret, unde sa ne adresam? Mulțumesc anticipat

Cornel Vasile a scris:

Demisiile nu se aproba ... angajatorul ia act de decizia unilaterala a salariatului.

Răspuns la discuția Nu se aproba demisia, civil MAPN
Later edit: am aflat intre timp ca in alt judet s-au aprobat demisiile a 2 persoane exact in acceasi situatie, deci s-a creat precedent
Buna,
Contabila, civila, in cadrul unei unitati militare, nu i se aproba demisia. Se invoca starea de alerta, legea 55/2020, cu suspendarea termenelor de preaviz. Sefei de birou i s-a aprobat demisia, ea s-a angajat in cadrul altei unitati militare.
Ce cai de atac avem?
Multumesc!