avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Activitate liva

Activitate liva

Sunt abonată la servicii medicale private.
Contractul de prestari servicii medicale este negociat intre societatea la care lucrez si furnizorul de servicii medicale. Eu achit valoarea abonamentului (pentru mine si copii).

Potrivit Codului Fiscal beneficiez de deducerea din baza de calcul a impozitului pe salarii a sumelor reprezentând primele de asigurare voluntara de sănătate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificările si completările ulterioare, in limita a 400 euro/an.

Conform legii 95/2006 nu sunt deductibile servicii medicale de bază - serviciile şi produsele destinate prevenirii, diagnosticării, tratamentului, corectării şi recuperării diferitelor afecţiuni, la care asiguraţii au acces în totalitate, parţial sau cu anumite limitări în volum ori în suma acoperită, în temeiul asigurărilor sociale de sănătate.
Practic, din abonamentul de servicii medicale trebuie eliminata partea de servicii medicale de baza, si doar diferenta este neimpozabila din punct de vedere a impozitului pe venit, in limita a 400 euro/an.

Contractul nu contine impartirea in servicii medicale de baza si servicii medicale suplimentare.
In consecinta nu beneficiez de deducere.

Am incercat sa rezolv problema iar raspunsul lor a fost ca nu imi pot furniza asemenea informatii iar ANPC mi-a comunicat ca nu are competente in domeniul fiscal.

Cum pot obtine deducerea?

Multumesc foarte mult pentru raspuns.

Am gasit asoc. pe [ link extern ] /

Daca primesc raspuns, cum pot verifica ca nu mai sunt parte din aceasta asoc? Ar trebui sa primesc o decizie?
Ce pot face in cazul in care nu primesc raspuns la cererea de renuntare (transmisa la adresa de pe portal)?
Buna ziua,

In 2012 impreuna cu alte persoane am infiintat o asociatie, fiind fondator si membru. Nu am pastrat legatura cu aceste persoane. Am trimis in 2013 prin posta cu confirmare de primire la adresa de corespondenta a asociatiei, cerere de renuntare la orice functie in aceasta asociatie. Asociatia nu mai exista la adresa specificata de mine. Eu cred ca nu au avut nicio activitate dar vreau sa ma asigur ca in ceea ce ma priveste pe mine, nu ma voi trezi cu surprize.

Cum pot verifica daca aceasta asociatie mai exista si cum pot renunta la orice calitate in asociatie?
2. Ce se intampla daca nu exista un CCM la nivel de unitate? Pana la inregistrarea CCMUNN 2011-2014 nu se va plati acest salariu mediu pe unitate?
tudorvaleriu a scris:

1. CCMUNN pe anii 2007-2010 nu mai este in vigoare.
2. Daca aveti un CCM aplicabil unitatii dvs. si in care este prevazut acest ajutor banesc la nasterea unui copil atunci il puteti solicita.


CCMUN 2011-2014 la
ART.51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecarui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;

Intrebarea mea este: Cum poate fi verificat acest salariu mediu pe unitate?