avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Activitate Diana-D

Activitate Diana-D

Cu siguranta este o eroare de citire.
Am patit-o in decembrie 2012 cand, la garsoniera, administratorul a afisat pentru o persoana consumul 106,4 mc apa rece. Indexul nu fusese dat de peste un an, se trecuse in pausal si la calcule omul a gresit si in loc de 6,4 mc a socotit 106,4mc.
Am rezolvat prin sfanta cerere depusa cu numar de inregistrare la asociatie, dar si dublata de o alta cerere, identica, trimisa cu recomandata cu confirmare de primire, presedintelui. Din experienta mea de viata, intotdeauna rezolv ceva cand am solicarea scrisa si un nunar de inregistrare.
Răspuns la discuția Penalitati intretinere
La suma pe care ati scris-o penalizarea e mica... fratele meu, care locuieste in garsoniera mea, la sume asemanatoare, a platit 0,2% pentru fiecare zi de intariere si asa a dat peste 500 de lei in plus...
In mod obisnuit datoria se plateste astfel: se ia prima luna neplatita, se calculeaza numarul zilelor de intarziere si penalitatea, se face suma. Daca mai aveti bani se trece la luna urmatoare. As fi vrut si eu, pentru binele frateluii meu, sa i se ia intai debitul si la lista urmatoare penalitatile, asa ar fi platit restanta mai repede, deci si penalitati totale mai mici. Ori el se ducea lunar cu 500-700 si 30% din bani i se opreau ca penalitate, corect calculata.
In concluzie ati fost favorizat de 2 ori; odata prin nivelul redus al penalitatilor, apoi prin faptul ca administratorul v-a calculat aceste penalitati dupa ce ati achitat intretinerea.
Răspuns la discuția Hota vecinilor
Pentru ca in luna mai am cautat zile intregi in zadar raspunsul la intrebarea: care este baza legala ce poate convinge un vecin neganditor sau nesimtitor sau cu rea vointa sa modifice directia de evacuare a gazelor care ies din hota, am sa scriu aici ce am aflat, poate va fi de ajutor altora.
1. Normativul I5-2010 publicat in M.O. din 22 iulie 2011 art. 8.1.20 - reclamatia se face la Protectia Mediului din cadrul primariei
2. art. 612 din Noul Cod Civil, reclamatia se face la ISC sau Disciplina in constructii
3. pentru instanta, suplimentar fata de cele de mai sus, art. 593, 603 si art. 15, toate din Noul Cod Civil


Vecinul meu abia ieri sau duminica si-a modificat instalatia, cu putin inainte de a se termina termenul pe care i-l dadusem pentru rezolvarea problemei, urmand apoi sa actionez doar pe cale legala.
Au fost 2 scandaluri in aceste trei luni, tot el s-a aratat victima careia i se taie din drepturi si este hartuita cand i se spune sa-si inchida hota pana face lucrarea de modificare....
Rezolvarea a fost foarte simpla: o teava cotita, de maxim 40 cm pe care a montat-o in prelungirea celei existente. Acum gazele ies la 90 de grade fata de fereastra mea. De ce a refuzat sa faca asta din momentul in care a fost sesizat prin asociatia de proprietari ca are o problema, nu pot intelege. Cred ca tine de caracterul omului.
Răspuns la discuția art.612
Sa reformulez: articolul 612 se refera si la tuburile de evacuare ale hotelor? Exista vreun temei pentru ca el sa nu se aplice in acest caz?
Discuție art.612
"Art. 612

Distanţa minimă în construcţii

Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic."

Tuburile de evacuare ale hotelor si centralelor termice sunt considerate "lucrari"? Daca da, unde gasesc baza legala?
Multumesc
Răspuns la discuția Hota vecinilor
Art. 612

Distanţa minimă în construcţii

Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic."
Răspuns la discuția Hota vecinilor
Apartamentul cu pricina face parte din asociatia de locatari vecina. Cei doi presedinti stiu de situatie, mitocanul a fost atentionat ca deranjeaza. Situatia a ramas la fel: evacuare in coltul dintre 2 blocuri, la mica distanta de fereastra mea, fara acordul meu.
Am mai gasit:

Gp 051-2000
4.5.14. montarea orificiilor de evacuare se face in asa fel incat sa nu polueze spatiile construite invecinate


si NORMATIV PRIVIND PROIECTAREA ªI EXECUTAREA INSTALAŢIILOR DE VENTILARE ªICLIMATIZARE
Indicativ: I 5-98 Înlocuieşte: I 5-79
cap.8 Evacuarea aerului viciat
8.20. Conductele de evacuare în suprapresiune ale instalaţiilor de aspiraţie se vor monta de regulă în spaţii în care vicierea produsă de eventualescăpări prin neetanşeităţi, nu crează pericol pentru sănătatea oamenilor, pericol de deteriorare a construcţiei, de incendiu sau explozie.
8.21. Conductele de evacuare care transportă aer încărcat cu vapori vor fi izolate termic pe porţiunile montate în exterior sau în spaţii închiseneîncălzite.
8.22. Aerul viciat cu praf, gaze, vapori va fi epurat înainte de evacuarea sa în atmosferă, în toate cazurile în care se depăşesc concentraţiile maximeadmise.
8.26. În cazurile în care nu este posibilă amplasarea gurilor de evacuare deasupra acoperişului, se admite amplasarea acestor în elementeleexterioare de construcţie, cu respectarea următoarelor condiţii:
- să se asigure posibilitatea de evacuare permanentă a aerului viciat printr-o protecţie adecvată împotriva acţiunii nefavorabile a vântului;
- să nu pătrundă aerul evacuat în încăperi prin ferestrele situate pe aceeaşi faţadă.

Am baza legala pentru a-i determina sa-si reamplaseze evacuarea hotei pe latura balconului dinspre dormitoarele lor si departe de ferestrele mele?ce pasi trebuie sa urmez?
multumesc
Răspuns la discuția Hota vecinilor
Art. 612 din noul cod civil se aplica in acest caz? Distanta dintre burlanul hotei lor si zidul pe care se afla fereastra mea e mai mica de 2 cm.
Ar fi reglementarea care ne scapa de vecinii nesimtiti.
Aplicarea acestui articol o cer in instanta sau la Inspectoratul de stat in constructii sau la Disciplina in constructii din cadrul primariei de sector? Cum ar trebui sa procedez pentru a-i determina sa-si mute acest tub de aerisire? repet: etapa discutiilor a fost depasita
Multumesc
Răspuns la discuția Hota vecinilor
Din pacate am aceeasi problema: 2 blocuri lipite in unghi de 90 de grade. pe o latura balconul bucatariei vecinilor, dormitorul lor, etc, pe cealalta latura dormitorul meu si baia mea, apoi un perete paralel cu cel al vecinilor.
Balconul lor are geamuri spre dormitorul meu, dar si spre dormitorul lor. Au ales sa monteze aerisirea hotei in coltul dintre cele 2 blocuri, cu burlanul paralel cu fereastra mea, la o distanta de nici un metru de deschiderea ferestrei mele. E calvar cand ei dau drumul hotei si prajesc peste, etc, iar eu nu sunt acasa sa inchid geamurile.
Am depasit etapa de "va rog frumos sa redirectionati gazele oriunde numai spre geamurile mele, nu". Legal ce se poate face? Mai aveau putin si isi instalau in casa la mine aerisirea hotei.
Am omis sa spun ca au facut aceasta instalare a hotei in urma cu aproximativ un an, atunci cand au efectuat si alte lucrari: inchiderea balconului, desfiintarea usii de la balcon, dar si a celei de la intrarea in bucatarie cu mare parte din pereti. Oamenii si-au facut un open-space frumos si normal ca si-au montat si o hota ultraperformanta in scos gazele mirositoare afara. De filtre cu carbon activ nu au auzit si nici bani nu au.
Deci ce se poate face legal? Etapa discutiilor a fost depasita.
Răspuns la discuția calcul consum apa
Presedinta face tot ce spune administratorul. Oamenii sunt nemultumiti, au fost scandaluri mari la ultimele Adunari generale. Nu numai mie mi se fac neplaceri.
Daca refuz plata, nu-mi vor calcula penaliatati? Si voi putea plati intretinerea pe decembrie fara sa platesc luna noiembrie pe care o contest?
Am meciul acesta cu ei de anul trecut cand am indraznit sa intreb care este fondul de rulment de care dispun si sa depun o cerere pentru restituirea sumei care face diferenta dintre cea mai mare intretinere afisata in cursul ultimelor 12 luni si valoarea fondului de rulment .Am facut asta pentru ca, desi fondul meu de rulment acopera lejer 2 intretineri de iarna, cand fratele a fost restant au calculat penalitati de 2 % pentru fiecare zi de intarziere. Bineinteles ca nici pana in ziua de azi nu am primit vreun raspuns la acea cerere si, pe principiul "nu vreau sa ma enervez aiurea" , i-am lasat in pace.