avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Activitate creis

Activitate creis

Ce anume reglementeaza, filmarea de catre o persoana fizica (deci, nu o societate de televiziune) a unor portiuni din activitatea angajatilor unei institutii publice?
Si mai exact, este acest lucru legal, fara acordul persoanelor vizate?
Vad ca in codul civil este reglementat acest lucru doar in cazul contextului spatiului privat, dar nu am gasit nimic de interiorul unei institutii publice.

Va multumesc
Răspuns la discuția Imputernicire conf. L 62/2011
Si pt. presedinte cine o semneaza? sau nu e nevoie? desi din lege eu nu identific vreo diferentiere: scrie doar organizatia sindicala poate intreprinde..... etc.

Multumesc
Răspuns la discuția Imputernicire conf. L 62/2011
Cererea este din partea sindicatului (din calitatea de presedinte sau vicepresedinte) dar pt. a obtine informatii pentru membrii acestuia. Dar nu mai vad utilitatea alegerii unor reprezentanti ai salariatilor in cadrul unui sindicat, daca acestia trebuie imputerniciti pt. orice actiune.

Imputernicirea trebuie formulata/semnata de toti membrii de sindicat sau doar de catre presedinte?
Trebuie facuta cate o imputernicire pt. fiecare actiune, sau se poate una generala (pt. toate actiunile intreprinse de reprezentantii alesi) de la inceputul mandatului si pana la expirarea acestuia?

Va multumesc pt. raspunsuri
As avea nevoie de o clarificare cu privire la:
Articolul 28
(2) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1), organizaţiile sindicale au dreptul de a întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acţiune în justiţie în numele membrilor lor, în baza unei împuterniciri scrise din partea acestora. Acţiunea nu va putea fi introdusă sau continuată de organizaţia sindicală dacă cel în cauză se opune sau renunţă la judecată în mod expres.

Imputernicirea scrisa la care se face referire in articlor este necesara doar pt a formula acţiune în justiţie în numele membrilor sau si pt. dreptul de a intreprinde orice actiune prevazuta de lege?
Adica, de exemplu, pt. ca un membru din biroul executiv sa formuleze o solicitare de prezentare de documente de interes public formulata conducerii, are nevoie de imputernicire?

Va multumesc
Răspuns la discuția incalcare proprietate privata
cyan a scris:

In actul de proprietate se identifica cota parte de teren?
De unde stiti ca respectiva cota se afla in zona de parcare?


Da se identifica cota de teren. Ce nu sunt ft. lamurit este daca drumul e tot in partea nostra de teren sau e public. Dar chiar si daca ar fi public, locurile de parcare care sunt pe spatiul de teren ramas de la bloc pana la drum sunt in principiu pe terenul nostru privat din care avem cota pate.

Reiese altceva din extrasele CF??

[ link extern ]
[ link extern ]
Buna ziua
Sper ca am nimerit bine sectiunea, daca nu rog un moderator sa mute unde considera.

Blocul in care locuiesc se afla pe o parcela mare de teren (pe care sunt construite multe alte blocuri) si din care avem fiecare din locatari cota parte, conf. CF. Pe acest teren, exista atat alea de acces, cat si locuri de parcare (fara a avea CF-uri separate). Bineinteles, ca vine ft. multa lume ce nu locuieste acolo si parcheaza pe terenul nostru.
Intrebarea mea este: pot fi sanctionati acei conducatori, pt. ca incalca o proprietate privata? Exista posibilitatea ca acea alee sa fie data in circulatie publica?? Cum pot afla asta?

Multumesc
Buna ziua, apelez din nou la ajutorul dvs. cu niste intrebari:

1) Care ar fi limitele in care se incadreaza ca legale/rezonabile deciziile unui manager de institutie publica? Adica, ajunge daca el nu incalca vreo prevedere legala in vigoare, ROF, fisa postului? In rest poate pune salariatii sa fac orice?
Dau un exemplu absurd: daca doreste sa intocmesti documentatii pe calculator, dar sa le scrii doar cu o mana; nu e contrar legii, insa este absurd. Poate el sa ceara asta doar pt. ca vrea?

2) Poate fi considerata o incalcare a principiului egalitatii de tratament fata de toti salariatii sau discriminare, conf. art. 5 CM, situatia in care managerul ii implica intr-un proiect doar pe unii salariati, restul fiind liberi sau distribuiti in proiecte mult mai usoare?

Va multumesc!
bun si cine stabileste cat se da concret, daca nu exista elaborat regulament? ordonatorul de credite, anagajatorul, la libera lor discretie?
Si pot ei sa dispuna acordarea in cuantum cand in lege scrie procent??
Dar pana atunci, anagajatorul trebuie sa aplice prevederile din anexa, nu?

"Capitolul VI Reglementări specifice personalului din cultură
A. În raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, pot fi acordate personalului salarizat, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri:
a) pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
b) pentru condiţii grele de muncă, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective."

Eu incerc sa gasesc daca exista vreo lege care sa permita acordarea in cuantum (vreo lege a fiscalitatii anuale sau ceva) sau este o ilegalitate a angajatorului?
Ok, atunci exista vreo alta prevedere care sa deroge de la acea anexa, si sa permita acordarea in cuantum?