avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Activitate andreea_szl

Activitate andreea_szl

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Buna ziua,

La nivel de unitate exista un contract colectiv de munca (sau ar trebui sa existe). Sindicatul companiei este membru al unei confederatii sindicale (constructii) semnatara a unui contract colectiv de munca la nivel de ramura constructii. Asadar presupun ca exista acel contract si la nivel de unitate.
Am solicitat o copie a acelui contract (la nivel de unitate) la departamentul personal dar mi-au spus ca nu au dreptul sa mi-l dea.
Am trimis solicitarea si prin e-mail si nu mi-au raspuns.

Cum pot proceda sa intru in posesia unei copii a contractului colectiv de munca la nivel de unitate, pentru a afla ce drepturi am potrivit acestuia, eu fiind in preaviz pana la 1.12

Cum as putea obtine decizia (copie) de restructurare a activitatii firmei si organigramele pe ultimii ani.

Ei refuza sa le dea la solicitarile verbale iar la cele scrise refuza sa raspunda.
Răspuns la discuția Mobbing (!?)
Problemele au aparut de la faptul ca in ultimii aproape 4 ani am fost in concediu de crestere si ingrijire copil. Intre timp directorul general al firmei si administratorul au fost schimbati si noua conducere si-au adus oamenii lor in pozitiile cheie. Eu am ocupat pozitia de manager de proiecte.
Problema e ca nu s-a dorit intoarcerea mea in companie deoarece nu sunt unul din "oamenii" noii conduceri, nu ii cunosc si nici ei nu ma cunosc pe mine. Au vrut sa ma trimita direct in somaj din concediul de maternitate pe considerentul ca firma e in perioada de proba din cadrul procedurii de insolventa, asta in conditiile in care de la intrarea in aceasta perioada au facut si concedieri (vechii angajati) dar si noi angajari (noii angajati). Atributiile postului meu au fost preluate in totalitate de o alta persoana dar denumirea postului este cu totul alta. Cum am prezentat argumente referitor la nelegalitatea concedierii mele, pentru moment au hotarat rentoarcerea mea la locul de munca.

Nu doresc intoarcerea in functie deoarece situatia nu e foarte placuta acolo unde nu esti dorit ci, doresc sa beneficiez de 3 salarii compensatorii. Aceasta a fost solicitarea mea de la inceput si le-am comunicat dinainte de reincadrarea pe post ca sunt de acord cu concedierea in conditia in care primesc acele salarii, dar ei nu vor sa le ofere.

Au ales sa ma preseze prin izolarea intr-o cladire separata, prin neacordarea beneficiilor cuprinse in contractul de munca (masina, telefon, etc), neplata salariului la timp (desi ceilalti angajati si-au primit drepturile salariale la timp), etc. Timp de o luna nu am primit nici o atributie, nu am fisa postului, nu stiu cui raportez, etc. Am trimis zilnic e-mailuri pentru a mi se comunica aceste informatii dar nu am primit nici un raspuns. Toate acestea cu scopul de a ma determina sa demisionez. Cum nu am demisionat si a trecut deja o luna, s-au hotarat sa emita preavizul cu mentiunea desfacerea contractului de munca din motive neinputabile angajatului ca urmare a dificultatilor economice ale firmei.

Desi le-am propus o intalnire intre ei si mine, impreuna cu o persoana cu specialitate juridica, au refuzat. Din pacate discutia aceasta a fost fata in fata si nu am o dovada scrisa.
Răspuns la discuția Mobbing (!?)
Multumesc pentru informatii.

Eu am informat firma prin mai multe e-mailuri despre nemultumirile mele, dar nu am primit nici un raspuns concret. Cred ca aceasta este etapa urmatoare ..

Nu cred ca firma vrea sa ajunga la o intelegere. Eu le-am propus acest lucru printr-un e-mail acum 1 luna si au ales sa-l ignore. Probabil ca si medierea se va sfarsi cu acelasi rezultat.

Este obligatorie etapa medierii in aceasta situatie?
Răspuns la discuția Mobbing (!?)


gigipopa a scris:

In urma sesizarii ITM, se va face o ancheta si se vor stabili masuri obligatorii pentru angajator si dupa caz si pentru angajat. Masurile au termen de realizare si de raportare periodica pentru a se vedea stadiul de realizare. In functie de cercetarea efectuata inspectorul de munca (pe relatii de munca) stabileste articole din codul muncii care au fost incalcate si dupa gravitatea faptelor poate stabili amenda contraventionala sau avertisment scris.
Daca sesizati instanta de judecata puteti invoca codul muncii, articolele referitoare la CIM si prevederile din acesta (studiati codul muncii si vedeti exact articolul in care se incadreaza situatia dvs.


Multumesc de raspuns.
Aveti idee in cat timp de la sesizarea ITM, acestia vor intreprinde primul control (teoretic) ?

Se poate sesiza ITM si in acelasi timp sa se porneasca si o actiune in justitie?
Răspuns la discuția Mobbing (!?)
gigipopa a scris:

Sensul postarii mele a fost - daca respectiva persoana nu doreste, nu vad cine o poate obliga sa isi dea demisia. Altfel spus - angajatorul nu va poate obliga sa va dati demisia.
Sunt de acord ca in conditiile precizate, stress-ul psihic creat este de natura sa va faca, sa nu veniti cu placere la serviciu.
Despre mobbing chiar am studiat aspectul in profunzime si am militat ori de cate ori am avut ocazia pentru a se introduce stress-ul (indiferent de natura indusa a acestuia) ca noxa (factor de risc recunoscut in legislatia romaneasca).
Aspectele prezentate de dvs. in mesajul din 31.10 ora 8,29 pot face obiectul unei sesizari la ITM sau daca aveti documente/ martori care sustin punctul dvs. de vedere, deschideti actiune in instanta impotriva angajatorului pentru merespectarea prevederilor din CIM.


Am e-mailurile prin care solicit in fiecare zi precizarea persoanei fata de care raportez si a atributiilor pe care le am, precum si un e-mail prin care solicit remedierea situatiei referitoare la conditiile de munca (singurul e-mail la care mi s-a raspuns). Toti colegii stiu de situatia mea, deci presupun ca in cazul unui proces, orice persoana citata ca martor ar trebui sa vina sa prezinte aceiasi situatie (izolarea si conditiile din birou).

Ce nu stiu eu, sunt argumentele legale (articole, legi) e care as putea baza o eventuala actiune si ce tip de actiune sa formulez.

Referitor la ITM, ma gandesc ca fiind vorba de o firma foarte mare si influenta la nivel local, e posibil ca in urma unei sesizari la ITM, rezultatul sa fie un simplu avertizment.
Răspuns la discuția Mobbing (!?)
Mediere-HTA a scris:

Buna ziua,
Din pacate, la noi nu exista legislatie in acest sens. Puteti sa faceti sesizari la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in plus exista centre anti mobbing care va pot sprijini si indruma. [ link extern ]


Multumesc de raspuns. Nu pot utiliza legea pentru egalitate la sanse si tratament sau ceva de genul acesta?
Exista si in codul muncii un articol care se refera la egalitatea de tratament a angajatilor.

:a consiliul National pentru Combaterea discriminarii, ce "rezultate" se pot primi?
Răspuns la discuția Mobbing (!?)
gigipopa a scris:

Cazul prezentat de dvs. poate fi analizat si ca in discutia de aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Din postarea dvs. inteleg ca exista angajatori care isi permit sa plateasca anumiti angajati fara a face nimic in folosul firmei. Ciudat.
Daca primeste salariu la timp si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca, nu este agresat in niciun fel (fizic, psihic, etc.) si angajatorul respecta prevederile din HG nr. 1091/ 2006, nu vad cum ar putea fi determinat salariatul respectiv sa isi dea demisia.


Nu va suparati, dar ce intelegeti dumneavoastra prin abuz psihic?
Adica izolarea intr-o cladire separata de restul colectivitati, nepermiterea participarii la nici una din activitatile firmei, nu se permite nici macar accesul femeii deservici pentru a face curatenie, nu primesc nici macar hartie igienica la toaleta si lista poate continua, asta in conditiile in care ocup o firma de conducere. Am ramas fara masina, telefon, calculator, beneficii care le am cuprinse in contractul de munca.
Sincer, daca nici astea nu sunt stres psihic .... ar trebui sa vedeti documentatii de specialitate referitoare la mobbing.
Dumneavoastra ati veni la un astfel de servici cu drag?

Si in plus, nu mi-am primit partea de bani reprezentand avansul asa cum primesc toti ceilalti angajati (desi trebuia sa-l primesc de o saptamana ceilalti l-au primit la timp) si nu stiu daca imi voi primi salariul la timp.
Răspuns la discuția Cand contest concedierea?
Multumesc de raspuns. Intrebarea cu reducerea timpului de munca este datorita faptului ca in preaviz este stipulat acest aspect si anume ca ma pot prezenta la lucru doar 4 ore pe zi.
Intrebarea mea se referea la faptul ca daca urmez ce scrie in preaviz si ma prezint la lucru doar 4 ore pe zi, la primirea deciziei o mai pot concedia? Nu se considera ca prin acceptarea termenilor favorabili mie din preaviz am fost de acord si cu decizia de concediere?
Discuție Mobbing (!?)
La nivel european exista o practica destul de larga de actiuni impotriva angajatorilor datorita mobbing-ului.
La noi in tara exista vreo reglementare care sa protejeze angajatul in asemenea situatii?
Ma refer la cazul in care un angajat este izolat intr-o cladire separata de cladirea principala de birouri si nu primeste atributii si nici nu are acces in cladirea principala, toate acestea cu scopul de a determina angajatul sa demisioneze.