avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum pot studia contractul colectiv de munca la nivel ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum pot studia contractul colectiv de munca la nivel de unitate

Buna ziua,

La nivel de unitate exista un contract colectiv de munca (sau ar trebui sa existe). Sindicatul companiei este membru al unei confederatii sindicale (constructii) semnatara a unui contract colectiv de munca la nivel de ramura constructii. Asadar presupun ca exista acel contract si la nivel de unitate.
Am solicitat o copie a acelui contract (la nivel de unitate) la departamentul personal dar mi-au spus ca nu au dreptul sa mi-l dea.
Am trimis solicitarea si prin e-mail si nu mi-au raspuns.

Cum pot proceda sa intru in posesia unei copii a contractului colectiv de munca la nivel de unitate, pentru a afla ce drepturi am potrivit acestuia, eu fiind in preaviz pana la 1.12

Cum as putea obtine decizia (copie) de restructurare a activitatii firmei si organigramele pe ultimii ani.

Ei refuza sa le dea la solicitarile verbale iar la cele scrise refuza sa raspunda.
Cel mai recent răspuns: andreea_szl , utilizator 15:49, 12 Noiembrie 2013
Buna ziua,

daca exista sindicat, acestia detin un exemplar al contractului colectiv iar daca nu ar fi fost sindicat, reprezentantii angajatilor poseda o copie. In cazul in care nu il obtineti de la acestia puteti face o cerere catre ITM unde se inregistreaza contractele la nivel de unitate.

Costi Boncu
andreea_szl a scris:

Buna ziua,
.......
Cum as putea obtine decizia (copie) de restructurare a activitatii firmei si organigramele pe ultimii ani.
.....


Angajatorii au obligatia sa informeze si sa consulte reprezentantii angajatilor, potrivit legislatiei in vigoare, cu privire la situatia, structura si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca in cadrul intreprinderii, precum si cu privire la eventualele masuri de anticipare avute in vedere, in special atunci cand exista o amenintare la adresa locurilor de munca (art.5 din Legewa nr.467/2006)
....

Legea nr.467/2006
Art. 9
Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 1.000 lei la 20.000 lei, nerespectarea de catre angajator a obligatiei de a transmite reprezentantilor angajatilor informatiile prevazute la art. 5 alin. (1);
b) cu amenda de la 2.500 lei la 25.000 lei, nerespectarea obligatiei angajatorului de a initia consultari potrivit art. 5 alin. (3);
c) cu amenda de la 5.000 lei la 50.000 lei, transmiterea cu rea-credinta de informatii incorecte sau incomplete, in conditiile art. 5 alin. (2), de natura a nu permite reprezentantilor angajatilor formularea unui punct de vedere adecvat pentru pregatirea unor consultari ulterioare.

Art. 10
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei sau de catre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sa efectueze controlul.
1. In contractul individual de munca (CIM), la lit.N. Dispozitii finale scrie:

"1. Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Codului muncii si ale contractului colctiv de munca aplicabil...".

2. Asadar cand ati semnat CIM trebuia sa solicitati si CCM aplicabil sa-l cititi.

3. Angajatorul nu procedeaza corect deoarece nu puteti respecta ceva ce nu vi s-a adus la cunostinta.

4. Un exemplar din CCM se afla la ITM asa ca puteti merge sa il cititi acolo.

5. Organigramele le gasiti in Regulamentul de organizare si functionare (ROF).

Depuneti si o sesizare la ITM/Inspectia Muncii, in sensul mentionat de dvs.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte pentru negociere ccm mancipri mancipri Buna ziua, Va rog sa imi spuneti , daca pentru negocierea CCM la nivel de unitate, sindicatul poate cere sa i se dea in scris cuantumul salariilor tuturor ... (vezi toată discuția)
Refuz itm prelungire cu 12 luni a contractului colectiv de munca incheiat pe 24 de luni laraband laraband Buna seara, Avem in vigoare un Contract colectiv de munca la nivel de unitate care s-a incheiat in 2012, pe o perioada de 24 luni si care va expira curand. Am ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca (comert) ela david ela david Societatea in cauza a atins luna trecuta numarul de 21 salariati.Ca urmare, se impune intocmirea unui CCM. Aspectul mi-e strain, ca urmare, ii rog tare mult pe ... (vezi toată discuția)