avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Activitate mingo

Activitate mingo

1. As mai avea nevoie de cateve lamuriri. Daca in cazul prezentat mai sus, una din partile care urmeaza sa primeasca sulta nu este de acord cu sulta deoarece pretinde ca se afla in posesia unui act de vanzare cumparare cu o alta parte implicata in proces, conform caruia ar trebui sa beneficieze de o sulta mai mare ca valoare, cum poate ataca hotararea? Trebuie sa adaug ca actul de vanzare cumparare nu a fost prezentat in proces (asa a considerat de cuviinta posesorul) iar recursul a fost formulat tardiv si in consecinta respins. Hotararea este definitiva si irevocabila in acest moment.

2. Persoana care nu vrea sa primeasca sulta poate fi constransa sa o accepte in vreun fel?Daca da, care este calea legala pentru acest lucru?
Va multumesc pentru raspuns
Buna ziua,

As avea nevoie de cateva lamuriri legat de un proces de iesire din indiviziune.

Prezint mai jos datele problemei:

1.O casa si 3 proprietari – toti 3 mostenitori ai imobilului in proportii diferite
2.Unul din proprietari, locuieste in casa (ceilalti nu), se opune vanzarii imobilului si nu doreste nici achizitia acestuia in totalitate, despagubind astfel pe ceilalti 2 proprietari. Acestia din urma doresc clarificarea situatiei (vanzare, achizitie de catre cel care locuieste in imobil, plecarea celui de-al treilea proprietar din imobil si inchirierea acestuia cu impartirea sumelor din chirie in proportiile cuvenite fiecaruia)
3.Cei doi proprietari nemultumiti de situatie negociaza o chirie cu al treilea care sta in casa. Cel de-al treilea le plateste celorlalti doi chirie, pentru o bucata de timp, dupa care anunta ca nu mai vrea sa faca acest lucru, dar in continuare nu doreste nici clarificarea situatiei.
4.Unul din cei doi nemultumiti intenteaza proces de iesire din indiviziune si cere atribuirea imobilului catre el. Imobilul este evaluat la o suma si se stabilesc sultele pe care cel care a intentat procesul trebuie sa le plateasca celorlalti doi.
5.Proprietarul caruia i s-a atribuit casa vrea sa plateasca sultele din vanzarea imobilului. Casa este scoasa la vanzare de la finalizarea procesului (aprox un an in urma) dar nu se vinde! (la pretul din hotarare e foarte putin probabil sa se vanda in perioada urmatoare).

Intrebari:

1.Daca proprietarul care trebuie sa plateasca sultele este somer in prezent, nu are alte bunuri – sta la un prieten, nu are familie, iar imobilul din proces nu se vinde, cum ar putea sa le plateasca? (se poate intarzia plata sultelor pe motiv ca nu se vinde casa?)
2.In situatia data se poate cere atribuirea imobilului si plata sultelor catre cel de-al doilea proprietar “nemultumit”? Sau scoaterea lui la licitatie si impartirea sumelor in mod egal?
3.Daca unul din ceilalti doi proprietari (care trebuie sa primeasca sulte) vor cere executarea silita la ce se poate astepta al treilea proprietar care trebuie sa dea sultele, in contextul dat?
4.Executarea silita implica costuri suplimentare pentru persoana care trebuie sa dea sultele? Adica la final va plati mai mult decat se stabilise initial prin hotararea judecatoreasca?
5.Procesul a pornit practic de la neplata chiriei de catre proprietarul care statea in casa si care continua sa locuiasca acolo. Se poate scadea cuantumul chiriei stabilite initial din sulta pt acea persoana (calculand de la momentul de la care a decis sa nu mai plateasca pana la momentul platii sultei)? Exista vreo cale legala pentru asa ceva?