avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune si plata sultelor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune si plata sultelor

Buna ziua,

As avea nevoie de cateva lamuriri legat de un proces de iesire din indiviziune.

Prezint mai jos datele problemei:

1.O casa si 3 proprietari – toti 3 mostenitori ai imobilului in proportii diferite
2.Unul din proprietari, locuieste in casa (ceilalti nu), se opune vanzarii imobilului si nu doreste nici achizitia acestuia in totalitate, despagubind astfel pe ceilalti 2 proprietari. Acestia din urma doresc clarificarea situatiei (vanzare, achizitie de catre cel care locuieste in imobil, plecarea celui de-al treilea proprietar din imobil si inchirierea acestuia cu impartirea sumelor din chirie in proportiile cuvenite fiecaruia)
3.Cei doi proprietari nemultumiti de situatie negociaza o chirie cu al treilea care sta in casa. Cel de-al treilea le plateste celorlalti doi chirie, pentru o bucata de timp, dupa care anunta ca nu mai vrea sa faca acest lucru, dar in continuare nu doreste nici clarificarea situatiei.
4.Unul din cei doi nemultumiti intenteaza proces de iesire din indiviziune si cere atribuirea imobilului catre el. Imobilul este evaluat la o suma si se stabilesc sultele pe care cel care a intentat procesul trebuie sa le plateasca celorlalti doi.
5.Proprietarul caruia i s-a atribuit casa vrea sa plateasca sultele din vanzarea imobilului. Casa este scoasa la vanzare de la finalizarea procesului (aprox un an in urma) dar nu se vinde! (la pretul din hotarare e foarte putin probabil sa se vanda in perioada urmatoare).

Intrebari:

1.Daca proprietarul care trebuie sa plateasca sultele este somer in prezent, nu are alte bunuri – sta la un prieten, nu are familie, iar imobilul din proces nu se vinde, cum ar putea sa le plateasca? (se poate intarzia plata sultelor pe motiv ca nu se vinde casa?)
2.In situatia data se poate cere atribuirea imobilului si plata sultelor catre cel de-al doilea proprietar “nemultumit”? Sau scoaterea lui la licitatie si impartirea sumelor in mod egal?
3.Daca unul din ceilalti doi proprietari (care trebuie sa primeasca sulte) vor cere executarea silita la ce se poate astepta al treilea proprietar care trebuie sa dea sultele, in contextul dat?
4.Executarea silita implica costuri suplimentare pentru persoana care trebuie sa dea sultele? Adica la final va plati mai mult decat se stabilise initial prin hotararea judecatoreasca?
5.Procesul a pornit practic de la neplata chiriei de catre proprietarul care statea in casa si care continua sa locuiasca acolo. Se poate scadea cuantumul chiriei stabilite initial din sulta pt acea persoana (calculand de la momentul de la care a decis sa nu mai plateasca pana la momentul platii sultei)? Exista vreo cale legala pentru asa ceva?
Cel mai recent răspuns: mingo , utilizator 16:07, 21 Octombrie 2013
Stimat forumist,

Obligația la plata sultei este așa cum a stabilit-o instanța: mă refer la cuantum, termen.

Prin urmare, se poate ajunge la soluția executării silite, la un preț cât mai mic. Opinia mea este că importantă nu e cauza care a generat procesul , cât hotărârea pronunțată, în sine, cu toate drepturile și obligațiile arătate.

Executarea silită poate atrage și alte costuri decât suma ce trebuie recuperată: onorariul executorului, eventuale onorarii de avocat - se numesc cheltuieli de executare.

Cu stimă.
Va multumesc pentru raspuns
1. As mai avea nevoie de cateve lamuriri. Daca in cazul prezentat mai sus, una din partile care urmeaza sa primeasca sulta nu este de acord cu sulta deoarece pretinde ca se afla in posesia unui act de vanzare cumparare cu o alta parte implicata in proces, conform caruia ar trebui sa beneficieze de o sulta mai mare ca valoare, cum poate ataca hotararea? Trebuie sa adaug ca actul de vanzare cumparare nu a fost prezentat in proces (asa a considerat de cuviinta posesorul) iar recursul a fost formulat tardiv si in consecinta respins. Hotararea este definitiva si irevocabila in acest moment.

2. Persoana care nu vrea sa primeasca sulta poate fi constransa sa o accepte in vreun fel?Daca da, care este calea legala pentru acest lucru?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare maria388 maria388 Buna zIua si la multi ani pe 2012,am o intrebare la d-voastra:in urma unui proces de iesire din indiviziune mi sa atribuit mie apartamentu si trebuie sa achit ... (vezi toată discuția)
Ieșire din indiviziune m-am judecat cu sora mea pentru casa ... elena45i elena45i ieșire din indiviziune M-am judecat cu sora mea pentru casa părintească. Avocatul care m-a reprezentat ma convins că trebuie să cerem \"ieșire din ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa coproprietari indra28 indra28 Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Coproprietarii A si B detin un imobil.B a deschis actiune de partaj si a obtinut o hotarare definitiva si ... (vezi toată discuția)