avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Activitate yanq

Activitate yanq

Art.81 alin 2 Cod fiscal: ...Contribuabilii care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de 15 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.
Se refera la venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arenda. Strict pentru arenda nu se mai poate opta pentru sistemul real.

S-a eliminat referirea la indicii 2(1)-2(5) ce trimiteau la veniturile din arenda la exceptia de la art. 20.


Noile modificari sunt detaliate destul de bine pe site-ul DGRFP Galati, si ce declaratii va depune platitorul de venit (Arendasul) pentru venitul Arendatorulului (Contribuabilului)

[ link extern ]

...insa de inregistrarea contractului nu se face nicio mentiune.
In cer scuze pusesem linkul gresit...acum am modificat.

Optiunea privind plata in sistem real la venitul din arende a fost eliminata.

[ link extern ]

Mai multe detalii si aici
[ link extern ] /

..insa cu inregistrarea la ANAF a contractului raman nelamurit.

Multumesc, dar acel comunicat nu mai este de actualitate referitor la situatia legislativa de dupa ianuarie 2014.

In acel comunicat se vorbeste despre optarea pentru plata venitului din arenda in sistem real sau prin retinere la sursa, ori conform Ordonanţei de urgenţă nr. 102/2013 articolul referitor la optarea pentru plata in sistem real a fost abrogat.

[ link extern ]


De aceea intreb, daca contribuabilul (Arndatorul) nu mai poate opta (retinerea la sursa fiind obligatorie) se mai inregistreaza contractu lde arendare la ANAF? Nu gasesc nici un temei legal concret in acest sens.
Perioada minima contractuala impusa nu mai exista de mult timp...era intr-o versiune incipienta a legii arendarii, dar a fost modificata si ulterioar abrogata de noul cod civil.

Eu intreb din punctul de vedere al Arendasului daca mai e obligatorie inregistrarea contractului de catre Arendator(Proprietar) la anaf. Daca nu facea dovada inregistrarii eu nu-i puteam plati arenda. In 2012 si 2013 ANAFul ne transmitea prin comunicat de presa ca trebuie inregistrat la anaf in 15 zile contractul de arendare (in care sa se mentioneze daca se face retinere la sursa sau plata in sistem real a impozitului pe venitul din arenda)

Din 2014 plata impozitului pe venitul din arenda se face doar prin retinere la sursa conform Ordonanţei de urgenţă nr. 102/2013.

Proprietarul nu mai depune nicio declaratie incepand cu ianuarie 2014, toate obligatiile privind calcularea, retinerea la sursa si plata impozitulu pe venitul din arenda revin Arendasului.


Eu intreb de inregistrarea contractului de arendare la ANAF daca mai este obligatorie? Multumesc


Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti care este temeiul legal pentru obligativitatea inregistrarii contractului de arendare la organul fiscal competent (ANAF).

Va multumesc,