avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Inregistrare contract arendare la ANAF - obligatorie?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Inregistrare contract arendare la ANAF - obligatorie?

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti care este temeiul legal pentru obligativitatea inregistrarii contractului de arendare la organul fiscal competent (ANAF).

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: yanq , utilizator 14:29, 6 Ianuarie 2014
Contractele de arenda se inregistreaza doar la Primaria unde se afla terenul, se incheie pe o perioada de min. 5 ani
si terenul il veri declara la Fisc cand completati declaratia pentru impozitul din veniturile agricole.
Perioada minima contractuala impusa nu mai exista de mult timp...era intr-o versiune incipienta a legii arendarii, dar a fost modificata si ulterioar abrogata de noul cod civil.

Eu intreb din punctul de vedere al Arendasului daca mai e obligatorie inregistrarea contractului de catre Arendator(Proprietar) la anaf. Daca nu facea dovada inregistrarii eu nu-i puteam plati arenda. In 2012 si 2013 ANAFul ne transmitea prin comunicat de presa ca trebuie inregistrat la anaf in 15 zile contractul de arendare (in care sa se mentioneze daca se face retinere la sursa sau plata in sistem real a impozitului pe venitul din arenda)

Din 2014 plata impozitului pe venitul din arenda se face doar prin retinere la sursa conform Ordonanţei de urgenţă nr. 102/2013.

Proprietarul nu mai depune nicio declaratie incepand cu ianuarie 2014, toate obligatiile privind calcularea, retinerea la sursa si plata impozitulu pe venitul din arenda revin Arendasului.


Eu intreb de inregistrarea contractului de arendare la ANAF daca mai este obligatorie? Multumesc


Va voi reda un fragment pentru edificarea mai buna asupra unui termen de intrare in vigoare a schimbarilor la impozitarea venitului din arenda: "Începând cu data de 1 ianuarie 2012 contribuabilii care obţin venituri din arendarea bunurilor agricole pot opta pentru impunerea finală a acestora sau pentru determinarea venitului net in sistem real. Contribuabilii sunt obligaţi să precizeze modalitatea de impunere aleasă in scris, in contractul-raportul juridic încheiat, la momentul încheierii acestuia".
Detalii la adresa [ link extern ]
Deci daca proprietarul a optat ca arendasul sa-i retina si plateasca impozitele, atunci el nu mai inregistreaza la finante contractul de arenda. Urmati recomandarile de mai sus.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2014
george-neagu, moderator
Multumesc, dar acel comunicat nu mai este de actualitate referitor la situatia legislativa de dupa ianuarie 2014.

In acel comunicat se vorbeste despre optarea pentru plata venitului din arenda in sistem real sau prin retinere la sursa, ori conform Ordonanţei de urgenţă nr. 102/2013 articolul referitor la optarea pentru plata in sistem real a fost abrogat.

[ link extern ]


De aceea intreb, daca contribuabilul (Arndatorul) nu mai poate opta (retinerea la sursa fiind obligatorie) se mai inregistreaza contractu lde arendare la ANAF? Nu gasesc nici un temei legal concret in acest sens.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2014
yanq, utilizator
Ce articol precizati dumneavoastra se refera la situatia introducerii si a contributiei de sanatate pentru venitul din arenda, contributie care, in cazul in care s-a optat pentru retinerea si plata de catre adendas, sa retina si acesta contributie la sanatate.
Nu s-a scos optiunea proprietarului intre plata personala sau plata de catre arendas.

Daca proprietarul isi primeste venitul brut, isi declara singur contractul la finate, depune declaratia 200, isi plateste singur impozitul pe venit si contributia la sanatate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2014
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Contract arenda teren agricol filica filica Mama mea in varsta de 82 de ani are terenul agricol dat in arenda la o socetate agricola din anul 2008 pentru care primeste plata in natura (griu si porumb) ce ... (vezi toată discuția)
Impozitarea veniturilor din arenda codrina.ama codrina.ama Va rog sa-mi spuneti daca prevederile art. 83 si 62 din Codul fiscal, cu privire la impozitarea veniturilor obtinute din arendarea terenurilor agricole se ... (vezi toată discuția)
Impozit pe arenda neretinut de arendas gbranzoi gbranzoi Am primit arenda sub forma de numerar. Am fost pus sa semnez ca nu mi s-a oprit impozit. Ce obligatie de declarare a impozitului si a cass am in acest caz? (vezi toată discuția)