avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Activitate ionutserban

Activitate ionutserban

Răspuns la discuția Servitute de trecere apeduct
Pai eu pana acum am vazut doar un raspuns oficial a companiei de apa canal a orasului in care se precizeaza clar ca alimentarea cu apa a imobilului dominant se face din strada nu prin parcela fondului aservit.
Din ce zic proprietarii nu au fost probleme in acest sens, ei stau de foarte multa vreme acolo dar din cate am inteles, nu au scos aceasta servitute deoarece nu se inteleg foarte bine cu noii proprietari a imobilului servitutea fiind instituita de multa vreme.
Intrebarea mea era daca eu o sa cumpar acest imobil, ce drepturi are fondul dominant asupra imobilului meu, poate sa vina sa sape in curte la mine sau si mai rau poate sa vina sa demoleze o parte din casa?
Eu nu stiu pe unde ar trebui sa vina aceasta conducta precum nici proprietarii actuali nu stiu depre aceasta este un imobil situat in o zona veche a orasului.
Ideea este ca vreau sa stiu care ar fi posibilele probleme ce le-as putea avea ca viitor proprietar, mai ales ca nu am actul care a dus la impunerea acestei servituti si ce a fost stipulat in acesta.
Inca ceva este scris clar sertitute de trecere pentru aqueductul imobilului dominant se poate la un moment dat sa se ceara servitute de trecere cu piciorul sau a altor utilitati?
Multumesc pentru raspunsuri!
Doresc sa achizitionez un imobil(casa) care are ca sarcina o servitute de trecere a unui aqueduct catre un alt imobil cum fondul dominant are iesire la strada se pare ca aceasta servitute este foarte veche alimentarea cu apa a fondului dominant se face deja din strada de multi ani conform raspunsului celor de la apa canal, care nici macar nu au in evidente cum ca s-ar fi facut alimentarea prin fondul aservit.
1. In cazul in care achizitionez acest imobil care sunt sansele sa scot aceasta servitute din CF fara acordul fondului dominant.
2. Daca nu reusesc sa elimin aceasta sarcina care sunt viitoarele probleme ce le-as putea avea?
Aveti dreptate dar in noul cod civil scrie in felul urmator legat de contracte:
Art. 1321

Cauzele de încetare

Contractul încetează, în condiţiile legii, prin executare, acordul de voinţă al părţilor, denunţare unilaterală, expirarea termenului, îndeplinirea sau, după caz, neîndeplinirea condiţiei, imposibilitate fortuită de executare, precum şi din orice alte cauze prevăzute de lege.
Singura mea nelamurire este ca daca aceasta donatie s-a facut pe vechiul cod civil daca se aplica aceasta clauza.
Adica nu mi se pare normal sa nu poti revoca un contract daca partile sunt de acord si nu sunt alte parti implicate in contractul respectiv.
Acest lucru se poate face la notar sau trebuie pornita actiune in instanta?
Buna Ziua!
Vreau sa stiu daca se poate rezilia un contract de donatie prin acordul partilor implicate.
Adica daca Donatorul si Donatarul sunt de acord sa rezilieze contractul de donatie facut acum 10 ani ne mai fiind implicate alte parti in contract, fara solicitare de daune pur si simplu revenirea la situatia initiala. Se poate face acest lucru la notar?
Revin cu cateva intrebari pentru aceasta tema, deoarece am clarificat cateva din nelamuririle mele astfel.
Contractul de donatie este un contract cu sarcini intretinerea bunicii pana la moarte de exista conform NCC 2 cai de revocare a contractului de donatie:
Pe baza de ingratitudine (retrocedarea imobilui se face prin echivalent deci nu am probleme)
Pe baza de nerespecare sarcini - art 1029 Când donaţia este revocată pentru neîndeplinirea sarcinilor, bunul reintră în patrimoniul donatorului liber de orice drepturi constituite între timp asupra lui, sub rezerva dispoziţiilor Art. 1648
Daca mergem la art 1648 (1) Dacă bunul supus restituirii a fost înstrăinat, acţiunea în restituire poate fi exercitată şi împotriva terţului dobânditor, sub rezerva regulilor de carte funciară sau a efectului dobândirii cu bună-credinţă a bunurilor mobile ori, după caz, a aplicării regulilor privitoare la uzucapiune.
Iar daca cititm in regulile de carte funciara ce inseamna de buna credinta gasim urmatoarele

Art. 901. -
(1) Sub rezerva unor dispozitii legale contrare, oricine a dobandit cu buna-credinta vreun drept real inscris in cartea funciara, in temeiul unui act juridic cu titlu oneros, va fi socotit titularul dreptului inscris in folosul sau, chiar daca, la cererea adevaratului titular, dreptul autorului sau este radiat din cartea funciara.
(2) Tertul dobanditor este considerat de buna-credinta numai daca, la data inregistrarii cererii de inscriere a dreptului in folosul sau, sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) nu a fost inregistrata nicio actiune prin care se contesta cuprinsul cartii funciare;
b) din cuprinsul cartii funciare nu rezulta nicio cauza care sa justifice rectificarea acesteia in favoarea altei persoane; si
c) nu a cunoscut, pe alta cale, inexactitatea cuprinsului cartii funciare.
(3) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si tertului care a dobandit cu bunacredinta un drept de ipoteca in temeiul unui act juridic incheiat cu titularul de carte funciara ori cu succesorul sau in drepturi, dupa caz.
(4) Dispozitiile prezentului articol nu pot fi insa opuse de o parte contractanta celeilalte si nici de succesorii lor universali sau cu titlu universal, dupa caz.


Astfel pot fi considerat de buna credinta daca am stiut ca bunul a fost dobandit prin donatie si aceasta a putut fi revocata?

Legat de reductiunea liberalitatilor NCC este de asemenea foarte clar aceasta se face prin echivalent in cazul in care bunul a fost instrainat de catre donatar.
Ma gandeam un contract prin care donatorul ar garanta contra evictiunii astfel in momentul in care mostenitorii ar dori sa isi invoce dreptul succesoral, donatorul de fapt nu ar mai putea avea aceasta proprietate pentru ca donatorul a garantat si in mod automat ar crea datorii care ar fi mostenite si acestea.
Nu stiu daca gandesc bine din punct de vedere legal.
Legat de avocat in mod sigur o sa angajez pe cineva sa ma reprezinte dar vreau sa imi stabilesc o anumita baza de cunostinte ca atunci cand aleg avocatul sa vad daca stie destul de multe sau este si el pe langa subiect.
Multumesc pentru raspunsul avizat domnule Patrik_.
In concluzie actul de vanzare cumparare se face intre mine si donatar, si el este cel responsabil pentru evictiune. Ca si plasa de siguranta am intrebarea daca se poate face un contract intre mine cumparator si donator prin care acesta sa imi cedeze sub o anumita forma dreptuirile sale asupra imobilului, adica in cazul in care se ajunge la situatia mostenitorilor rezervatari in care isi solicita mostenirea eu sa fiu protejat si de acest act.
Multumesc anticipat
Serban Ionut
Acum ca am citit mai atent vechiul cod civil am observat ca donatia se revoca de drept doar daca donatorul nu a avut copii in momentul in care face donatia si face dupa aceea, deci la mine nu este cazul bunica are deja nepoti.
Ce nu inteleg este legat de mostenitorii rezervatari acestia la moartea bunicii pot sa ceara revocarea donatiei deoarece le-a fost incalcat dreptul la mostenire?
Pot sa il trec si pe donator in un contract prin care sa garanteze si el contra evictiunii sau sa fac un contract separat cu el?
Multumesc pentru raspunsuri!
Deci sa inteleg ca daca donatia s-a facut am 5 ani atunci in cazul in care ar adopta un copil donatia ar fi revocata?
Daca este de acord si donatorul sa semneze un contract ce ar trebui sa fie stipulat in acesta?