avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Activitate DianaCM

Activitate DianaCM

Sunt în concediu medical, iar actele justificative le voi obține în 30 de zile de la sfârșitul acestei săptămâni, adică la sfârșitul concediului medical.
Trebuia să primesc zilele acestea avansul aferent primelor zile (lucrate!) din luna aceasta și câtorva zile de concediu medical. Nu am mai primit niciun ban, nu mi s-au plătit nici zilele lucrate până la CM.
Înțeleg că indemnizația aferentă concediului medical se poate plăti până la data lichidării, dar cum rămâne cu acele câteva zile lucrate efectiv înainte de a-mi lua CM? Nu era normal să mi se plătească acum, la data normală a avansului?
Când se face plata indemnizației de concediu medical pentru izolare (COVID-19)?

Sunt în izolare (contact direct) și urmează să mi se emită decizia de izolare de la DSP în termen de 30 de zile de la sfârșitul perioadei de izolare (adică 30 de zile de la sfârșitul săptămânii următoare). Certificatul de concediu medical mi se va emite retroactiv de către medicul de familie doar după emiterea acestei decizii de izolare.
Având în vedere că lichidarea salariului pentru luna octombrie se va face la începutul lunii noiembrie, când voi primi banii aferenți acestei perioade de izolare și concediului medical implicit dacă nu mi se va emite decizia de izolare până în ziua de salariu?
Când se face plata indemnizației de concediu medical pentru izolare (COVID-19)?

Sunt în izolare (contact direct) și urmează să mi se emită decizia de izolare de la DSP în termen de 30 de zile de la sfârșitul perioadei de izolare (adică 30 de zile de la sfârșitul săptămânii următoare). Certificatul de concediu medical mi se va emite retroactiv de către medicul de familie doar după emiterea acestei decizii de izolare.
Având în vedere că lichidarea drepturilor salariale pentru luna octombrie se va face la începutul lunii noiembrie, când voi primi banii aferenți acestei perioade de izolare și concediu medical implicit dacă nu mi se va emite decizia de izolare până în ziua de salariu de la începutul lui noiembrie?
În prezent, sunt angajată cu normă întreagă (8 ore) la o firmă pe care bănuiesc că șeful meu nu mai facturează. Eu lucrez fizic la sediul acestei firme.
Șeful meu m-a contactat să mă întrebe dacă sunt de acord să mă treacă, în locul contractului cu normă întreagă, cu 2 CIM cu normă parțială (2 ore pe firma veche, la care sunt în prezent, pentru a justifica prezența mea la sediul acestei firme în cazul unui control, precum și 6 h la una din firmele sale noi, pe care cred că facturează mai mult).
Dacă nu sunt de acord, mi-a spus că nu are cum să-mi mai plătească contribuțiile pe firma veche de luna aceasta (acest lucru chiar s-a întâmplat o dată acum câteva luni, iar contribuțiile au apărut cu întârziere în SPV-ul meu).
Eu i-am spus că, în principiu, nu sunt de acord, că mi se pare o situație îndoielnică și că aș prefera să aleagă orice firmă vrea el pe care să mă angajeze cu normă întreagă. Nu mi-a prezentat încă niciun draft de contract, nu am semnat nimic.
Ce mă sfătuiți să fac pentru a nu fi în dezavantaj cu plata contribuțiilor, respectiv pensia viitoare, și orice alte beneficii? Ce avantaje și dezavantaje au cele două moduri de înregistrare a muncii?
În plus, mă gândeam că dacă aș avea 2 contracte de muncă, ar trebui să-mi acorde de 2 ori concediul de odihnă anual (20 de zile x 2 contracte), nu?
Lucrez de mai mulți ani în cadrul unei SC. La interviu nu mi s-a prezentat fișa postului, doar am discutat pe marginea postului. Fișa nu mi-a fost prezentată nici până acum, deși am mai solicitat să o văd. La muncă apar mereu tot felul de conflicte verbale referitoare la atribuțiile mele. Sunt încadrată cu un cod COR în contract, dar mi se cere să prestez și activități aferente altui cod COR (aceste activități suplimentare nu figurează în CIM). Alți angajați nu suferă aceste abuzuri, deși ocupă același post, cu același COR și același salariu. În plus, aceste activități suplimentare mi-ar pune în pericol sănătatea în perioada pandemiei (este vorba de interacțiune directă cu clienți, deplasări etc.). Este legal așa ceva? Ce pot face pentru a justifica refuzul meu de a presta aceste activități suplimentare?
Ne-a anunțat verbal că din data de X vom lucra de acasă (fără a se specifica perioada). Nu am primit niciun document.
După introducerea stării de urgență am început să lucrez de acasă, cu productivitate neschimbată. Angajatorul mi-a pus în vedere că vrea să revin la birou înainte de 15 mai, deși activitatea mea nu necesită prezența mea fizică la locul de muncă. Acest fapt ar reprezenta un risc pentru mine și pentru familie, deoarece spațiul în care lucrez este tip open office și circulat de clienți. Ce pot face în această situație? Există recomandări UE recente de a continua lucrul de acasă, unde se poate. Nu am posibilitatea să vin cu mașina la muncă. În condițiile în care există o alternativă profitabilă, de a continua lucrul de acasă, îmi este încălcat dreptul la sănătate și siguranță.
Buna ziua.
Sunt o tanara proprietara de apartament. Locuiesc sub un vecin care are aproape sigur anumite probleme de sanatate mintala. Parintii mei l-au banuit si ei dintotdeauna de respectiva afectiune.
Problema cea mare este apartamentul lui. Cand am avut de facut reparatii la instalatia de apa comuna am intrat in apartamentul lui si am constatat ca este absolut infect. Are doi caini mari si multe colivii cu pasari. Mirosul era de nedescris, de urina si animal murdar. La fel si linoleumul, care in bucatarie si hol era acoperit cu un deget gros de grasime arsa si urina de animal (ne-a si spus ca acolo dormea unul din caini). Puteai racai cu o dalta jegul de pe podea. La o "inundatie" am constatat ca pata de pe tavanul meu din holul de langa bucatarie era de... urina (de caine, probabil). Deseori aud cainele cum racaie cu ghearele intr-un colt al unei camere, probabil din instinctul de a-si acoperi nevoile. (Am si eu un motan, deci recunosc zgomotul respectiv.) Asta ma ingrijoreaza, nu vreau alte pete de natura... organica pe pereti.
In plus, am auzit zgomot/uguit de porumbei venind din garajul lui in timp ce ma indreptam spre ghena blocului. Acum cativa ani tinea gaini in garaj (stiu sigur pt ca se auzea un cocos in zorii zilei din balconul meu).

Ma pot adresa Sanepidului cu o reclamatie anonima privind mizeria respectiva, care ameninta sa se "scurga" la propriu (din nou:O!) pe peretii apartamentului meu? Cat despre pasarile din garaj, pe care nu-mi pot imagina decat ca le sacrifica sau le inmulteste spre a fi vandute, ce pot face? Exista vreo lege cu privire la conditiile in care trebuie tinute? Mi-e mila de ele, vecinul nu prea tine garajul deschis, deci nu au lumina sau posibilitatea de a se misca. :(

Mentionez ca presedintele asociatiei de locatari nu se amesteca in nicio problema de tipul inundatiilor (nici cand au fost repetate).

Multumesc mult pentru orice indrumare!