avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Activitate Mihaz

Activitate Mihaz

"Art. 115. [durata specială a timpului de muncă]
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore."
Nu inteleg, se vorbeste doar de varianta de 12 ore munca cu 24 ore repaus, deci in demersul de obtinere a ceea ce am intrebat mai sus nu exista nicio sansa? Mai mult de 12 ore nu se poate munci legal? Chiar daca urmeaza repaus semnificativ? Chiar daca te incadrezi in 40 - 48 ore pe saptamana? Nu se poate spune da sau ba?
Multumesc! O sa incercam o solicitare de modificare a c.i.m sau un act aditional la c.i.m. la durata timpului de munca 8 ore/zi, repartizata inegal, dar urmata de o perioada de repaus suficient de mare. Programul de 12 ore munca cu 24 ore odihna nu se poate aplica in cazul nostru intrucat nu se lucreaza de noapte.
Durata timpului de munca este de 8 ore, 5 zile pe saptamana. Lucrez la firma din 2001, ne-a fost acceptat programul de 16 ore prin semnarea acordului scris de fiecare angajat. Acum se pare ca nu mai tine asa,ar trebui ceva ( nu stim ce ) ce legea permite,poate un act aditional la contractul de munca. Noi am dori sa facem o solicitare conducerii firmei daca am stii ca acest mod de organizare a timpului de lucru, cat si a timpului de repaus consecutiv este permis de lege. Motivarea conducerii firmei este acel principiu in care se specifica urmatoarele: orice lucrator beneficiaza de o perioada minima de repaus zilnic de 11 ore consecutive in decursul unei perioade de 24 de ore.
Da,se lucreaza in ritmul descris mai sus,cu 48 ore lucrate intr-o saptamana, iar in urmatoarea doar 32 ore, e echivalentul lucrului de 8 ore intr-o zi,cu sambata si duminica libere. Sunt ore evidentiate in acte, platite corect, este vorba de o firma mare 800 angajati, nu se lucreaza "la negru". Intrebarea mea era strict daca, in limitele legale, se poate pastra acel program in tura de 16 ore urmat de un repaus de 32 ore consecutive in baza unei conventii colective sau a unui acord avand in vedere ca intreg colectivul agreeaza/doreste/sustine acest mod de organizare a timpului de lucru.
Buna ziua!
Lucrez intr-o firma din Industria alimentara, serviciul Desfacere. Pana in urma cu cateva zile organizarea timpului de lucru era urmatoarea:
-saptamana 1 si 3 :luni, miercuri si vineri cate 16 ore (48 ore lucrate)
-saptamana 2 si 4 : marti si joi cate 16 ore (32 ore lucrate)
-sambata si duminica : zile libere.
Programul impus este de 8 ore zilnic de luni pana vineri , pe 2 schimburi.
Acest program de lucru, de 16 ore , contravine legislatiei in vigoare intrucat nu respecta perioada minima de repaus zilnic, respectiv 11 ore consecutive in decursul unei perioade de 24 ore.Se pot acorda derogari de la acest principiu avand in vedere ca la un program de lucru de 16 ore urmeaza un timp de 32 ore de repaus neintrerupt? Mentionez ca fiind vorba despre Compartiment de Vanzari produse finite in cadrul unei firme mari, productiva, cu vanzari si la export (la nivel de tiruri intregi,cu structuri diversificate de incarcari), unde e necesara activitate de gestiune,organizare personal din subordine, etc, iar la programul de 8 ore se pierd timpi cu aceste activitati. Multumesc!