avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Organizarea timpului de lucru si odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Organizarea timpului de lucru si odihna

Buna ziua!
Lucrez intr-o firma din Industria alimentara, serviciul Desfacere. Pana in urma cu cateva zile organizarea timpului de lucru era urmatoarea:
-saptamana 1 si 3 :luni, miercuri si vineri cate 16 ore (48 ore lucrate)
-saptamana 2 si 4 : marti si joi cate 16 ore (32 ore lucrate)
-sambata si duminica : zile libere.
Programul impus este de 8 ore zilnic de luni pana vineri , pe 2 schimburi.
Acest program de lucru, de 16 ore , contravine legislatiei in vigoare intrucat nu respecta perioada minima de repaus zilnic, respectiv 11 ore consecutive in decursul unei perioade de 24 ore.Se pot acorda derogari de la acest principiu avand in vedere ca la un program de lucru de 16 ore urmeaza un timp de 32 ore de repaus neintrerupt? Mentionez ca fiind vorba despre Compartiment de Vanzari produse finite in cadrul unei firme mari, productiva, cu vanzari si la export (la nivel de tiruri intregi,cu structuri diversificate de incarcari), unde e necesara activitate de gestiune,organizare personal din subordine, etc, iar la programul de 8 ore se pierd timpi cu aceste activitati. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihaz , utilizator 19:07, 10 August 2015
Dupa cum ziceti, lucrati in ritmul descris mai sus. Acesta e si evidentiat in acte? Primiti si bani in plus iar acestia apar pe statul de salarii? Cred ca diferenta sa plateste "la negru".

Nu, nu este legal ce vi se intampla.
Da,se lucreaza in ritmul descris mai sus,cu 48 ore lucrate intr-o saptamana, iar in urmatoarea doar 32 ore, e echivalentul lucrului de 8 ore intr-o zi,cu sambata si duminica libere. Sunt ore evidentiate in acte, platite corect, este vorba de o firma mare 800 angajati, nu se lucreaza "la negru". Intrebarea mea era strict daca, in limitele legale, se poate pastra acel program in tura de 16 ore urmat de un repaus de 32 ore consecutive in baza unei conventii colective sau a unui acord avand in vedere ca intreg colectivul agreeaza/doreste/sustine acest mod de organizare a timpului de lucru.
In contractul individual de munca incheiat cu acest angajator care este durata timpului de munca si repartizarea acestuia?
Durata timpului de munca este de 8 ore, 5 zile pe saptamana. Lucrez la firma din 2001, ne-a fost acceptat programul de 16 ore prin semnarea acordului scris de fiecare angajat. Acum se pare ca nu mai tine asa,ar trebui ceva ( nu stim ce ) ce legea permite,poate un act aditional la contractul de munca. Noi am dori sa facem o solicitare conducerii firmei daca am stii ca acest mod de organizare a timpului de lucru, cat si a timpului de repaus consecutiv este permis de lege. Motivarea conducerii firmei este acel principiu in care se specifica urmatoarele: orice lucrator beneficiaza de o perioada minima de repaus zilnic de 11 ore consecutive in decursul unei perioade de 24 de ore.
Acest tip de repartizare nu este legal , deoarece :
- nu este mentionat in c.i.m.
- durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Este necesara incheierea unui c.i.m. , astfel incat acesta sa precizeze ;
- durata timpului de munca 8 ore/zi, inegal. Repartizarea timpului de munca facandu-se astfel, de exemplu, 12 ore lucrate, 24 de ore repaus etc.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Alte discuții în legătură

Regulament intern program de lucru winer winer Am 2 probleme va rog cineva sa ma ajute:(( 1.firma are mai multe activitati de ex. restaurante,reparatii auto,pensiune. Trebiue sa intocmesc pentru ... (vezi toată discuția)
Legalitate program 12/24 - 12/48 Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, am nevoie de ajutor... in exprimare #-o Cum explic cuiva de ce nu e legal 12/24... si atat si ca trebuie sa fie 12/24, 12/48, va rog? (vezi toată discuția)
Repaus saptamanal la program de lucru in ture virgils1971 virgils1971 Va rog sa confirmati ca art.137 din Codul Muncii se aplica si la salariatii care efectueaza serviciul dupa un program de lucru in ture. Angajatorul a ... (vezi toată discuția)