avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Activitate incognitoooo

Activitate incognitoooo

Buna ziua, în 2020 am divorțat la notar și de atunci fostul soț îmi plătește lunar, pensie alimentara în valoare de 350 de lei.
M.am gândit sa înaintez o cerere de chemare in instanță în februarie prin care să cer majorarea pensiei alimentare.
Problema este că eu sunt în alt județ, stau împreună cu prietenul meu, lucrez în regim remote ,aici.
Fetita a rămas în grija părinților mei, deoarece fostul soț nu a fost de acord sa o înscriu la școală, în județul în care locuiesc.
Poate sa ma acuze la proces de abandon de familie sau, mai rau, poate sa ma decada legal din drepturi deoarece nu stau la acelasi domiciliu cu fetita?
Menționez ca fetita are 7 ani.
Va multumesc
Bună seara, sunt căsătorită de 4 ani și am o fetita de 3 ani și 7 luni. În data de 10 februarie 2020, soțul meu a părăsit domiciliul în urma unei dispute și de atunci nu a mai contribuit cu nimic la creșterea copilului. Domiciliul în buletinul lui este încă acelasi. Menționez că este angajat.
1. Pot sa cer pensie alimentara retroactiv dacă înaintez cererea de divorț?
2. Faptul ca a părăsit domiciliul este un motiv bun de divorț?
3. Cat timp durează divorțul în instanta?

Multumesc
Bună seara, sunt căsătorită de 4 ani jumate și am o fetita de 3 ani și 2 luni. În data de 10 februarie 2020, soțul meu a părăsit domiciliul în urma unei dispute și de atunci nu a mai contribuit cu nimic la creșterea copilului. Domiciliul în buletinul lui este încă acelasi. Menționez ca nu este și nu a fost angajat dar venituri a avut ca a lucrat la negru.
Divort nu as baga eu, dar as face o plângere pt abandon de familie. El nu baga divort ca să nu plătească pensie alimentara. Ce ma sfătuiți sa fac?
Multumesc
Bună seara, vă explic pe scurt situatia.
Am fost în maternitate 2 ani, pană în 22 martie, am luat indemnizatia minimă.
M-am angajat în 27 mai. Lucrez în prezent.
În 1 august am fost în medical pentru 5 zile (enterocolită). O să fiu plătita pt alea 5 zile? in conditiile în care lucrez de 2 luni, dar în maternitate am fost asigurată, deci am cotizat.
Multumesc mult.
Bună seara, vă rog să mă ajutați în următoarea problemă. Fratele meu și-a infiintat un pfa în iunie 2017. Nu a înregistrat venituri substanțiale, cheltuielile fiind mai mari. Are masina trecuta pe "firma". Problema e ca nu si-a declarat veniturile deloc, si nici nu a depus declaratia de inregistrare la ANAF(trebuia depusă în 30 de zile).
Acuma vrea să închidă pfa-ul. Cum ar trebui să procedeze? Ce taxe vor fi? Care este sancțiunea? Cum trece masina de pe pfa pe o persoana fizica?
Impozitul si l-a platit. Orice sfat e binevenit si va rog sa-mi dati toate sugestiile prin care să îl pot ajuta sa scape cat mai "ieftin".
Vă multumesc



Au 5 conturi...poate fiecare cont e pt o anumită operațiune. Tot imi spun sa astept sa ma contacteze. Dacă virez suma prin 21 martie de ex, deși trebuie in 19, se intampla ceva?

Company Advising a scris:

Notificati in scris creditoarea sa va comunice int ermen de 1 zi contul IBAN inc are sa efectuati plata. Daca nu veti reusi, consemnati dvs. suma la dispozitia lor, si ei sa o ridice cand doresc.

Bună seara, va multumesc pt sfaturile anterioare. Va spun pe scurt situatia: cererea de chemare în instanță a recuperatorilor le-a fost admisă în parte. In urma ordonantei de plata emisă de instanta tb să le plătesc 690 de lei+ 200 de lei cheltuieli de judecata. In motivare sau în restul dosarului nu sunt specificate informatii despre contul in care sa virez suma. Am luat legatura cu ei, mi s-a spus ca o sa ma sune. De vreo 2 zile tot astept si nimic. In hotarare scrie ca in termen de 20 de zile de la comunicare tb sa achit, ar fi 19 martie. Ei au mai multe conturi. Va rog sa ma ajutati in urmatoarele:
1. Sa plătesc in unul dintre conturi? Eu cred ca trag de timp sa nu ma încadreze în termen.
2. Trebuie sa-mi trimita ei, prin avocatul sau juristul lor o notificare expresa cu suma pe care trebuie să o plătesc? Iar in cazul in care nu plătesc apoi o sa înceapă executarea silita?
3. Pot începe executarea silită chiar daca nu imi trimit somatie prima data?
Ei inca nu au primit comunicarea. La dosar nu este atasata dovada primirii. Mie mi.a fost comunicată de 14 zile.
Va multumesc
Răspuns la discuția Ordonanță de plată
Da. S-a pronunțat și asupra taxelor de reziliere, a motivat hotărârea și a decis ca nu o sa ma oblige la plata taxelor de reziliere. Deci, daca ordonanta respecta conditiile de emitere(cred ca sunt de formă) sa nu-mi fac griji pentru hotărâre că ar putea fi atacată.

Company Advising a scris:

Prin cererea in anulare se poate invoca doar nerespectarea cerintelor pentru respectarea emiterii unei ordonante de plata. In concluzie, cadrul este extrem de restrans. Nu cred sa aiba sanse creditoarea sa obtina si taxele de reziliere.
Daca instanta s-a pronuntat asupra taxelor de reziliere - este autoritate de lucru judecat. Insa, daca instanta a considerat ca sunt necesare dezbateri suplimentare pentru a vedea daca se acorda si taxele de reziliere (si face trimtiere la dreptul comun), atunci creditorul poate introduce o noua actiune.

Răspuns la discuția Ordonanță de plată
Deci nu pot ataca hotărârea propriu-zisă, deoarece sunt nemulțumiți.
Dacă introduc o nouă cerere de chemare în judecată nu pot invoca autoritatea de lucru judecat?
Moldoveanu Alina - Cabinet de avocat a scris:

1. Termenul de 20 de zile curge de la data comunicarii ordonantei;
2. Prin cererea in anulare se pot invoca numai aspecte legate de nerespectarea cerintelor prevazute de codul de procedura civila pentru emiterea ordonantei de plata sau cauze de stingere a obligatiei, ulterioare emiterii ordonantei;
3. Creditorul poate formula o cerere de chemare in judecata pe dreptul comun, pentru pretentiile respinse in procedura speciala a ordonantei de plata.

Răspuns la discuția Ordonanță de plată
Mulțumesc mult pentru răspuns.
Avocat Tabrea Alexandru a scris:

1) De la comunicare;
2) Atacați hotărârea drept netemeinică și/sau ilegală.
3) Poate formula contestație în anulare și el, nu o nouă cerere sau dacă formulează invocați autoritatea de lucru judecat.

O primăvară edenică!