Filtrează articole după
Explicăm Legislația

Activitate ionicapopa

Mulțumesc frumos d-le. consilier juridic Cornel Vasile, am trimis Casei de Pensii fotocopie după Legea 1/2011, sper să se rezolve favorabil. Întrebarea mea este dacă se adaugă acești 3 ani la perioada de contributivitate de 32 ani aș putea să ies la pensie de limită de vârstă mai repede adică la 63 ani și 4 luni ( in 20 august 2025) având în vedere că am și 2 ani 7 luni și 14 zile de grupa a 1-a și 2 ani și 5 luni și 2 zile de grupa a 2-a ( recunoscuți de Casă, eu am avut mai mult de fapt) sau trebuie să aștept împlinirea vârstei de 65 ani in 20 aprilie 2027?

Cornel Vasile a scris:

Legea 1/2011:

C. Studentul-doctorand
Art. 164. -
(1) Pe parcursul desfasurarii studiilor universitare de doctorat, persoana inscrisa in programul de studii are calitatea de student-doctorand. Studentii-doctoranzi sunt incadrati de catre IOSUD sau oricare dintre membrii IOSUD ca asistenti de cercetare sau asistenti universitari, pe perioada determinata.
(2) Pe toata durata activitatii, studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate si de asistenta medicala gratuita, fara plata contributiilor la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale.
(3) Studentul-doctorand poate desfasura activitati didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, in limita a 4-6 ore conventionale didactice pe saptamana. Activitatile didactice care depasesc acest nivel vor fi remunerate in conformitate cu legislatia in vigoare, intrand sub incidenta Codului muncii, cu respectarea drepturilor si obligatiilor ce revin salariatului si cu plata contributiilor datorate, potrivit legii, la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale.

Art. 165. -
(1) Perioada desfasurarii studiilor universitare de doctorat este asimilata, conform legislatiei in domeniul pensiilor, pentru stabilirea stagiului de cotizare, cu exceptia cazului in care studentul-doctorand realizeaza venituri pentru care plateste, in aceasta perioada, contributii la asigurarile sociale.
(2) Dupa sustinerea tezei de doctorat, IOSUD elibereaza o adeverinta care atesta perioada in care studentul-doctorand a urmat studiile universitare de doctorat.

Deci în concluzie, doctoratul se recunoaște doar dacă a fost făcut începând cu anul 2005-2006, doar atunci s-au făcut doctori, ca și bancul cu polițiști, Intrebare: " în ce lună se nasc copiii?" Răspunsul: " in luna a 9-a!" . Interpretare plt.Capsuna: "copiii se nasc în septembrie!"

ionicapopa a scris:

Îl rog pe dl.consilier juridic Cornel Vasile sau pe orice persoană care are cunoștințe în domeniu, dacă poate și știe să-mi răspundă dacă este corect ceea ce susțin cei de la Casa de Pensii și ce se poate face in sensul recunoașterii studiilor de doctorat de 3 ani ca perioadă de vechime in muncă sau perioadă asimilată!

Apare undeva stipulat în CCM, nu îl am la îndemână, oricum am făcut cerere online la Director, sper să se rezolve afirmativ, motivarea liderei sindicale și a contabilei de la salarizare a fost :" la data acordării primei dvs.nu mai erați angajatul firmei deci prin urmare nu mai aveați dreptul!". Oare chiar așa să fie?

Cornel Vasile a scris:

Postati prevederile legate de acordarea primei.

Mulțumesc frumos pentru răspuns, totuși mă întreb cum acum 10 ani nu a fost nevoie de acea ștampilă cu "a rămas definitivă"? Știam că orice hotărâre neatacata in termen de 30 zile rămâne automat definitivă, din moment ce divorțul s-a făcut cu acordul părților nu știu cine o mai putea ataca...
Bună ziua, am o întrebare scurtă, sunt divorțat de 20 ani, dar la schimbarea buletinului (cărții de identitate) am întâmpinat greutăți și amânări nejustificate din partea unei funcționare de la Primărie și anume că, de pe hotărârea de divorț lipsește o ștampilă, iar ea nu știe sigur dacă hotărârea de divorț a rămas definitivă...Nu am avut această problemă acum 10 ani cu aceeași hotărâre de divorț! Mi se pare o absurditate și un exces de zel birocratic total nejustificat! De asemenea după vreo 3 amânări și obținerea ștampilei pe hotărârea de divorț de către Primărie de la Judecătorie, mi s-a refuzat eliberarea unei copii a hotărârii ștampilate și mi s-a eliberat buletinul ( cartea de identitate) doar pe 6 ani și nu pe 10 ani, pe motiv că : " este o hotărâre dată de Uniunea Europeană!" . Nu mi se pare normal, cu atât mai mult cu cât, peste 6 ani e posibil să întâmpin aceeași problemă cu lipsa ștampilei de pe copia hotărârii de divorț pe care o am!
Bună ziua, am o întrebare dacă mi-am făcut lichidarea in 25 iunie a.c. iar firma a dat o primă in 10 iulie corespunzatoare celui de al 13-lea salariu pe 2024 sau 40/100 din al 13-lea salariu pe 2025 sau corespunzătoare primelor 6 luni din 2025 cât am fost angajat, eu nu mai am dreptul la acea primă?
Îl rog pe dl.consilier juridic Cornel Vasile sau pe orice persoană care are cunoștințe în domeniu, dacă poate și știe să-mi răspundă dacă este corect ceea ce susțin cei de la Casa de Pensii și ce se poate face in sensul recunoașterii studiilor de doctorat de 3 ani ca perioadă de vechime in muncă sau perioadă asimilată!
P.S.
Știu și eu că pensia de invaliditate reprezintă cu totul altceva căci eu am umblat pe la doctori, spitale, Casa de Pensii pentru a o putea obține, la fel cum am umblat și la instituțiile sociale și de handicap pentru a obține certificatul și legitimațiile de handicap...
Eu aici am pus o întrebare pertinentă la care am primit răspuns de la dl.consilier juridic Cornel Vasile căruia țin să-i mulțumesc frumos încă o dată pentru răspunsurile avizate, primite mereu scurt și la obiect!

ionicapopa a scris:

Nu sunt informații false gradul de handicap ușor nu primește indemnizație de handicap doar scutirea plății locului de parcare, parcare gratuită în oraș pe locurile speciale ptr.handicap, rovinietă și posibil scutire de plata impozitului pe mașină și imobil, precum și medicamente pe rețetă compensată gratuit...doar atât, vă rog dacă dvs.aveti cunoștință de faptul că ar trebui să primesc indemnizație de handicap vă rog să-mi comunicați articolul și litera din lege care specifică asta....

Dapix a scris:

Dați informații false. Nu există grad de handicap fără indemnizație de handicap.
Deci, ori n-aveți grad de handicap, ori aveți dar primiți și indemnizație de handicap.

Pensia de invaliditate (de boală) este cu totul altceva, nu-i de handicap, ci de invaliditate/boală.

Nu sunt informații false gradul de handicap ușor nu primește indemnizație de handicap doar scutirea plății locului de parcare, parcare gratuită în oraș pe locurile speciale ptr.handicap, rovinietă și posibil scutire de plata impozitului pe mașină și imobil, precum și medicamente pe rețetă compensată gratuit...doar atât, vă rog dacă dvs.aveti cunoștință de faptul că ar trebui să primesc indemnizație de handicap vă rog să-mi comunicați articolul și litera din lege care specifică asta....

Dapix a scris:

Dați informații false. Nu există grad de handicap fără indemnizație de handicap.
Deci, ori n-aveți grad de handicap, ori aveți dar primiți și indemnizație de handicap.

Pensia de invaliditate (de boală) este cu totul altceva, nu-i de handicap, ci de invaliditate/boală.

Deci și cei cu pensie de invaliditate peste 3000 vor plăti CASS de 10/100 și dacă au certificat de handicap, nu era vorba de indemnizație de handicap că nu am...

Cornel Vasile a scris:

Pensionarii care încasează pensii mai mari de 3.000 de lei vor plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), în cuantum de 10% aplicat exclusiv asupra sumei care depășește pragul de 3.000 de lei...potrivit Legii prin care Guvernul si-a asumat raspunderea ..