avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Activitate ionicapopa

Activitate ionicapopa

Așa este aveți f.mare dreptate, deocamdată mulțumesc lui D-zeu că încă nu am ajuns să le pun pampers sau să-i spăl, încă se mai mișcă singuri, dar greu, uită tot, te întreabă de 2,3 x zilnic unele chestii, pe tata trebuie de multe ori să-l ridic de pe jos și are peste 100 kg, eu am triplă hernie, a căzut și pe stradă, are meniscul franjurit și ruptura de ligamente la un umăr, a avut mâna ruptă, coaste rupte, mama a leșinat pe stradă și s-a lovit rău la cap, am destul de tras cu ei...Nu știu dacă mă lasă sufletul să-i las in grija unei străine care le fură tot din casă, le mănâncă mâncarea și poate ii termină în scurt timp... Să auzim de mai bine!

raluk0207 a scris:

Și scuze, dar niciun părinte nu ar trebui sa își oblige copilul și niciun copil nu ar trebui sa fie obligat sa își...șteargă undeva părinții. Prefer sa mor decât sa-l vad pe fi-miu cum îmi pune bavetica, cum ma spala sau îmi schimba pampersul.
Nu trebuie sa faci niște lucruri personal, ca să arati ca ii iubești și chiar nu vad unde este problema în a angaja pe cineva care sa se ocupe.
Ce se întâmplă acolo este o telenovelă, pe care citind-o, ma face sa ma bucur și mai mult de împrejurarea ca nu am frati sau surori.

Mulțumesc frumos d-le.Cornel Vasile

ionicapopa a scris:

Mulțumesc frumos
Cornel Vasile a scris:

dacă la 65 ani aveti doar 34 ani contribuție puteti iesi la pensie .. stagiul minim este de 15 ani contributivi.

Am aflat acum câțiva ani auzind o convorbire telefonică, între sora mea și părinții mei, că sora le-a spus parintilor să-mi vând apartamentul, să-i dau jumătate din suma primită pe el acum, plus jumatate din valoarea la zi actualizată a apartamentului părinților, deci aceste discuții chiar ea le-a iscat între părinți și mine, și pot păstra eu apartamentul părinților când aceștia nu vor mai fi...Așa vi se pare corect, e cam ce spuneați mai devreme rostit cu alte cuvinte? Dvs.nu știți cam ce discuții s-au iscat ( sora le făcea zilnic cu părinții pe care ii certa zilnic că de ce au mai făcut-o și pe ea dacă au vrut să-mi dea doar mie Dacia 1300, veche de 30 ani) când tata a vrut să-mi dea mie mașina lui.. Astfel încât a trebuit să le dau părinților, adică să cumpăr Dacia veche de 30 ani cu 800$ americani deci undeva la 24 milioane la vremea respectivă ca să poată să-i închidă gura sorei care ii toca zilnic și îi adusese in culmea disperării... Mama mi-a spus și cerut asta...Și într-adevăr să ai grijă de 2 părinți bătrâni și bolnavi nu e chiar ușor, le-am zugrăvit singur apartamentul anul trecut, nu a fost deloc ușor când ai doi copii mari lângă tine și te bâzâie incontinuu, i-am dus la medici de cate ori a fost nevoie, investigații, analize, rezultate, medicamente, tratamente, samd, merg mereu singur atunci când se poate și iau rețete, trimiteri, medicamente ca să nu-i chinui și pe ei, in condițiile in care și eu sunt suferind cât ei doi la un loc și nu mă plâng niciodată, deși sora de acolo de unde e pe lângă faptul că mă verifică și critică de multe ori și pare veșnic nemulțumită de modul cum mă ocup, deși ea nu face de acolo nimic decât sună, întreabă, se interesează la prietenele dr.si cere sfaturi, apoi le trimite pe mail sau telefonic, credeți - mă că nu e vorba doar de a bate un cui, este mult mai mult. I-am spus sorei într-o discuție pe mess ce se întâmplă dacă în condițiile astea mă duc eu primul, ce se va întâmpla cu părinții, la care ea zice:" stai tu liniștit că le angajez femeie!" I-am replicat:" Tu ai avea încredere în orice străină că se ocupă așa cum trebuie de părinți?" Ea fiind acolo nu își dă seama cam de cât ajutor și susținere au nevoie părinții zilnic și ce bine e că eu am rămas aproape să-i ajut, iar ea să stea liniștită să-și vadă de viață acolo unde e... Doar critică, face observații și e veșnic nemulțumită...
Eu am spus că vreau diferența între suma plătită atunci acum mai bine de 20 ani ca echivalent al 1/2 din valoarea estimată a apartamentului în anul 2005 și valoarea la zi in momentul vânzării apartamentului care poate fi de exemplu anul 2035, dacă dă Dumnezeu să mai fim în viață la acea dată, eu și sora mea.
Tot așa aș putea să-i inapoiez eu suma primită atunci, dublată ca să fie toată valoarea apartamentului din 2005, iar la vânzarea apartamentului părinților să-mi opresc toată suma... Credeți că soră-mii i-ar conveni asta? Nicidecum, ea vrea suma înapoi plus jumate din valoarea apartamentului în momentul vânzării...Iar eu să rămân cu datoria morală și legală a îngrijii părinților, ea nu o are pesemne din moment ce în momentul când a ajuns adult a plecat în străinătate, nemaiprivind in urmă deloc la părinții rămași, bătrâni, bolnavi și în nevoi! Ea nu mai are oare nici o obligație față de părinți? Poate fi compensată această obligație prin telefoane, trimis bani de 2x/ an câte 100$ pe cap de părinte de Sărbători și o vizită/ an în ultimii ani doar?E oare același lucru cu a rămâne lângă ei câte zile mai au de acum 25 ani și în continuare?

CHKa a scris:

Binenteles ca nu e corect . Ati avut grija de parinti , pentru ca era datoria dvs. de fiu , cum si ei v-au ingrijit multi ani , pana ati ajuns adult . Le datorati asta , moral , dar si legal , chiar daca nu ati fi primit nimic , chiar daca nu lasau nimic mostenire . Iar banii pe care i-ati primit sa va cumparati acel apartament modest - singur spuneti ca au venit de la cumnatul dvs. , deci , din familia sorei , nu din fonduri ale parintilor . Sunt aproape convinsa ca atunci s-a facut o intelegere in familie , parinti si copii , in legatura cu apartamentul parintior... Ciudat ca despre asta uitati de tot si vreti chiar jumatate din apartamentul parintilor . Deci , sora sa aiba jumatate de apartament si o suma ( substantiala ) platita , iar dvs. tot jumatate de apartament , plus aceeasi suma incasata . Si vi se pare corect … Hmmm… Presupuneti ca parintii ar v-ar fi vandut amandurora apartamentul lor , pastrandu-si uzufructul viager . Acest uzufruct pastrat , scade cu vreo 20% pretul de vanzare . Si dvs. , avand nevoie de bani sa va cumparati casa , si nu de o parte de apartament pe care nu puteati sa o folositi cata vreme parintii traiesc , ati fi vandut sorei jumatatea dvs. ? ar acoperi suma primita , la valoarea de atunci , cota dvs. ? Faceti niste calcule , poate ati iesit chiar bine …

Mulțumesc frumos
Cornel Vasile a scris:

dacă la 65 ani aveti doar 34 ani contribuție puteti iesi la pensie .. stagiul minim este de 15 ani contributivi.

Mulțumesc frumos d-le Cornel Vasile, dacă la 65 ani am doar 34 ani contribuție ce fac aștept până la 66 să fac cei 35 ani contribuție să pot ieși la pensie de limită de vârstă sau plătesc un an lipsă? Am înțeles că acum costă peste 1.000lei/ lună x12 luni= minim 12.000 lei?!

Cornel Vasile a scris:

Va trebuie minim 35 de ani contributivi ca sa iesiti mai inainte de 65 de ani.

Eu acum am 63 ani in 20 aprilie deja nu doar 60 problema era cu cele două valori stagiu total de cotizare de 38 ani și cel contributiv de 31 ani 8 luni și 16 zile la data de 17.02.2025!?Deci mai e nevoie și mai pot cumpăra 3 ani ca să pot ieși în 20 august 2025?

Cornel Vasile a scris:

Doar dacă mai cumpărati diferența de 3 ani stagiu contributiv, puteti iesi la 60 de ani.

Mulțumesc d.le Cornel Vasile, la celelalte întrebări mă mai puteți ajuta vă rog cu un răspuns?
Bună seara, am o întrebare: dacă am depus dosarul ptr.pensie de invaliditate pe 17.02.2025, am primit decizia în 08.04.2025, care e emisă și datată 28.03.2025, care spune că voi primi pensia începând cu 17.02.2025, eu fiind în CM până în 21.02.2025 și CO până în 30.05.2025, nefiind mulțumit de modul de calcul care are multe omisiuni și greșeli am sesizat și cerut prin e-mail Casei de Pensii revizuirea și corectarea deciziei de pensionare, cum se poate proceda în continuare? De când ar trebui să înceteze CIM, mai pot continua să lucrez, pot renunța la decizia de pensionare dacă sunt nemulțumit de valoarea pensiei și modul de calcul? Având în vedere că în 20.08.2025 aș putea ieși la pensie la limită de vârstă având grupa 1-a și a 2-a de muncă la 63 ani și 4 luni ( cu stagiu de cotizare de minim 35 ani). Trebuie să înapoiez banii pe 5 zile de CM și o lună jumate de CO? . Se spune în decizie: Stagiul total de cotizare realizat: 38 ani 11 luni 2 zile. Stagiul de cotizare contributiv: 31 ani 11 luni 2 zile ( la data de 17.02.2025) . Deci pot ieși mai devreme de 65 ani la limită de vârstă (63 ani și 4 luni in 20.08.2025) sau doar dacă mai cumpăr diferența de 3 ani stagiu contributiv? Mulțumesc frumos anticipat.
Mulțumesc dle. DinuX, sora e plecată din țară, de mai bine de 25 ani, grijă pentru părinți îmi revine tot mie de atunci și-n continuare...