avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Casa de pensii mi-a răspuns referitor la doctoratul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Casa de pensii mi-a răspuns referitor la doctoratul făcut la ...

Casa de pensii mi-a răspuns referitor la doctoratul făcut la zi în perioada 2010-2013 că nu poate fi luat în considerare ca perioadă de studii postuiversitare, doar dacă îl făceam in perioada 2005-2008, deci nici ca vechime nici ca perioadă contributivă, deși Universitatea Transilvania îmi scrie pe adeverința emisă " constituie vechime in muncă"
Ref: stagiu de cotizare

Urmare cererilor înregistrate cu nr. 28404 și 36346/2025, vă comunicăm următoarele:
Perioada 01.10.1982 01.10.1987 în care ați urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar a fost valorificată la stabilirea drepturilor de pensie.

Menţionăm că se ia în calcul ca perioadă asimilată numai perioada în care ați satisfăcut serviciul militar nu și perioada de convocare metodică.

Precizăm că pentru ambele perioade asimilate punctajul lunar este de 0,25 puncte.
Referitor la perioada în care ați fost doctorand, facem următoarele precizări:

România a implementat Sistemul Bolognia încă din anul 2004 prin adoptarea Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare (prevederi preluate prin Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale), care a reglementat studiile universitare începând cu anul universitar 2005-2006, pentru studenţii admişi în anul I.

Astfel, studiile universitare au fost organizate pe trei cicluri, respectiv studii universitare de licenţă, studii universitare de masterat şi studii universitare de doctorat și prin urmare, studiile universitare de master/doctorat nu mai sunt calificate ca forme de învăţământ postuniversitar.
În consecinţă, doar dacă ați fi urmat cursurile universitare începând cu anul 2005, perioada în care ați fost doctorand ar fi fost considerată perioadă asimilată.

Cu considerație,

editat : date personale (nume)

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Iulie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Îl rog pe dl.consilier juridic Cornel Vasile sau pe orice persoană care are cunoștințe în domeniu, dacă poate și știe să-mi răspundă dacă este corect ceea ce susțin cei de la Casa de Pensii și ce se poate face in sensul recunoașterii studiilor de doctorat de 3 ani ca perioadă de vechime in muncă sau perioadă asimilată!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Beem Beem Am terminat facultatea anul acesta cu licenta in septembrie, iar acum sunt insarcinata. As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie luanduse in ... (vezi toată discuția)
Facultate-master-indemnizatie crestere copil ADRIANA_O ADRIANA_O Buna ziua, Sunt studenta la Master anul 2 si am o fetita in varsta de 7 luni (nascuta pe 16 martie 2009).Am continuitate in studii, care sunt facute la zi si ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre scutire de impozit programatori adiatric adiatric Buna ziua, am terminat facultatea de 3 ani cu licenta, licentiat in informatica. Conform legii 288 ce dateaza din 24 iunie 2004 publicata in monitorul ... (vezi toată discuția)