avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Activitate aaionut30

Activitate aaionut30

Folosirea spatiilor comune
Buna ziua,in blocul in care locuiesc un proprietar a decis sa isi insuseasca o parte din podul blocului fara a cere acordul nimanui.Efectiv a montat o usa,a blocat cu niste bucati de osb orice alt posibil pasaj prin acel spatiu,a creeat o separatie.In calitate de presedinte al asociatiei de proprietari i-am trimis o notificare prin posta recomandata prin care il somez sa desfiinteze mijloacele de blocare si sa elibereze spatiul,cu citarea articolelor din legea 196/2018 dar partea mai putin clara este modalitatea prin care asociatia de proprietari poate sa ia masuri in cazul in care respectivul refuza sa se conformeze.
Discuție Nelamurire C.M.
Buna seara,as avea o nelamurire. Sa presupunem ca la locul de munca munca se desfasoara in ture iar zilele libere pot fi planificate si in cursul saptamanii . Un angajat are un concediu medical de o luna dar in aceasta luna prinde si doua serii de libere in cursul saptamanii(ex sapt 1 si3 are liber joi si vineri in loc de sambata si duminica) Aceste zile vin recunoscute si platite sau se scad pur si simplu din medical impreuna cu zilele nelucratoare(de week-end ) ?
Răspuns la discuția Nelamurire
Nimeni ?
Discuție Nelamurire
Buna ziua,dupa cum spune si titlul,am nevoie de o clarificare pentru a intelege daca angajatorul meu a procedat legal sau nu in speta care urmeaza. In luna august am lucrat un total de 25 de zile din cele 31 ale lunii,cu 3 mqi mult decat ceea ce este prevazut in lege zile care ar fi trebuit platite cu spor de 75% . Firma mi-a platit efectiv 22 de zile pentru ca la nivelul firmei exista o practica numita compensare ceea ce inseamna ca la fiecare 3 luni se face un calcul si daca exista zile ramase in plus se platesc in acel moment.Daca in schimb exista luni in care ai lucrat mai putine zile,salariul ti-l dau tot pentru 22. Ca si exemplu,acum am cele 3 zile in plus de luna trecuta dar luna asta sunt planificat cu 20 de zile ceea ce ar insemna ca ar trebui sa mai iau banii pentru o zi platita extra si 2 normal. Este legala aceasta practica ?
O intrebare insa.Daca imi dau demisia nu pot beneficia de indemnizatia de somaj,dar ma pot inscrie la ajofm sa rezult la ei ca somer neindemnizat ?
Buna seara,as dori daca se poate cateva sfaturi,ma confrunt cu o situatie destul de grava si nu stiu cum sa procedez. Concret,in luna ianuarie am suferit o interventie chirurgicala (hernie de disc ) in urma careia am stat in concediu medical pana pe data de 20 luna curenta. Activez la angajatorul curent de 11 luni si pana pe data de 20 decembrie nu am avut nici un fel de intrerupere,numai ca la angajatorul precedent am avut mai multe zile de c.m.(47). Dupa externare,mergand la medicul specialist care trebuia sa prelungeasca concediul medical initial i-am precizat ca mai am alte zile de medical in ultimele 12 luni si i-am prezentat si fisa de lichidare asa cum am primit-o de la hr-angajatorul precedent. Replica doamnei in acel moment a fost ca pe ea o intereseaza ultima adeverinta.In momentul in care am ajuns la cele 90 de zile de c.m.(din evidenta ei) prevazute de lege am fost la comisia de expertiza,am avut ok-ul lor sa merg mai departe cu c.m. si asa am si procedat pana acum. Ieri insa aflu ca de la C.A.S. mi-au fost refuzate de la decontare al doilea si al treilea concediu pe motiv ca in sistemul c.a.s. apaream cu cele 90 de zile depasite.Azi aflu ca din aceasta cauza imi vor fi refuzate de la plata si urmatoarele concedii ,desi aveam ok-ul comisiei de expertiza.Cu alte cuvinte ar trebui sa returnez cca 11400 ron.
Ce soolutii credeti ca am in acest moment ?
Răspuns la discuția Inselaciune sau abuz de incredere
Multumesc din nou pentru raspuns si imi cer scuze daca insist,numai ca vreau sa ma lamuresc 100% pentru a nu intreprinde o actiune care sa duca doar la o pierdere de timp. In codul penal inselaciunea este definita ca fiind ,,Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust ". Domnul in cauza m-a asigurat tot timpul ca lucrarile se desfasoara conform intelegerii, la momenntul predarii masinii m-a asigurat ca tot ceea ce am convenit a fost facut si drept urmare a incasat banii la care nu avea dreptul intrucat nu executase lucrarile. Cum altfel s-ar califica fapta sa d.p.d.v. juridic ?
Răspuns la discuția Inselaciune sau abuz de incredere
Considerati asadar ca as avea mai multe sanse de succes cu o actiune civila impotriva lui decat cu o plangere pentru inselaciune si amenintare ?
Buna ziua,as dori sa va cer o parere intrucat nu sunt sigur de ce anume trebuie sa fac. Pe scurt,am o problema cu un individ caruia i-am incredintat masina pentru a efectua niste lucrari de tinichigerie,am convenit cu el asupra unui pret si a unor lucrari specifice ,a luat banii dar a executat numai jumatate din lucrarile respective si acum refuza orice dialog,ba chiar a proliferat si amenintari la adresa mea prin telefon atunci cand i-am pus in vedere faptul ca nu a facut ceea ce trebuia sa faca conform intelegerii. Lucrarea a fost facuta la negru in garajul unui prieten de-al lui,nu exista documente,facturi,bon fiscal. Am ca si dovezi discutiile purtate cu el pe facebook,whatsapp,sms.Am fost la politie pentru a depune o plangere impotriva lui pentru inselaciune dar politistii au zis ca de fapt ar fi vorba de abuz de incredere.Din ceea ce am vazut eu,abuz de incredere ar fi insemnat ca el sa nu-mi mai restituie masina,ceea ce nu a fost cazul.Ceea ce a facut el a fost sa ma asigure ca va efectua o suma de lucrari,sa imi ia banii pentru ele si sa nu le presteze efectiv. In aceste conditii as dori sa va intreb,este vorba de abuz de incredere sau de inselaciune ?
Va multumesc !