avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Activitate hecuba

Activitate hecuba

Răspuns la discuția Concediu de risc maternal
Buna ziua,
am nevoie de sfaturile dvs.
Momentan sunt insarcinata in 19 sapatamani. Este o sarcina obtinuta prin Fertilizare in Vitro, dupa 5 alte pierderi. Mia am si trombofilie ereditara si fac naveta 30 km/zi. La ultima vizita la medicul ginecolog, mi-a trecut pe scrisoarea medicala ,,gravida cu risc ridicat''
In aceste conditii, medicul de la medicina muncii mi-a spus ca poate ar fi mai ok sa raman acasa, in risc maternal. Asta se intampla acum o luna, cand ma simteam foarte bine
Insa simt ca am forat putin lucrurile, si cel mai bun lucru pentru mine si copilul meu ar fi sa raman acasa.
Va rog sa imi spuneti, ce am de facut in acest caz? Merg la medicul de familie, si imi da el risc maternal? Trebuia sa anunt la firma dinainte ca intentionez sa raman acasa? Sau doar cand am conceiul in mana?
Mentionez ca sarcina a fost anuntata la locul de munca si am vazut toate vizitele medicale necesare, in timpul sarcinii
freeelis

Deci practic ar trebui sa ii dau in judecata?
Ce pot obtine? Instanta ii poate obliga sa ma tina angajata, chiar daca postul meu nu mai exista?

Nu mi-a trecut prin cap ca nu m-ati crede..vroiam sa vedeti exact ce am primit, sa ma puteti sfatui ce pot face in continuare
freeelis


pe ea asa scrie, ,,decizie de concediere''
Ce pot face daca e lovita de nulitate?

Plus, am aflat azi din surse din interiorul firmei, ca pleaca o colega care ocupa aceeasi functie ca mine, pe o alta divizie.
In hartia ce o am de la angajator mai scrie si ca nu au alte posturi disponibile sa imi ofere...tocmai a aparut un post. In ce masura pot obtine eu acel post?

Nu as putea sa atasez cumva o copie a deciziei primite, sa ma puteti lamuri dvs daca e valabila sau nula?
freeelis

Undeva e o neintelegere...in data de 30 aprilie eu am primit o hartie, pe care scrie ,,Decizie de concediere''

Art 1 din acea decizie prevede ca incepand cu data de 20 aprilie mi se acorda un preaviz de 2o zile lucratoare.
Art 2 imi acorda dreptul de a absenta 8 ore/zi pe perioada preavizului
Art 3 citez ,,La implinirea termenului de preaviz urmeaza a se aplica decizia de concediere a salariatei.. avand ca efect incetarea contractului de munca...ca urmare a concedierii individuale din initiativa angajatorului, pentru motive ce nu tin de persoana salariatului''

Ce am primit eu nu e Decizie de concediere? Asa se numeste... Ceva imi scapa, si nu inteleg, ma puteti ajuta sa inteleg?
freeelis a scris:

Trebuie sa anuntati angajatorul ca sunteti insarcinata inainte de a emite decizia de concediere.
In acest sesn, sunteti protejata de art.60 alin.1 lit.c C.mun.

art.60 C.mun.:
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


va scrisesem deja ca nu am apucat sa anunt oficial, cu hartii.
Intrebarea era daca acum, in preaviz, mai pot obtine concediu de risc maternal, si daca pentru a-l obtine, trebuie sa anunt angajatorul in mod oficial de sarcina.
Sau doar ma duc ma medicul ginecolog, imi da concediu de risc maternal si gata.
Eu am inteles ca ginecologul da risc maternal, dar trebuie vizat de medicul de medicina muncii. Cum sa vizeze acesta risc maternal, la lcoul de munca,m cat timp eu stau acasa in preaviz?
Aici nu inteleg cum e procedura...chiar nu ma poate lamuri nimeni la subiect?
ela david a scris:



In loc de un simplu concediu medical ati putea avea unul pentru sarcina cu risc.;)Asa nu ridicati suspiciuni angajatorului si evitati situatia expusa mai sus de colegul @freeelis.:)



Concediul de risc maternal am inteles ca se obtine in momentul in care angajatorul nu iti poate optimiza conditiile de la locul de munca.
Cum s-ar putea aplica asta, in cazul meu, avand in vedere ca eu am decizie de concediere dupa incheierea preavizului ( e un singur document care include atat decizia de concediere cat si cea de preaviz), iar in perioada preavizului nu ma prezint la munca

Practic trebuie doar sa stau acasa, sa astept sa treaca cele 20 de zile de preaviz...iar apoi daca vreau, sa intru in somaj, sa ma descurc cu cei 300 de lei /luna ( in conditiile in care tratamentul meu lunar este de 700 lei /luna, necompensabil)...nu cred ca se pune problema reangajarii...cine angajeaza femei gravide? Plus ca e o sarcina delicata ( dupa alte 5 pierderi)

Va rog ajutati-ma sa ma lamuresc, sa inteleg ce pot face sa ma protejez ca gravida.
Are vreun sens sa duc acum hartii la locul de munca sa anunt ca sunt insarcinata? Ar schimba cu ceva?
Buna ziua,
sunt intr-o situatie oarecum asemanatoare ( adica sefii mei au aflat ca sunt insarcinata inainte de a fi oficial, cu hartii si in scris) si au dispus concedierea mea cu art 65 al 1. Intamplarea face ca sa se fi desfiintat 4 posturi atunci, nu cred ca am fost direct si special vizata.
Eu eram in preaviz pana la data de 29 mai. In 27 mai am obtinut de la medicul de familie un concediu medical, pe cod legat de sarcina, pentru 5 zile. Dupa expirarea acestui concediu medical, mai am 3 zile de preaviz.
E vorba de o sarcina delicata, obtinuta in vitro, dupa alte 5 pierderi.
Intrebarea mea este: daca acum, in perioada de preaviz, anunt angajatorul de sarcina, se modifica ceva?
Pot solicita concediu de risc maternal, avand in vedere ca eu in perioada preavizului NU lucrez cele 8 ore? Daca da, nu vad cum se poate evalua riscul la locul de munca....
Pai eu SUNT concediata ( cu art 65), si sunt in perioada preavizului de 20 de zile. Din ce am inteles, un concediu medical suspenda preavizul......
Vreti sa spuneti ca exista posibilitatea sa nu mi se plateasca concediul medical, sa nu se tina cont de el?
Cat despre controlul la domiciliu, nu e o problema....am recomandare de repaos maxim din partea medcului, deci sunt acasa
ela david a scris:

OUG 158/2005
Art. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
Art. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

126 zile concediu pre+post natal - 42 zile obligatorii dupa natere=84 zile concediu prenatal.

Concediul medical suspenda preavizul, pe care-l puteti impinge in acest fel pana aproape de cele 84 zile cat reprezinta prenatalul.
Sau, puteti lasa CIM sa inceteze conform art 65, ceea ce va aduce in situatia de-a beneficia de indemnizatia de somaj (daca aveti lucrate 12 luni in ultimele 24). Din somaj indemnizat puteti beneficia de concediu pre/post natal si apoi de indemnizatia crestere copil.:)





Va multumesc pentru raspuns. Cam asa stiam si eu, aveam nevoie de o confirmare. As merge pe medical cat de mult.....somajul e cam de 3 ori mai putin decat cat as lua in concediu medical
Intrebare care mi-a ramas: in afara de cele 126 zile pentru sarcina si lauzie, cat concediu imi poate da medicul de familie, si cat imi poate da medicul specialist? 30, respectiv 90?
E vreo problema daca iau concediu de luni pana vineri, si un nou concediu luni? Adica, fiind vorba de zile nelucratoare, nu imi scade din preaviz, nu?
fara informare in scris, cu hartii de la medic, nu am cum face dovada ca i-am anuntat ....deci ei pot sustine ca nu i-am anuntat