avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Activitate mihai lupu

Activitate mihai lupu

Răspuns la discuția Cumpărare boxa garaj
Scuza funcționarului public a fost ca hcl e din 2005 și ca s-au schimbat multe de atunci și m-au trimis către asociația de proprietari.

POPA GHEORGHE a scris:

Primaria si cartea funciara ar trebui, sa cunoasca cine detine respectivele spatii. Daca primaria le-a scos la vanzare, cum nu stie cine le gesioneaza ?

Cui sa ma adresez pt a cumpăra o boxa garaj de la parterul unui bloc din Iași?

Primaria a emis un hcl în 2005 in care scoate la vânzare aceste boxe care au ieșire exterioara. Blocul este din 86 și are boxe și in interior cât și exterioare( care au ieșire în exterior).
Am fost la primărie, iar acolo m-au trimis către asociația de proprietari. Asociația a spus ca ei nu știu, ei nu au in evidenta aceste spatii.
Dar la întrebările mele, aveți un răspuns?

Este legal in România sa fiu forțat sa semnez un act cu repercursiuni in alta tara?

Este normal sa nu primesc decât legile și nu cum sa le pun în aplicare?

Cornel Vasile a scris:

Probabil ca da, atat timp cat nu se cunoaste tara si legislatia din tara respectiva.

Conform legilor statului respectiv, in cazul in care lucrez cu datele statului, chiar dacă nu sunt eu fizic teritoriul lor, se poate. Este vorba de lucru remote.

Lucrez la o companie care are un proiect cu un stat strain. Reprezentantii statului strain cer ca eu sa semnez un document in care spune ca mi s-a spus ca eu intru sub incidenta penala a statului respectiv din cauza proiectului in care se precizeaza doar numerele articolelor din codul penal al tarii.

Din ce stiu, oamenii care lucreaza la stat/pentru stat lucreaza dupa niste metodologii si protocoale, nu direct dupa lege. Nu s-au dat nici un fel de metodologii sau protocoale pe acest proiect, ci doar suntem pusi sa semnam ca persoane fizice aceste documente, fara sa se mentioneze in vre-un fel compania sau proiectul.

Angajatorul mi-a "sugerat" intr-un mod insistent ca daca nu semnez cat mai repede posibil, ca o sa fiu data afara, cu foarte multe manipulari de genul ca e urgent, ca nu implica nimic pentru mine, etc.

Angajatorul a refuzat sa ma puna pe un alt proiect.

1. Este legal sa fiu fortat sa semnez un document de genul acesta de catre angajator?
2. Este normal sa primesc doar articolele din codul penal al tarii straine, fara metodologii sau protocoale de cum sa imi fac treaba pentru a nu incalca legea?
Broker nerezident din strainatate, tranzactii la bursa + dobanda + dividende
Intrebari:
- pt calcularea bazei CASS se poate folosi pierderea din ani anteriori?
- pt calcularea bazei CASS se poate folosi pierderea din anul curent?
De exemplu am 50000 castig in US, dar am pierdere de 30000 in DE. Pot sa le adun ca sa micorez plata cass?
- Am observat ca dividendele au fost taxate la sursa (DE: germania) cu 26.5 %. Ei nu m-au identificat pe mine ca fiind cu rezidenta in Romania ca sa se aplice tratatul de dubla impunere.
Acuma eu depun la fiscul german acte pt a mi restitui 11.5%, dar asta am inteles ca dureaza cu ani.
Ce trec eu in declaratia unica?

Ar fi 2 cazuri:
- 1) trec ca s-a aplicat conventia, s-au retinut 15% si astept actele de la germani sa vina.
- 2) trec ca nu s-a aplicat conventia si s-au retinut 26.5 % si mai platesc inca 10% in Romania, ceea ce mi se pare super nedrept sa fiu taxata de 2 ori. Cand imi vin actele de la germani sa depun acte in Romania sa imi restituie cei 10% ,fiind taxata de 2 ori.

Multumesc frumos de ajutor!
Pai am sunat și la ei și au spus ca ei nu au cum sa oblige o firma sa corecteze.
Ei doara pot refuza plata cm.

Dar problema e la mine, ca dacă ma îmbolnăvesc și un doctor vede 100 de zile nu îmi da nici unul cm, pt ca înseamnă să se facă o comisie speciala și toți fug ca de dracu sa facă acte.

Din păcate cam eu is și cu vina și cu păcatul.
In afara de instanta judecatoreaca, nimeni nu poate verifica, amenda, obliga firma legat de ce lucruri scriu în actele emise de ei?

Mulțumesc frumos!
Cat ar dura o acțiune de anulare act și cât ar costa? Mulțumesc anticipat
Bună ziua,

As avea nevoie de ajutor în următoarea problema:
- angajatul a fost în concediu medical 20 de zile și 80 de zile in cm îngrijire copil bolnav
- angajatorul eliberează la cererea angajatului o adeverinta cu nr de zile de CM. În adeverință este trecut ca angajatul are 100 de zile de CM.
- firma refuza sa corecteze adeverință, în loc de 100 sa fie doar 20 de zile, pt ca zilele de CM îngrijire copil bolnav nu sunt incluse în nr total de zile CM conform art 34 oug 158/2005.

Cui cer ajutorul in acest caz?

Când am sunat la itm aceștia au zis ca nu e treaba lor ce hârtii fac cei fe la munca.

Va rog sa ma sfătuiți! Mulțumesc din suflet!
Buna ziua,

Multumesc mult de raspuns.

Conform art 5 alin 5 codul muncii: in relatiile de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii, acest articol nu este cumva incalcat ?

- in CIM exista dreptul la egalitate de sanse si tratament , dreptul angajatului. Dreptul unora de a avea zile de concediu in avans pe ochi frumosi versus alti angajati mai este corect?

Multumesc din suflet!