avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dat afara daca nu semnez document pentru stat strain.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dat afara daca nu semnez document pentru stat strain.

Lucrez la o companie care are un proiect cu un stat strain. Reprezentantii statului strain cer ca eu sa semnez un document in care spune ca mi s-a spus ca eu intru sub incidenta penala a statului respectiv din cauza proiectului in care se precizeaza doar numerele articolelor din codul penal al tarii.

Din ce stiu, oamenii care lucreaza la stat/pentru stat lucreaza dupa niste metodologii si protocoale, nu direct dupa lege. Nu s-au dat nici un fel de metodologii sau protocoale pe acest proiect, ci doar suntem pusi sa semnam ca persoane fizice aceste documente, fara sa se mentioneze in vre-un fel compania sau proiectul.

Angajatorul mi-a "sugerat" intr-un mod insistent ca daca nu semnez cat mai repede posibil, ca o sa fiu data afara, cu foarte multe manipulari de genul ca e urgent, ca nu implica nimic pentru mine, etc.

Angajatorul a refuzat sa ma puna pe un alt proiect.

1. Este legal sa fiu fortat sa semnez un document de genul acesta de catre angajator?
2. Este normal sa primesc doar articolele din codul penal al tarii straine, fara metodologii sau protocoale de cum sa imi fac treaba pentru a nu incalca legea?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:55, 18 Iulie 2025
Nu cred ca aveti cum sa intrati sub incidenta legii penale a statului respectiv,

art. 8 C.pen - Teritorialitatea legii penale
(1) Legea penală română se aplică infracțiunilor săvârșite pe teritoriul României.
(2) Prin teritoriul României se înțelege întinderea de pământ, marea teritorială și apele cu solul, subsolul și spațiul aerian, cuprinse între frontierele de stat.
(3) Prin infracțiune săvârșită pe teritoriul României se înțelege orice infracțiune comisă pe teritoriul arătat în alin. (2) sau pe o navă sub pavilion românesc ori pe o aeronavă înmatriculată în România.
(4) Infracțiunea se consideră săvârșită pe teritoriul României și atunci când pe acest teritoriu ori pe o navă sub pavilion românesc sau pe o aeronavă înmatriculată în România s-a efectuat un act de executare, de instigare sau de complicitate ori s-a produs, chiar în parte, rezultatul infracțiunii.
Conform legilor statului respectiv, in cazul in care lucrez cu datele statului, chiar dacă nu sunt eu fizic teritoriul lor, se poate. Este vorba de lucru remote.

Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Probabil ca da, atat timp cat nu se cunoaste tara si legislatia din tara respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce legi te supui in avion dupa ce s-a inchis usa inainte de ... petrunica petrunica La ce legi te supui in avion dupa ce s-a inchis usa inainte de decolare? In urma cu vreo 10 ani am zburat cu Lufthansa din America in Germania si am auzit un ... (vezi toată discuția)
Aplicarea legii penale ContSters371700 ContSters371700 Buna! Ma poate ajuta si pe mine cineva cu aceasta speta? O persoană având cetăţenie ucraineană comite o infracţiune de omor, pe când se afla la ... (vezi toată discuția)
Plangere penala katai82 katai82 Buna ziua, Unde trebuie depusa o plangere penala pentru loviri si alte violente? Multumesc! (vezi toată discuția)