avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Activitate Silviu Constantin

Activitate Silviu Constantin

Bună ziua,
Având în vedere că sunteți proprietarul spațiului respectiv, consider că puteți dobândi un drept de servitute de trecere asupra fondului aservit (în acest caz terenul din domeniul public) în temeiul dispozițiilor art. 755 și următoarele din Codul civil.
Legea permite constituirea servituților asupra bunurilor din domeniul public, cu mențiunea că acestea sunt valabile numai în măsura în care sunt compatibile cu uzul sau interesul public căruia îi sunt destinate bunurile afectate.
În cazul dvs., dat fiind faptul că servitutea s-ar materializa prin dobândirea accesului prin poarta respectivă, trebuie să se considere că servitutea este compatibilă cu uzul sau interesul public, care nu este afectat în nici un fel.
Sub rezerva informațiilor suplimentare, consider că o astfel de acțiune are șanse de câștig.
Vă sfătuiesc să apelați la serviciile unui avocat.
Mulțumesc,
Av. Silviu Constantin
Bună ziua,
Răspunsul la întrebarea dumneavoastră depinde foarte mult de clauzele contractuale agreate.
Ați achitat vreun avans la semnarea contractului? Dacă da, ce prevede contractul cu privire la acesta?
Având în vedere contextul socio-politic de la acel moment (restricții impuse la nivel de industrie pentru evitarea răspândirii Sars-Cov-2) consider că au devenit incidente prevederile contractuale și legale privitoare la ”forța majoră” și respectiv, la ”imposibilitatea executării obligației”. Astfel, se impune analiza contractului și cu privire la aceste aspecte.
Pentru a vă răspunde totuși la întrebare, sub rezerva unei analize aprofundate a contractului, este posibil să puteți obține rezoluțiunea contractului pentru imposibilitatea executării obligației conf. art. 1557 Cod civil.
De asemenea, dacă ați achitat un avans formației, consider că și acesta poate fi recuperat în temeiul art. 1345 și următoarele Cod civil.
Având în vedere că există un contract semnat între dvs. și formație vă sugerez să apelați la serviciile unui avocat pentru a evita orice potențiale riscuri.
Mulțumesc,
Av. Silviu Constantin
Răspuns la discuția Agentie imobiliara
Buna ziua,
Sfatul meu este sa nu cedati presiunilor agentului imobiliar.
Conform legii din Romania reclamantul are sarcina probei, iar din spusele dumneavoastra mi se pare greu de crezut ca aceasta poate face dovada faptului ca aparamentul a fost achizitionat prin intermediul dumneaei. Faptul ca apartamentul a fost achizitionat de tatal dumneavoastra, care nu a fost parte in contractul incheiat cu agentia, precum si faptul ca la data vizitei celor 3 apartamente blocul in care se afla apartamentul achizitionat era inca in constructie fac extrem de dificil procesul pentru reclamanta.
Buna ziua,
In Romania, drepturile de autor sunt guvernate de Legea nr. 8/1996, republicata.
Conform art. 3 alin. (1) din aceasta lege, "este autor persoana fizică sau persoanele fizice care au creat opera."
Mai mult, conform art. 7 lit g) din aceasta lege "Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creație intelectuală în domeniul literar, artistic sau științific, oricare ar fi modalitatea de creație, modul sau forma de exprimare și independent de valoarea și destinația lor, cum sunt: g) operele de artă grafică sau plastică, cum ar fi: operele de sculptură, pictură, gravură, litografie, artă monumentală, scenografie, tapiserie, ceramică, plastica sticlei și a metalului, desene, design, precum și alte opere de artă aplicată produselor destinate unei utilizări practice;"
Asadar, dat fiind faptul ca, pe de o parte, respectivele postere, bannere si imagini pot fi considerate opere originale de creatie intelectuala in acceptiunea art. 7 lit. g), beneficiind astfel de protectia conferita de lege, iar graficianul care le va concepe poate fi considerat autor al operei grafice, in acceptiunea art. 3 alin. (1), apreciez ca puteti incheia un contract de cesiune a drepturilor de autor pentru aceste materiale de design grafic.