avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Activitate pain

Activitate pain



Ioana Stoica a scris:

Bunurile dobandite inainte de casatoriei sunt proprii.

In ceea ce priveste bunurile dobandite de la data casatoriei, sub regimul comunitatii legale, de regula, acestea sunt comune, si sunt supuse impartelii.

Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre cei doi coproprietari (soti) nu are indivualizate o cota -parte ideala, abstracta, matematica, din dreptul de proprietate.

Aceasta cota va fi individualizata prin partaj, care poate imbraca forma partajului conventional sau judiciar.


In cazul proprietatii comune devalmase, functioneaza o prezumtie de contributie egala, in ceea ce priveste bunurile dobandite de soti.

Prezumtia sus amintita nu este una iregragrabila, ci poate fi combatuta prin orice proba contrara.





Din ce înțeleg de la colegii dvs. in regimul comunității, după căsătorie, moștenirile sunt totuși excluse(fiind bun propriu, in ciuda faptului ca suntem căsătoriți), corect?
Multumesc.
Revin cu o intrebare, tot pe tema aceasta, considerand raspunsurile de pana acum, cum se modifica ele in ipoteza in care trec 5 ani de casatorie? Am citit cate ceva pe internet despre "5 ani de casatorie si sotul/sotia are dreptul la proprietatile celuilalt".
Buna ziua,

Multumesc de raspuns.

Iar daca tot ati adus vorba de deces, imi puteti spune va rog ce se intampla in cazul unei mosteniri?
Sa spunem ca ne casatorim si (dupa casatorie) eu mostenesc (din partea parintilor) un apartament, cum se considera acest caz la partaj?
"Nu" ce anume?

"Nu va avea partenerul/a dreptul la acel bun in timpul si dupa divort"?

Ca am pus cam doua intrebari (complementare) intr-una si nu mi-e clar la care ati raspuns.
Buna ziua,

Daca achizitionez un bun inainte de casatorie (exemplu: un apartament), ma casatoresc iar apoi divortez, va avea partenerul/a dreptul la acel bun in timpul si dupa divort sau se pun la socoteala doar bunurile dovedite in timpul casatoriei?