avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Activitate sorinion61

Activitate sorinion61

Cumparare imobil - proiect de gaze si documentatie tehnica instalatie gaze lipsa.

Buna ziua,

Daca am cumparat un imobil, iar vanzatorul nu mi-a predat proiectul de gaze si documentatia tehnica a instalatiei de gaze acum nu pot face revizia centralei sau a instalatiei de gaze fara aceasta documentatie.

Vanzatorul spune ca nu mai are aceste documente si refuza sa plateasca pentru refacerea lor.

Am vreun temei juridic prin care il pot obliga prin instanta sa predea documentele sau sa plateasca refacerea lor?

Multumesc
Revin cu o precizare pentru a fi mai clar: ma refer la anularea contractului in sensul ca promitentul vanzator sa imi restituie avansul platit chiar daca nu mai cumpar locuinta..
Buna ziua,

Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului.

Cand am semnat nu era pandemie coronavirus. Acum din cauza pandemiei, nu mai doresc sa cumpar locuinta respectiva in aceasta perioada..

Am citit in codul civil: Potrivit art. 1351 alin. (1), „Dacă legea nu prevede altfel sau părţile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţă majoră sau de caz fortuit.”

Ce este forța majoră?
Potrivit art. 1351 alin. (2), „Forţa majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil.” În general, forța majoră se referă la evenimente care nu au nicio legătură cu fapta omului și care nu pot fi prevăzute: calamități naturale (cutremure, tsunami-uri, apocalipsa zombie), epidemii (de exemplu coronavirus) etc. Furtunile, căderile de zăpadă și, în general, evenimentele naturale care pot fi prevăzute nu reprezintă forță majoră, ci caz fortuit.

De asemenea, potrivit Codului Civil, dacă, potrivit legii, debitorul este exonerat de răspundere contractuală pentru un caz fortuit, el este, de asemenea, exonerat şi în caz de forţă majoră.

Daca doresc sa anulez antecontractul invocand forta majora, cum ar trebui efectiv sa procedes si ce sanse de castig am in conditiile pandemiei din prezent.

Multumesc!