avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus

Buna ziua,

Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului.

Cand am semnat nu era pandemie coronavirus. Acum din cauza pandemiei, nu mai doresc sa cumpar locuinta respectiva in aceasta perioada..

Am citit in codul civil: Potrivit art. 1351 alin. (1), „Dacă legea nu prevede altfel sau părţile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţă majoră sau de caz fortuit.”

Ce este forța majoră?
Potrivit art. 1351 alin. (2), „Forţa majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil.” În general, forța majoră se referă la evenimente care nu au nicio legătură cu fapta omului și care nu pot fi prevăzute: calamități naturale (cutremure, tsunami-uri, apocalipsa zombie), epidemii (de exemplu coronavirus) etc. Furtunile, căderile de zăpadă și, în general, evenimentele naturale care pot fi prevăzute nu reprezintă forță majoră, ci caz fortuit.

De asemenea, potrivit Codului Civil, dacă, potrivit legii, debitorul este exonerat de răspundere contractuală pentru un caz fortuit, el este, de asemenea, exonerat şi în caz de forţă majoră.

Daca doresc sa anulez antecontractul invocand forta majora, cum ar trebui efectiv sa procedes si ce sanse de castig am in conditiile pandemiei din prezent.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 18:48, 1 Mai 2020
Revin cu o precizare pentru a fi mai clar: ma refer la anularea contractului in sensul ca promitentul vanzator sa imi restituie avansul platit chiar daca nu mai cumpar locuinta..
Ultima modificare: Duminică, 22 Martie 2020
sorinion61, utilizator
Potrivit Codului Civil, [ante]contractul valabil incheiat este legea partilor.

Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părților ori din cauze autorizate de lege.

Clauza de forta majora si clauzele privind modalitatile si conditiile de denuntare (incetare) unilaterala a [ante]contractului se aplica.

Conform legii, un eveniment exterior nu poate justifica o imposibilitate fortuita de executare daca priveste bunuri de gen, precum obligatia de a plati o suma de bani.
Forța majoră și cazul fortuit nu se pot invoca cu privire la obligația de a preda bunuri de gen (de ex. cereale, alimente, bani).
Astfel, conform art. 1.634 (6) Cod Civil, "Dacă obligația are ca obiect bunuri de gen, debitorul nu poate invoca imposibilitatea fortuită de executare".

Atunci când o clauză contractuala de forță majoră este prevăzută în sens mai general – fără să includă epidemiile sau pandemiile, atunci răspândirea epidemiei sau pandemiei nu poate fi considerată ca un eveniment de forță majoră.

O clauză de forță majoră insuficient definită, care se referă numai la evenimente naturale, intemperii, catastrofe etc. sau doar menționează forță majoră fara sa o defineasca si fara sa exonereze expres de raspundere partea afectata, ar putea fi considerată ca insuficientă pentru a putea exonera de răspundere.

De asemenea, faptul că o clauză de forță majoră acoperă explicit și situația apariției unor epidemii sau pandemii, cum este și cazul coronavirusului nu este suficient de unul singur.

Persoana care invoca imposibilitatea de executare din cauza de forta majora trebuie să demonstreze că nu poate îndeplini contractul din cauza circumstanțelor dincolo de controlul său.
De asemenea, trebuie să demonstreze că nu au putut fi făcute demersuri rezonabile pentru a evita sau a atenua evenimentul sau consecințele acestuia.


In cazul in care:

-clauza de forta majora este generala si nu defineste cazul dv. drept caz de forta majora;
-[ante]contractul nu stabileste expres exonerarea dv. de raspundere pentru cazul pe care il invocati;
-[ante]contractul nu prevede expres dreptul dv. de a denunta unilateral contractul fara suportarea de daune, penalitati, pierderea avansului etc. pentru cazul pe care il invocati
-persoana care invoca imposibilitatea de executare din cauza de forta majora nu poate sa demonstreze că nu poate îndeplini contractul din cauza circumstanțelor dincolo de controlul său si nu poate să demonstreze că nu au putut fi făcute demersuri rezonabile pentru a evita sau a atenua evenimentul sau consecințele acestuia-

[Ante]contractul se aplica, drepturile si obligatiile prevazute de [ante]contract trebuie respectate, iar in in cazul in care doriti sa va exercitati dreptul de a inceta [ante]contractul (denunta unilateral), va veti putea exercita acest drept in conditiile stabilite in [ante]contract.

Important, jurisprudenta instantelor de judecata a adoptat o interpretare restrictiva in calificarea cauzelor de forta majora.
De exemplu, s-a stabilit ca nu reprezinta cauze de forta majora: grevele, atunci cand erau previzibile, neprimirea la timp a fondurilor bugetare repartizate de primarie, blocajul financiar (nefiind o imprejurare de fapt imprevizibila si de neinlaturat, care pune debitorul in imposibilitate absoluta de a-si indeplini obligatiile asumate), lipsa disponibilitatilor financiare, conditiile atmosferice constand in temperaturi scazute sau seceta prelungita (intrucat puteau fi prevazute), pieirea bunului obiect al unui contract de leasing (intrucat obligatia debitorului era de a plati o suma de bani, iar sumele de bani, ca bunuri de gen, nu pier prin caz fortuit sau de forta majora).

Va recomand sa apelati la ajutor de specialitate pentru analiza [ante]contractului si a cazului.
Va rog sa apelati pentru lamuriri si sprijin.
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2020
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract auto vsgabriel vsgabriel Buna ziua as dorii sa stiu daca se poate anula un contract auto in conditiile actuale? Mai pe larg in luna Decembrie 2019 am fost la un dealer auto pentru a-mi ... (vezi toată discuția)
Exista obligatia de restituire a avansului in acest caz? George Pricop George Pricop Buna ziua, imi cer scuze probabil s-a mai discutat acest subiect dar cred ca mai mult din punctul de vedere al beneficiarilor. In cazul de fata, eu sunt ... (vezi toată discuția)
Rezervare anulata - neplată din cauza pierderii cardului și actelor, risc solicitare despăgubire Der Arzt Der Arzt Am facut o rezervare pe booking.com pt.un hotel in Grecia.La o sapt.dupa, mi s-a furat cardul,motiv pt.care l-am invalidat.Am uitat de rezervarea facuta odata ... (vezi toată discuția)