avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Activitate Dana Sgu86

Activitate Dana Sgu86

Răspuns la discuția Vreau sa primesc pensia pe card
De 2 ori mi au trimis că vor extras de cont emis pe numele meu în calitate de tutore...de aia am zis sa întreb. Va mulțumesc pentru răspuns

Cornel Vasile a scris:

Plata pensiei se va face prin mandat postal sau in contul persoanei respective.

Hristos a Înviat!
Ce se întâmplă dacă nu mai dau darea de seamă deloc ,nici nu mai merg pe la DGASPC și pe la Poliție sa semnez în calitate de tutore?
Voi fi decăzută din titlul de tutore sau vine amendă? Mulțumesc.
Bună ziua
Din câte am înțeles de la doamna asistent social unde este integrată sora mea,bolnavă de oligofrenie,a cărei tutore sunt din 2018,pensiile vor fi virate pe card. Poate deschide doamna cont la bancă pe numele surorii mele sau trebuie sa fac eu cont , în calitate de tutore?
Vă mulțumesc
Mulțumesc

POPA GHEORGHE a scris:

Intrebati la baroul de avocati din Bacau.

Bună ziua.Vreun cabinet de avocatură pro bono în Bacău există? Va mulțumesc
Răspuns la discuția Renuntare tutela
Pot sa nu îmi mai îndeplinesc sarcinile deloc,cu darea de seamă,înțeleg că este o amendă,care reprezintă minimul pe economie,care trebuie plătită de 3 ori in 21 de zile,după care tutorele este decăzut și înlocuit....dar nu am de unde sa scot atâția bani.

Adrian ALBU a scris:

Un tutore poate solicita încetarea tutelei, dar nu poate renunța pur și simplu, fără aprobarea instanței și fără ca autoritatea tutelară să fi identificat o altă persoană sau soluție legală pentru protecția persoanei puse sub tutelă.
Codul civil prevede că tutela nu este o obligație voluntară nelimitată – tutorele poate cere revocarea (încetarea calității) pentru motive întemeiate (boală, vârstă înaintată, schimbare de domiciliu, conflicte de interese etc.).


Răspuns la discuția Renuntare tutela
Eu nu aș renunța,daca nu ar fi riscul sa vină la mine,din cauză că are adresa la mine. Eu am o fetiță de 9 ani,nu vreau sa o distrugă psihic,nu poate fi integrată în familie. A stat la mine 4 luni ,in 2018,înainte să fie dusă la centru,și nu vreau sa îmi mai amintesc prin ce am trecut... ăsta e singurul motiv pt care vreau sa renunț de tot. Am înțeles că ,cei care au aparținători,nu vor mai sta mult la centre...eu trebuie sa iau măsuri din timp

Adrian ALBU a scris:

Un tutore poate solicita încetarea tutelei, dar nu poate renunța pur și simplu, fără aprobarea instanței și fără ca autoritatea tutelară să fi identificat o altă persoană sau soluție legală pentru protecția persoanei puse sub tutelă.
Codul civil prevede că tutela nu este o obligație voluntară nelimitată – tutorele poate cere revocarea (încetarea calității) pentru motive întemeiate (boală, vârstă înaintată, schimbare de domiciliu, conflicte de interese etc.).


Sora mea nu are decât pensia ,pe care o primește la centrul unde este,din 2018. De acolo i se reține taxa că stă în acel centru. Nu are alte bunuri sau averi. La început așa duceam,o dată la 2-3 ani,însă domnul de la Registratură a strâmbat din nas..banuiesc că e prea mult de treabă sa introducă toate datele din Darea de Seamă pe 3 ani.

AV. GABRIELA GERBER a scris:

In orice tip de tutela exista o instanta de tutela a carei sarcina principala este aceea de a controla in mod constant modul in care se exercita tutela, cu aspecte implicite ce vieaza atributiile privind siguranta, educatia, bunastarea minorului si gestionarea bunurilor acestuia.

N aveti ce cauta la autoritatea tutelara cd legea spune clar ca se face in fata instantei de tutela- art.152C civ.

Astfel ca, tutorele are obligatia de a prezenta instantei de tutela o dare de seama anuala, in care sa explice modul in care a avut grija de minor si in ce mod a administrat bunurile minorului. La finalul fiecarui an calendaristic, in decurs de maximul 30 de zile, tutorele va prezenta aceasta dare de seama instantei de tutela. Ca exceptii, in conditiile in care averea minorului nu este de mare insemnatate, atunci darea de seama privind bunurile se poate prezenta la intervale mai lungi de timp, fara sa se depaseasca termenul legal de 3 ani. Darea de seama anuala nu este exclusiva si se poate ca instanta de tutela, atunci cand crede de cuviinta poate sa solicite pe parcursul anului dare de seama privind diferite aspecte ce tin de ingrijirea, cresterea minorului si administrarea bunurilor acestuia.

“Instanta de tutela va verifica socotelile privitoare la veniturile minorului si la cheltuielile facute cu intretinerea acestuia si cu administrarea bunurilor sale si, daca sunt corect intocmite si corespund realitatii, va da descarcare tutorelui”, art. 153, Codul Civil.

Prin urmare faceti o cerere la instanta care a emis decizia, anexati bonuri ce mai aveti in realizarea sarcinilor tutelei si asta e tot.

Aveti aici un model [ link extern ]

Nu gestionez eu banii surorii mele,ea este Intr un centru special, asistenta sociala de acolo ii gestionează,însă mă înștiințează și pe mine pe ce ii cheltuie ,când are nevoie sora mea. A fost cu acordul meu sa gestioneze dansa banii,pensia ei venind tot acolo

justix a scris:

Darea de seamă anuală este o obligație prevăzută de Codul civil pentru tutore, însă neîndeplinirea acestei obligații nu se sancționează în niciun fel. Rostul ei este ca instanța să verifice cum gestionați banii și celelalte bunuri ale celui pus sub tutelă. Numai în cazul în care i-ați pricinuit pagube celui pus sub tutelă, veți puteți fi răspunzător din punct de vedere civil, adică să acoperiți pagubele produse. În concluzie, nu se întâmplă nimic dacă nu depuneți această dare de seamă anuală. Dacă instanța care a stabilit tutela consideră necesar, vi se va solicita expres.

Așa citisem pe aici și am crezut că fără un avocat nu ai șanse de reușită. Mulțumesc! Când duc darea de seamă pe 2024,o sa duc și cererea de renunțare la tutelă.

Dapix a scris:

Dar nu va spus nimeni că vă trebuie avocat la un asemenea proces de schimbare a tutorelui.
Apelarea la un avocat este opțională.