Am fost angajata din 1984. Am lucrat in paralel la stat iar la privat pe proiecte europene (din 1991 pana in 2020 am avut 3 joburi in paralel). Chiar si asa cum spuneti dumneavoastra, totusi, avand in vedere mai ales contributiile din salariile obtinute in privat, si tot nu-mi iese la socoteala.
Multumesc pentru raspuns
Am studii universitare si peste 43 ani vechime. Inseamna ca, luand in calcul valoarea pensiei pe care o primesc, am contribuit cu doar 100 lei pe an (asta in cazul fericit in care statul mi-ar inapoia integral suma cotizata). Problema statului este ca, conform actelor, contributia mea anuala la fondul de pensii a fost mult mai mare. Unde sunt restul de bani???
Astept de la dumneavoastra sa-m spuneti UNDE (Legea nr, vapitol. nr, aliniat,litera, aparuta in MO nr. din...etc.) scrie ca poate fi impozitata. In Constitutie nu scrie explicit ca poate fi impozitata. Poate ca politicienii se folosesc de ambiguitatea legii, atunci si noi o putem face.
Imi cer scuze, dar pensia este un drept castigat, este o proprietate privata incredintata temporar statului pentru a fi administrata si nu furata sau diminuata prin decizii politice. Sumele cu care s-a cotizat trebuie sa se intoarca (in intregime) la cel care a cotizat. Fondul de pensii este fond intangibil (trebuie investit in beneficiul celor care cotizeaza, iar din dobanzi se poate extrage comisionul de administrare a fondului, dar nu furat integral de smecheri). In cuantum diferentiat, cu anumite deduceri (nu otova, la gramada) este normal sa se plateasca CASS si de catre pensionari.
O femeie care a implinit varsta de 65 de isi poate contunua activitatea la aceeasi institutie in baza unui nou CIM, dar in conformitate cu dispozitiile carei Legi: 93/2019, art. 56 din Codul muncii, alin. (4), sau Articolul 46 din Legea 360/29.11.2023Legea ? pentru Legea 360 nu exista explicit modalitati de aplicare.
Va multumesc mult.
In data de 7 ianuarie 2024, la implinirea varstei de 65 de ani, imi inceteaza contractul de munca pe termen limitat (conform legii 93/2019, art IV, lit. c, alin.1 al articolului 56). As dori sa stiu daca mai am dreptul sa mai lucrez, cu acordul anual al angajatorului, si dupa aceasta varsta.
Va multumesc.