Multumesc pentru raspuns ! Legea nr 287/2009 art 1777-1835 nu reglementeaza exact o perioada in care tu poti face contract cu cineva nici maxim nici minim ....
Eu ma promovez ca gazda nu regim hotelier e ok ?
Inca odata multumesc pentru raspuns
Închiriere ocazională apartament – câte nopți pe lună fără regim hotelier?
Protecție legală pentru rezervări pe termen scurt fără certificat turistic
Bună ziua,
Am o garsonieră pe care doresc să o închiriez legal pe platforme (Booking/OLX/Airbnb). Nu reușesc să obțin acordul vecinilor/asociației pentru clasificare/aviz, dar vreau să procedez 100% legal.
Situația actuală:
Proprietar al garsonierei; act de proprietate OK.
Am dotări ISU minimale (stingător, detector de fum) și plan de evacuare.
Vreau să declar toate veniturile la ANAF (voi înregistra totul).
Nu am certificat de clasificare turistică MEAT și nu pot obține acordul vecinilor.
Întrebări :
1. Cum pot închiria legal în această situație — ce pași concreţi trebuie făcut (contracte, evidență, PFA vs. persoană fizică, facturi/chitanţe etc.)?
2. Pot încheia contracte pentru fiecare şedere (inclusiv 1 noapte) și sunt acestea suficiente ca probă legală în fața Poliției/Primăriei? Ce elemente trebuie neapărat în contract?
3. Există un număr maxim de nopți / rezervări pe lună acceptat practic ca „ocazional”, după care autoritățile consideră activitate frecventă/regim hotelier? Dacă da, care este — orientativ — acest prag (nopți și/sau rezervări)?
4. Dacă în partea practică se depăşeşte acel prag (de ex. ~20 nopți/lună sau apartamentul e ocupat aproape tot timpul), ce obligații apar (PFA/SRL, certificat MEAT, acord asociație/vecini, norme ISU suplimentare)?
5. Care sunt riscurile și sancțiunile dacă declar venitul corect la ANAF, am contracte pentru fiecare şedere, dar ocuparea e frecventă şi nu am certificat? (Amenzi, obligații retroactive etc.)
6. Dacă vecinii refuză semnarea, există căi legale pentru a obține totuși clasificarea (mediere, hotărâre AGA a asociației etc.) sau alternative legale recomandate?
7. Îmi puteți recomanda model de contract/închiriere pe noapte sau ce clauze trebuie obligatoriu incluse pentru a fi corect din punct de vedere juridic?
Scopul meu: să funcționez strict în legalitate (ANAF / Poliție / Primărie / ISU) — sunt dispus să înregistrez PFA sau SRL dacă este necesar, dar vreau să cunosc exact pragurile și pașii.
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri clare și eventual referințe la acte normative sau practici administrative folosite .