avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Închiriere ocazională apartament – câte nopți pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Închiriere ocazională apartament – câte nopți pe lună ...

Închiriere ocazională apartament – câte nopți pe lună fără regim hotelier?
Protecție legală pentru rezervări pe termen scurt fără certificat turistic
Bună ziua,

Am o garsonieră pe care doresc să o închiriez legal pe platforme (Booking/OLX/Airbnb). Nu reușesc să obțin acordul vecinilor/asociației pentru clasificare/aviz, dar vreau să procedez 100% legal.

Situația actuală:

Proprietar al garsonierei; act de proprietate OK.

Am dotări ISU minimale (stingător, detector de fum) și plan de evacuare.

Vreau să declar toate veniturile la ANAF (voi înregistra totul).

Nu am certificat de clasificare turistică MEAT și nu pot obține acordul vecinilor.
Întrebări :

1. Cum pot închiria legal în această situație — ce pași concreţi trebuie făcut (contracte, evidență, PFA vs. persoană fizică, facturi/chitanţe etc.)?

2. Pot încheia contracte pentru fiecare şedere (inclusiv 1 noapte) și sunt acestea suficiente ca probă legală în fața Poliției/Primăriei? Ce elemente trebuie neapărat în contract?

3. Există un număr maxim de nopți / rezervări pe lună acceptat practic ca „ocazional”, după care autoritățile consideră activitate frecventă/regim hotelier? Dacă da, care este — orientativ — acest prag (nopți și/sau rezervări)?

4. Dacă în partea practică se depăşeşte acel prag (de ex. ~20 nopți/lună sau apartamentul e ocupat aproape tot timpul), ce obligații apar (PFA/SRL, certificat MEAT, acord asociație/vecini, norme ISU suplimentare)?

5. Care sunt riscurile și sancțiunile dacă declar venitul corect la ANAF, am contracte pentru fiecare şedere, dar ocuparea e frecventă şi nu am certificat? (Amenzi, obligații retroactive etc.)

6. Dacă vecinii refuză semnarea, există căi legale pentru a obține totuși clasificarea (mediere, hotărâre AGA a asociației etc.) sau alternative legale recomandate?

7. Îmi puteți recomanda model de contract/închiriere pe noapte sau ce clauze trebuie obligatoriu incluse pentru a fi corect din punct de vedere juridic?

Scopul meu: să funcționez strict în legalitate (ANAF / Poliție / Primărie / ISU) — sunt dispus să înregistrez PFA sau SRL dacă este necesar, dar vreau să cunosc exact pragurile și pașii.

Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri clare și eventual referințe la acte normative sau practici administrative folosite .

Alte discuții în legătură

Inchiriere în regim turistic/hotelier fără acordul vecinilor dan_ph dan_ph Bună seara, adresez aici o intrebare, legat de inchirierea in regim turistic/hotelier, respectiv Ordinul de ministru din 01.03.22; conform acestuia, inteleg ... (vezi toată discuția)
Câte zile minimum îmi pot închiria apartamentul fără acordul ... Divergent2 Divergent2 Câte zile MINIMUM îmi pot închiria apartamentul fără acordul vecinilor sus/jos și asociatiei. Merci. (vezi toată discuția)
regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)