Filtrează articole după
Explicăm Legislația

Activitate shauna

Va multumesc din suflet!
Nu e vorba de teritoriul USA. Compania mama e in USA, dar au angajat customer reprezentatives in Romania printr-o alta firma romaneasca. Acum vor sa schimbe firma angajatoare din Romania si obliga angajatii sa isi dea demisia. Angajatii sant Romani si sant angajati cu carte de munca
Bună ziua,

Vă rog să mă ajutați cu o opinie juridică privind o situație de dreptul muncii.

Fratele meu lucrează pentru o firma din USA ca si customer reprezentrative dar printr-o companie romaneasca. Recent, angajaților li s-a comunicat că activitatea va fi preluată de o altă firmă din România si toti angajatii trebuie sa isi dea demisia de la prima firma ca sa poata fi angajati la cealalta.

În loc să se aplice procedura de transfer de activitate, angajaților li s-a cerut să semneze demisia pe 8 decembrie 2025, dar avand data incetarii contractului de munca 31 ianuarie, urmând ca pe 1 februarie să fie angajați de firma cealalta si sa semneze noile contracte de munca. Nu există nici o ofertă scrisă de angajare din partea noii firme.

Întrebările mele sunt:

1. Este legal ca angajatorul să solicite demisia angajaților în locul unui transfer de activitate conform art. 173–174 Codul Muncii?
2. Există riscul ca angajații să rămână fără loc de muncă dacă semnează demisia și noua firmă nu îi mai angajează?
3. Ce pași recomandați pentru protejarea drepturilor angajaților în această situație?

Vă mulțumesc anticipat pentru ajutor.