Vă rog să mă ajutați cu o opinie juridică privind o situație de dreptul muncii.
Fratele meu lucrează pentru o firma din USA ca si customer reprezentrative dar printr-o companie romaneasca. Recent, angajaților li s-a comunicat că activitatea va fi preluată de o altă firmă din România si toti angajatii trebuie sa isi dea demisia de la prima firma ca sa poata fi angajati la cealalta.
În loc să se aplice procedura de transfer de activitate, angajaților li s-a cerut să semneze demisia pe 8 decembrie 2025, dar avand data incetarii contractului de munca 31 ianuarie, urmând ca pe 1 februarie să fie angajați de firma cealalta si sa semneze noile contracte de munca. Nu există nici o ofertă scrisă de angajare din partea noii firme.
Întrebările mele sunt:
1. Este legal ca angajatorul să solicite demisia angajaților în locul unui transfer de activitate conform art. 173–174 Codul Muncii?
2. Există riscul ca angajații să rămână fără loc de muncă dacă semnează demisia și noua firmă nu îi mai angajează?
3. Ce pași recomandați pentru protejarea drepturilor angajaților în această situație?
Nu e vorba de teritoriul USA. Compania mama e in USA, dar au angajat customer reprezentatives in Romania printr-o alta firma romaneasca. Acum vor sa schimbe firma angajatoare din Romania si obliga angajatii sa isi dea demisia. Angajatii sant Romani si sant angajati cu carte de munca
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii
2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
3. Da, există riscul ca angajații să rămână fără loc de muncă dacă semnează demisia și noua firmă sa nu-i mai angajeze.
4. Drepturile și obligațiile cedentului, care decurg din contractele individuale de muncă și din contractul colectiv de muncă aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
In speta, nu este nevoie de demisie si de incheierea unui nou c.i.m.
Incetare cim
dany2005
Va explic pe scurt dintr-o unitate cu personalitate juridica care avea o structura arondata de curand s-au facut doua unitati cu personalitate juridica, urmand ... (vezi toată discuția)
Transfer
batranuslab
am un transfer aprobat in cadrul aceleiasi companii doar ca vreau sa ma mut in alta localitate.compania are filiala si in loc respectiva.transferul e aprobat ... (vezi toată discuția)