avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Activitate neaflo

Activitate neaflo

Va multumesc tuturor pentru raspuns. M-am mai luminat acum :) si intr-adevar va trebui sa discut si cu un consultant in finantari nerambursabile.
maccount,

Va multumesc pentru raspuns. Ma intereseaza numai din punct de vedere al legii 346/2004 - doar incadrarea societatii din punct de vedere economic. Si intr-adevar ma intereseaza pentru accesarea fondurilor UE. Poate ca ar fi trebuit sa precizez asta de la inceput si atunci totul era mai clar. Atasez aici si textul extras din ghidul solicitantului referitor la conditiile de baza pe care trebuie sa le indeplineasca societatea.

a) Solicitantul este microîntreprindere, întreprindere mică sau mijlocie, definită astfel de Legea nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare (Anexele 2 şi 3);
b) Sunt înregistrate la Registrul Comerţului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată în Monitorul Oficial al României nr. 1066 din data de 17 noiembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare;

Deci nu ma intereseaza absolut deloc clasificarea societatii din punct de vedere fiscal, al valorii impozitului platit pentru ca oricum societatea este la inceput, si din cate am inteles din 2010, cand sper sa pot sa aplic pentru fonduri, impozitul pe venit va dispare. Ghidurile solicitantului nu mentioneaza nimic referitor la incadrarea fiscala a societatii. Deci ma intereseaza strict clasificarea societatii din punctul de vedere al legii nr. 346/2004.

Si ca sa reamintesc problema pentru care am deschis aceasta discutie:

Am o firma care functioneaza ca micro-intreprindere, cu un 1 angajat, platitoare de impozit pe venit (3%). In februarie urmeaza sa incetez contractul de munca al acestui angajat, firma va pierde statutul de micro-intreprindere si va intra automat la impozitarea pe profit (16% din profit). Ceea ce ma intereseaza cel mai mult sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firma pentru ca in Martie 2010 sa fie considerata micro-intreprindere conform legii nr. 346/2004. Este posibil sa angajez din nou spre sfarsitul anului 2009 si firma sa fie considerata micro-intreprindere in Martie 2010, conform legii nr. 346/2004?

Va multumesc pentru timpul acordat.
>> Statutul de microintreprindere odata pierdut, nu mai poate reveni.
De unde rezulta acest lucru? Definitia intreprinderii de mai sus nu specifica absolut nimic referitor la asta. Sau este specificat de alte paragrafe?

De fapt statutul companiei dicteaza modalitatea de impozitare sau invers? Nefiind de specialitate, mi se pare logic ca statutul companiei sa dicteze criteriul de impozitare, de unde ar rezulta ca nu ar exista o restrictie pentru o firma sa-si recapete statutul de micro-intreprindere.

pana acum am primit un raspuns afirmativ si un negativ ... apreciez in continuare orice alte lamuriri ...

va multumesc!
Va multumesc pentru raspuns. Doar ca sa fiu sigur ca am inteles exact: Pentru o firma care pierde statutul de micro-intreprindere in 2009 este suficient sa indeplineasca conditiile de mai sus la 31.12.2009 (pt. indeplinirea punctului a - sa aiba un angajat incepand cu noiembrie sau decembrie 2009) pentru ca firma sa fie considerata micro-intreprindere in 2010. Nu va ma mai putea reveni la impozitul pe venit de 3%, dar va fi considerata micro-intreprindere, platitioare de impozit pe profit (16%). Este corect?
As vrea sa-mi lamuresc o problema legata de renuntarea si revenirea dupa o perioada la statutul de micro-intreprindere. Odata ce statutul de micro-intreprindere este pierdut, este posibil sa se revina la el? Care sunt conditiile in care se poate reveni la acest statut? Mentionez ca nu ma intereseaza forma de impozitare, ci doar statutul de micro-intreprindere.

Am o firma care functioneaza ca micro-intreprindere, cu un 1 angajat, platitoare de impozit pe venit (3%). din cate am inteles dupa incetarea contractului de munca a acestui angajat firma va pierde statutul de micro-intreprindere si va intra automat la impozitarea pe profit (16% din profit). Am inteles ca firma nu mai poate reveni niciodata la impozitarea pe venit de 3%. Dar firma mai poate reveni la statutul de micro-intreprindere, evident platitoare de impozit pe profit (16%)?

Ceea ce ma intereseaza cel mai mult sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firma pentru ca in Martie 2010 sa fie considerata micro-intreprindere, indiferent de forma de impozitare? Stiti vreun link unde sa citesc despre modul de calcul al numarului de salariati al unei firme?