avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Activitate badsector

Activitate badsector

Anul trecut in Septembrie am depus o cerere la primaria Targu Mures pt eliberarea unui titlu de proprietate pe un teren aferent casei pe care il detin (conf. legii nr 87/2020). In sistemul informatic al primariei vad cererea ca si avand modul de rezolvare FAVORABIL dar in realitate nu am primit niciun raspuns in scris si au trecut deja 8 luni. Am fost la primarie, am avut discutii cu departamentul de fond funciar dar in afara de promisiuni nu am primit nimic.

In consecinta as dori sa dau in judecata primaria si/sau prefectura.

Intrebarea mea ar fi urmatoarea: In ce domeniu de activitate ar trebui sa aiba experienta avocatul ales (drept civil, drept imobiliar sau altceva)?

Si daca cumva sunteti sau cunoasteti un avocat din Targu Mures care ar fi interesat sa ma reprezinte intr-un astfel de proces atunci va rog sa nu ezitati sa-mi scrieti in privat.

Va multumesc!
Sunt proprietarul unui apartament intr-o casa cu doua apartamente. Celalalt apartament este detinut de socrii mei.

As dori sa stiu modalitatile legale (notar/topograf/cadastru) de a intra in posesia intregului pod deci deasupra ambelor apartamente, cu scopul de a-l mansarda. Singura optiune exclusa este cumpararea apartamentului socrilor.

Va multumesc pentru ajutor!
Buna ziua,

Doresc sa-mi deschid o afacere care se bazeaza pe un site de matrimoniale unde userii isi cauta parteneri pentru relatii intime. Sunt sigur ca printre altele ar fi folosit si de catre acele persoane care ofera aceste relatii contra cost sau hai sa zicem atentii mai mici sau mai mari.

Intrebarea mea in esenta ar fi daca proprietarul unui astfel de site poate fi tras la raspundere in orice forma pentru continutul acestuia?

Mentionez ca in partea de tremeni si conditii ar fi specificat ca responsabilitatea continutului profilelor cade in sarcina userului care l-a scris/editat in primul rand.

Totodata as mentiona ca in momentul lansarii siteului totul ar fi gratuit iar daca prinde ideea atunci in viitorul indepartat as introduce un tarif de baza pentru "membership" respectiv tarife optionale pentru pozitia in rezultatele cautarilor, etc.

Pana acum am citit atent Legea privind prevenirea si combaterea pornografiei Nr. 196/2003 si un astfel de site nu pare sa intre sub incinta acestei legi (eventual se aplica Art.8 punctul 1 dar punctele 2,3 si 4 nu).

Va multumesc in avans pentru orice informatii si/sau clarificari!
Multumesc mult pentru ajutor!
Sunt in urmatoarea situatie:

Acum 3.5 ani s-a nascut fiul meu iar anul trecut in August fiica mea. Sotia mea avand atat venituri salariale cat si venituri pe PFA, in cazul primului copil a beneficiat de o indemnizatia care a fost calculata tinand cont de amandoua venituri.

Anul trecut dupa ce s-a nascut al doilea copil m-am dus frumos, am depus actele fiind in acelasi sitatie la venituri (salariu + PFA). Decizia cu suma acordata nu a sosit nici pana azi (prin posta) asa ca m-am dus dupa 5 luni de asteptari sa dapun o cerere pentru decizie. In fine, cand primesc adeverinta inlocuitoare vad ca suma este mult mai mica decat ar fi trebuit sa fie asa ca ma duc acasa si imi fac temele.

Dupa o ora imi dau seama ca sistemul/formula lor de calcul este gresit(a) deoarece presupune ca veniturile realizate in anul X trebuiesc impartite la 12 luni neluand in calcul ca in cazul nostru PFA era suspendata in 8 din cele 12 luni. In cifre asta inseamna ca la un venit fictiv de 120 lei pe an pe PFA, ei adauga cate 10 lei pentru fiecare luna care cade in intervalul celor 12 luni anterioare nasterii copilului dar in cazul nostru asta ar fi trebuit sa fie 3 lei pe luna deoarece venitul de 120 lei era realizat in doar 4 luni nu 12.

In cazul celui de al 2-lea copil am sa contest suma calculata si probabil se va recalcula fara instanta deoarece pot dovedii cifrele cu decizii de impunere de la ANAF si rezolutii pentru suspendare/reluare activitate de la Registrul Comertului.

In schimb, vazand problema de mai sus mi-am dat seama ca aceasi "eroare" s-a facut si la calculuele sumei in cazul primului copil.

Intrebarea e: Se mai poate depune contestatie in cazul unui dosar de acum 3.5 ani sau ar fi trebuit "sa ma prind de smecherie" in ~15 zile dupa ce am primit decizia? #-o

Multumesc in avans!
ada20088 a scris:

nu o sa primesti banii.am patit acelasi lucru .nu am fost informata de catre cei de la cass ca mai tre platit ceva in plus desi este de datoria lor sa informeze in detaliu tot ce este de facut.mare grija cu cic ,eu am un srl si ma chinui de 5 luni sa primesc banii...nu vor sa aprobe.greu tare in romania noastra ...bafta multa


Depinde! Daca dvs ati dat nastere copilului si doar dupa aceea ati incercat sa platiti retroactiv cei 0.85% atunci probabil nu o sa primiti banii, dar daca nu ma insel atunci legea spune, ca limita minima de cotizare e o luna inainte de luna in care se intra in concediu deci daca doamna naste in noiembrie 2009 atunci poate plati lejer inca vreo 2 luni => cel mai probabil nu va avea probleme. Daca se grabeste poate plati si pe luna august fiindca se accepta plata pana in ziua de 25 a fiecarei luni!
Stie cineva daca persoana care intra in concediul de crestere a copilului e obligata sa-si suspende PFA-ul sau daca e de ajuns sa nu emita facturi pe perioada de 2 ani?
O noutate absoluta pentru mine in legatura cu indemnizatia in varianta de 85% din venituri este este necesitatea de plata la casa de sanatate si asigurari a 0.85% (pentru concedii de boala si indemnizatii) PE LANGA acei 5.5% pe care oricum trebuie sa le platim pe fiecare tip de venit.

Acum sunt in situatia in care sotia a avut venituri considerabile si prin PFA pe langa salariul primit ca angajat iar baietii destepti de la casa de asigurari nu accepta plata acestor 0.85% retroactiv in schimb ne obliga la plata acelor 5.5% cu penalitati cu tot.

Am auzit ca e posibil sa fac o solicitare de derogare la CASS in scris de la prevederile in acest sens (legea 399/2006). Ma poate ajuta cineva cu un model pentru o astfel de solicitare?

Va multumesc in avans!
Buna ziua tuturor,

Am o mica problema in legatura cu PFA-ul meu respectiv cu declaratia 220 depusa in ianuarie pe anul 2009. Atunci am declarat o suma destul de mica pentru a nu plati in avans statului iar acum am ajuns in situatia in care pentru Creditul Prima Casa mi se ia in considerare venitul estimat si nu cel dovedit prin contracte de colaborare respectiv prin extrasul de cont propriuzis.

Stie cineva daca e posibil sa rectific acum venitul estimat in sensul in care as dori sa maresc considerabil aceasta suma? Va multumesc in avans pentru timpul si energia acordata problemei mele!