avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Informatii in legatura cu contestarea deciziei pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Informatii in legatura cu contestarea deciziei pentru acordarea indemnizatia de crestere a copilului

Sunt in urmatoarea situatie:

Acum 3.5 ani s-a nascut fiul meu iar anul trecut in August fiica mea. Sotia mea avand atat venituri salariale cat si venituri pe PFA, in cazul primului copil a beneficiat de o indemnizatia care a fost calculata tinand cont de amandoua venituri.

Anul trecut dupa ce s-a nascut al doilea copil m-am dus frumos, am depus actele fiind in acelasi sitatie la venituri (salariu + PFA). Decizia cu suma acordata nu a sosit nici pana azi (prin posta) asa ca m-am dus dupa 5 luni de asteptari sa dapun o cerere pentru decizie. In fine, cand primesc adeverinta inlocuitoare vad ca suma este mult mai mica decat ar fi trebuit sa fie asa ca ma duc acasa si imi fac temele.

Dupa o ora imi dau seama ca sistemul/formula lor de calcul este gresit(a) deoarece presupune ca veniturile realizate in anul X trebuiesc impartite la 12 luni neluand in calcul ca in cazul nostru PFA era suspendata in 8 din cele 12 luni. In cifre asta inseamna ca la un venit fictiv de 120 lei pe an pe PFA, ei adauga cate 10 lei pentru fiecare luna care cade in intervalul celor 12 luni anterioare nasterii copilului dar in cazul nostru asta ar fi trebuit sa fie 3 lei pe luna deoarece venitul de 120 lei era realizat in doar 4 luni nu 12.

In cazul celui de al 2-lea copil am sa contest suma calculata si probabil se va recalcula fara instanta deoarece pot dovedii cifrele cu decizii de impunere de la ANAF si rezolutii pentru suspendare/reluare activitate de la Registrul Comertului.

In schimb, vazand problema de mai sus mi-am dat seama ca aceasi "eroare" s-a facut si la calculuele sumei in cazul primului copil.

Intrebarea e: Se mai poate depune contestatie in cazul unui dosar de acum 3.5 ani sau ar fi trebuit "sa ma prind de smecherie" in ~15 zile dupa ce am primit decizia? #-o

Multumesc in avans!
Cel mai recent răspuns: badsector , utilizator 19:57, 14 Ianuarie 2013
Contestatia dvs va fi respins ca tardiv depusa dupa o perioada de 3 ani si jumatate ...:(
Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.

Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.
Contestaţiile formulate împotriva deciziei de acordare a indemnziatiei CCC se soluţionează potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.

Astfel :
- un prim demers pentru contestarea deciziei emise, inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, solicitantul indemnizatiei trebuie sa ceara printr-o plangere prealabila autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei, revocarea, in tot sau in parte, a acesteia.

- dupa indeplinirea acestei proceduri persoana in cauza se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata.
Cererile prin care se solicită anularea unui act administrativ individual, a unui contract administrativ, recunoaşterea dreptului pretins şi repararea pagubei cauzate se pot introduce în termen de 6 luni de la:
a)data comunicării răspunsului la plângerea prealabilă;
b)data comunicării refuzului nejustificat de soluţionare a cererii;
c)data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii;
d)data expirării termenului de 30 de zile de la înregistrarea cererii in cazul nesolutionarii cererii in termenul legal, calculat de la comunicarea actului administrativ emis în soluţionarea favorabilă a cererii sau, după caz, a plângerii prealabile;
e)data încheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, în cazul contractelor administrative.

Pentru motive temeinice, în cazul actului administrativ individual, cererea poate fi introdusă şi peste termenul de 6 luni, dar nu mai târziu de un an de la data comunicării actului, data luării la cunoştinţă, data introducerii cererii sau data încheierii procesului-verbal de conciliere, după caz.

Avand in vedere ca dvs doriti depunerea unei astfel de actiuni dupa o perioada de 3, 5 ani ... actiunea dvs i instanta va fi respinsa ca tardiv depusa.
Multumesc mult pentru ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare, geo-vem geo-vem In cat timp de la raspunsul la plangerea prealabila primit trebuie sa depun la instanta de contencios plangerea?am timp 6luni?! Multumesc (vezi toată discuția)
Primariile trebuie sa raspunda la petitii ? BescheaGeorgeta BescheaGeorgeta Buna ziua Am facut o sesizare prin email in legatura cu un titlu de proprietate la o primarie comunala din jud. Bacau. Am primit numar de inregistrare, dar au ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de arma 2 ani pcodrut pcodrut mi s-a suspendat permisul de arma de vanatoare 2 ani pe motivul ca nu m-am prezentat inainte de 23.01.2014, mentionez ca permisul s-a eliberat in ... (vezi toată discuția)